Bernardeschi: "Vlahovićnak át kell esnie a kudarcokon"

berna_2.jpgA Juve egykori támadója, Federico Bernardeschi néhány nappal ezelőtt hosszabb interjút adott az olasz médiának, melyben kijelentette, hogy pontosan tudja, hogy Dušan Vlahović min megy keresztül a torinóiaknál, ezen túl pedig kitért a fiatalok kiemelkedő teljesítményére, valamint Federico Chiesa nehézségeire is, leszögezve, hogy egykori társa biztosan vissza fog térni régi formájához. 

"A Juve DNS-e véleményem szerint örök, s átível a klubnál megforduló generációk sokaságán, ez pedig mindennél többet számít, különösen az olyan nehéz pillanatok idején, mint a mostaniak. A szezonban nyújtott teljesítménnyel kapcsolatban egyébként csak gratulálni tudok egykori csapattársaimnak, mivel nem lehetett könnyű ilyen mélyről ilyen magasságokba jutni, s továbbra sem egyszerű fenntartani azt a szintet, amit a Zebrák képviselnek" – hangsúlyozta a Tuttosport által megszólaltatott labdarúgó. 

"Úgy vélem, hogy a srácok először az öltözőben zártak össze, s miután eleget beszélgettek egymással, elhatározták, hogy egyszerre csak egy mérkőzésre fognak koncentrálni, anélkül, hogy törődnének pontjaik számával, vagy a tabella aktuális állásával. A játékosok valószínűleg egyedül arra gondoltak, hogy a lehető legjobban abszolválják az éppen előttük álló 90 percet, ami sokat segíthetett nekik, mivel ha az ember csak egy kihívásra fókuszál, s nem gondolkodik a hosszú távú célokon, akkor könnyebb kifutni a gyepre, és jó eredményeket produkálni. Meglátásom szerint a jó teljesítmény oka az a kohézió, ami a pályán kívül létrejött a csapaton belül. 

Max Allegri szerepe természetesen alapvető, mivel a mester volt az egyetlen kapaszkodó, amire a srácok hagyatkozhattak a szakadék felé tartó zuhanás során, ami miatt a szakember egyértelműen fontos szerepet töltött be abban, hogy a Juve visszatérhessen a legjobbak közé. Max mindig is kiválóan ragadta meg az érzelmeket, s húzta magához játékosait, amivel eléri, hogy a keret tűzön-vízen át kövesse őt, attól függetlenül, hogy mit mond, vagy hogy milyen gondolatok vannak a fejében. Ennek alapján kétség sem férhet hozzá, hogy Max nagyon fontos szerepet játszik abban, hogy a Bianconeri még egy ilyen súlyos büntetés ellenére is itt tart. 

A BL-helyek valamelyike ezt figyelembe véve abszolút elérhető lehet, az Öreg Hölgy formáját, valamint azt látva, hogy a negyedik helytől már most is csak pár pont választja el őket, jelenleg már az lepne meg jobban, ha az együttes jövőre nem szerepelhetne a legrangosabb európai kupasorozatban. A Bianconeri tavaly két trófeát is elveszített az Interrel szemben, ezért pedig biztosan nagy bosszúvágy dolgozik bennük, ami a Nerazzurrival szembeni Coppa Italia-elődöntő során is segítségükre lehet majd. 

Amikor egy játékos egy középcsapatból egy igazi topklubhoz igazol, számos nehézséggel és akadállyal kell szembesülnie. A Fiorentina természetesen egy nagyszerű alakulat, ám a Violák elsődleges célja a később értékesíthető futballisták kinevelése, míg egy olyan klubnál, mint a Juve, a győzelem minden más célt felülír. Itt nem törődnek azzal, hogy honnan jöttél, mivel azért igazoltak le, hogy minél többször segítsd győzelemhez a csapatot. Az első év mindenki számára kényes időszaknak számít, elvégre egy ilyen gárdánál meg kell változtatnod a mentalitásodat: többé nem csak magadért játszol, hanem a klubsikereiért kell küzdened. Többé már nem csak rólad szól minden, mint a Fiorentinánál, hiszen csak azzal foglalkoznak, hogy milyen produkcióval rukkolsz elő, nem pedig azzal, hogy milyen labdarúgó, vagy éppen milyen ember vagy. 

Egyértelmű, hogy egy fiatal srác számára nem igazán létezik ennél nagyobb nehézség, azonban Dušan Vlahovićnak ennek ellenére is sikerült beilleszkednie a Zebrákhoz, ezen felül pedig remek teljesítményt nyújtania. Persze sok minden mást is el lehetne mondani róla, ám a legfontosabb az, hogy ő egy remek támadó. A szerbbel a Fiornál is előfordult, hogy nem lőtt gólt három-négy meccsen keresztül, ám mivel Torinóban jobban szem előtt van az ember, a sajtó és a szurkolók többet beszélnek ezekről az időszakokról. Ez azonban egy olyan fejlődési folyamat része, amin mindenkinek keresztül kell mennie: az, hogy nagyobb nyomásnak vagy kitéve, alapvetően nem rossz dolog, ha pedig az adott labdarúgó a megfelelő módon kezeli a megnövekedett terheket, akár még előnyére is válhat a szintlépés. Úgy gondolom, hogy Dušant érettebbé tette az, hogy az Öreg Hölgyhöz szerződött, ami fizikai és mentális szinten is látszik rajta, ezzel együtt viszont az is igaz, hogy keményebben kell dolgoznia ahhoz, hogy sikereket érjen el, ami egyenes utat jelent a fejlődéséhez. 

Nagyon örülök annak, hogy egyre több fiatal kap lehetőséget a Juventusnál, ugyanis ebből a játékosok is profitálnak, a fejlődéssel pedig a klub is jól jár. A Bianconeri tehetségei nagyszerű szezont futnak, ami nagy boldogsággal tölt el, ehhez pedig csak gratulálni tudok nekik, valamint a Zebráknak. Nicolò Fagioli egy elképesztően kiemelkedő játékos, ugyanis konkrét elképzelései vannak arról, hogy milyen módon akar futballozni, emellett pedig azonnal megérti a társak szándékait. Fabio Miretti rendkívül dinamikus, és sokkal ösztönösebben játszik az áltagnál, míg Matías Soulé egy kicsit az ifjú Paulo Dybalára emlékeztet váratlan, ám annál jobb villanásai, valamint kivételes bal lába miatt. Meggyőződésem, hogy ha jól menedzselik a pályafutásukat, mindhárman nagyszerű karriert futhatnak majd be. 

Federico Chiesának időre van szüksége ahhoz, hogy újra csúcsformába lendüljön, ami nem meglepő egy ilyen súlyos sérülést követően, amikor az ember se fizikailag, se pedig mentálisan nincs a toppon. A Juventusnak türelmesnek kell lennie vele, mivel egy nagyon nehéz éven van túl, amivel viszont a klub is tökéletesen tisztában van. Fedének az a dolga, hogy a kudarcok és a visszaesések ellenére is nyugodt maradjon, hiszen minden adottsága megvan ahhoz, hogy visszatérjen a 2021-ben látható szintjére. Ehhez egyszerűen csak folytatnia kell a megkezdett munkát, valamint higgadtnak kell maradnia, várva a pillanatot, mikor visszatérhet a régi, megszokott kerékvágásba" – összegzett Bernardeschi.