Allegri: "A szünet utáni első meccs mindig vérszegény"

maxi_hellas.jpgA Juventus tegnap nagy szenvedések árán 1-0-ás sikert aratott a Hellas Veronával szemben a válogatott szünetet követő első bajnoki mérkőzésen, mely után a csapat mestere, Max Allegri is értékelte a látottakat, szót ejtve egyes labdarúgók produkciójáról, a fiatalok fejlődéséről, valamint a tabelláról is, ahol a Bianconeri már csak négy pontra van a Bajnokok Ligája-indulást érő helyektől, még a büntetéssel együtt is. 

"Tisztában voltunk a meccs nehézségeivel, mivel a Verona egy fizikailag erős csapat, akik ennek megfelelően annak rendje és módja szerint küzdöttek meg velünk az első félidőben. Sikerült kialakítanunk néhány kedvező helyzetet, melyek végén gólt, gólokat is szerezhettünk volna, azonban ezt végül csak a második játékrészben tudtuk elérni. Itt szintén megvolt az esélyünk arra, hogy megduplázzuk az előnyünket, ugyanakkor a mai diadallal már 59 pontnál járunk a bajnokságban, ami kilenccel több, mint amit például az Inter gyűjtött. Fontos volt, hogy jó teljesítményt nyújtsunk ma este, mivel ezt követően fontos kihívások várnak ránk a Coppa Italiában, majd pedig a Lazio ellen" – jelentette ki a Sky Sport Italia kamerái előtt. 

"A labdarúgás világában a jó produkciót pontokkal jutalmazzák, így pedig normálisnak tekinthető, hogy közelebb kerültünk az ellenfelekhez, viszont a fennálló különbség még mindig jelentős, mivel ha valaki megtáltosodik, s egymás után nyeri meg a találkozóit, akkor mi könnyen hoppon maradhatunk egy-egy botlás esetén. Alapvetően nem játszottunk igazán jó mérkőzést, már csak azért sem, mert az utolsó öt percben tovább kellett volna támadnunk egy újabb gól megszerzésének érdekében, mi viszont belenyugodtunk a fennálló eredménybe. Az összecsapás korábbi szakaszaiban le kellett volna zárnunk a támadásainkat, s nagyobb nyomást kellett volna kifejtenünk a Hellasszal szemben, mi viszont azt kockáztattuk, hogy a vendégek kiegyenlítenek ellenünk. 

A mai még ezzel együtt is egy fontos siker számunkra, azonban számos téren kell még javulnunk. A szünet utáni első mérkőzés általában mindig vérszegény szokott lenni, a csapat pedig képes volt megfelelni a ma aktuális kihívásoknak, ami miatt elégedett vagyok a látottakkal. Moise Kean és Arek Milik ma este a kezdőben kaptak helyet, míg Dušan Vlahović a padon maradt, ugyanis ő a szerb válogatott meccsein is pályára lépett, ami miatt nagyobb pihenésre van szüksége. Dušan jó dolgokat mutatott az elmúlt időszakban, kiváltképp az Inter elleni meccsen. Megértem, hogy a sajtó szempontjából ő az a játékos, akinek minden találkozón be kellene találnia, s akinek egy személyben kéne megoldania a Juve problémáit, ám a Bianconerinél futballozni teljesen más felelősséggel jár, mint a Fiorentinánál szerepelni. 

Úgy vélem, hogy Vlahović technikai szinten sokkal jobbá vált leigazolása óta, ha pedig képes lesz nyugodt maradni, ugyanolyan fejlődésen mehet keresztül, mint például az immár hat bajnoki gólnál járó Moise Kean. Ne felejtsük el, hogy ma este öt-hat olyan labdarúgónk volt a pályán, aki 2000 után született, így pedig egyértelmű, hogy kell még némi rutin ahhoz, hogy ez a keret teljesen összeálljon. Arek Milik más típusú támadó, mint Vlahović és Kean, akik elsősorban a befejezések terén jeleskednek, ugyanakkor neki is megvannak a szükséges kvalitásai ahhoz, hogy eredményes és hatékony legyen elöl, amit többször is megmutatott a szezon során. 

Sportágunkban nagyon sokat számít, hogy a játékosok mennyire felkészültek fizikailag, azok a kerettagok pedig, akik a Next Gen kötelékéből érkeznek hozzánk, nagyszerű mutatókkal bírnak e téren. A Primavera-csapatban szintén van 2-3 olyan labdarúgó, akiknek egy szinttel feljebb kellene játszaniuk. A második csapat egy fontos befektetés, valamint egy jó garancia a Juventus számára, mivel remek utánpótlási lehetőségeket nyújt nekünk. Mindenképpen előnyös, ha egy csapat keretében öt-hat olyan futballista van, akik az utánpótlásból kerültek ki. A Manchester United példának okáért szerintem nyolc ilyen játékossal bír, akik most egytől-egyig huszonnyolc év környékén vannak. Az akadémia fejlesztése hovatovább pénzügyileg is fenntartható és kifizetődő, mivel az UEFA nagyra értékeli a saját nevelésű tehetségek bevetését. 

Roberto Mancini egy kiváló szakember, akinek ennek nyomán nagy döntési szabadsága van. Meggyőződésem, hogy szövetségi kapitányként mindig kellően megindokolt érvek és alapos mérlegelés után állítja össze a válogatott keretét. A Juventus azon dolgozik, hogy minél több labdarúgót adjon az egyes nemzeti alakulatoknak, ideértve az utánpótlás-csapatokat is. Az utóbbi időben több fiatalunk is bemutatkozhatott a korosztályos válogatottakban, s bár nekik még sok tapasztalatot kell szerezniük, a jövőre nézve biztos vagyok benne, hogy ott lesznek az Azzurriban" – összegzett General Max.