Allegri: "A fiatalok nagy fejlődés előtt állnak"

allegri_after_juve_samp.jpgUgyan a Juventus gyors előnyét követően a Sampdoria együttese egy percen belül kiegyenlített a torinóiakkal szemben a Serie A vasárnapi játéknapjának záró mérkőzésén, a Bianconeri a második félidőben Adrien Rabiot második találata és Matías Soulé fejese által 4-2-es győzelmet aratva végül mégis fölül tudott kerekedni a bajnokság sereghajtóján, melyet követően a csapat trénere, Max Allegri is megtette ilyenkor szokásos értékelését az olasz média kamerái előtt, kijelentve, hogy a számos lehetőség mellett egy büntetőt is kihagyó Dušan Vlahovićnak elsősorban nyugodtnak kell maradnia, emellett pedig szót ejtett Paul Pogba sérüléséről és az eddig elért sikerekről is. 

"Dušan Vlahović jó meccset játszott, s biztos vagyok benne, hogy kiválósága hamarosan gólok formájában is megmutatkozik majd. A legfontosabb az, hogy nyugodt maradjon, hiszen technikai szempontból ma is remek volt. Támadónk még csupán egy éve szerepel a Juventusnál, ehhez viszonyítva pedig egészen nagyszerűen teljesít, s minden adottsága megvan ahhoz, hogy a megfelelő ütemben fejlődjön tovább. Stábommal karöltve nagyon sokat dolgozunk vele, mivel hiszünk abban, hogy ez rövid időn belül meghozza majd a gyümölcsét. Egy huszonhárom éves srácról beszélünk, aki idővel kevésbé lesz majd hektikus, jobban fogja kezelni a labdát, s kevesebbet fog kapkodni. Ha ezentúl mindig olyan mentalitással játszik majd, mint a találkozó utolsó húsz percében, a találatok is jönni fognak" – szögezte le a szakvezető a DAZN kérdésére. 

Ha csapatunk 2-0-ás előnyben van, főleg a meccs korai szakaszában, nem engedhetjük meg magunknak a nyílt játékot, vagy ha így jobban tetszik, a totális futballt, mivel ebben az esetben nem támadni kell, hanem a területek gyors és hatékony lezárására kell törekedni. Ma este Fabio Miretti, Nicolò Fagioli, valamint Enzo Barrenechea alkották csapatunk tengelyét az első félidőben, tapasztalatlanságuk pedig néhol pontatlanságot eredményezett, ami viszont koruk miatt teljesen rendben van. A szünetben úgy döntöttem, hogy Manuel Locatelli személyében egy nagyobb rutinnal bíró középpályást is behozok az egyik fiatal helyett, ami stabilizálta sorainkat. 

Fagioli remekül teljesített a második játékrészben, azonban a Sampdoria első gólja előtt meg kellett volna állítania az akciót. A második találat gyakorlatilag az egy perccel korábbi szituáció pontos másából született meg, ám ha az ember gyűjt némi tapasztalatot és meccsrutint a Juve szerelésében, ösztönösen jól menedzseli majd ezeket a helyzeteket. Ezen a téren mindenképpen van hova fejlődnünk, viszont kilátásaink alapvetően pozitívak. 

Nem azért hagytam a kispadon Paredest, mert ellentétem van vele, vagy mert nem tartom elég jónak őt. Ez egy taktikai döntés volt, mivel Leandro egy jóval technikásabb futballista, mint Enzo, vagy Locatelli, ma pedig egy olyan labdarúgóra volt szükségünk, aki inkább a mezőnymunkában és a robotolásban jeleskedik. Barrenechea immár véglegesen az első csapat tagja lett, s ma este is kiváló produkciót tett le az asztalra. Az, hogy bizonyos pillanatokban nem feltétlenül hozott jó döntéseket, kizárólag a fent említett tapasztalaton, vagy éppen annak hiányán múlt. Huszonkét évesen nem könnyű egy ilyen nagy munkabírást igénylő szerepkörben hiba nélkül játszani. 

Nicolò Fagioli állandó fejlődésről és növekedésről tesz tanúbizonyságot, gyakorlatilag hétről-hétre. Ő egy olyan játékos, akit kreativitása miatt nehezebb beszorítani a taktikai keretek közé, mint például Mirettit. Ma este mindketten hasznosak és jók voltak, Fabio például számos jó labdát adott a társaknak, elég csak a Rabiot-hoz továbbított gólpasszára, vagy a Vlahović felé indított átadására gondolnunk. Olyan középpályásokról beszélünk, akik fontos technikai minőség birtokában vannak, elvégre jól látnak a pályán, s eredményesen bontják meg az ellenfelek sorait is. 

Gleison Bremer jól van, csupán egy kisebb kellemetlenség érte őt bal lábának patelláris ínján, ami miatt a meccs utolsó perceiben jobbnak láttuk, ha lecseréljük őt. Leo Bonucci egy szöglet után kapott egy rúgást a külső sípcsontján, az ő állapotát azonban csak holnap fogjuk tudni alaposabban kivizsgálni. Paul Pogba szinte biztosan nem lehet majd velünk a Freiburg elleni meccsen, s ez még Federico Chiesa esetében is kérdéses, ám vele kapcsolatban sokkal bizakodóbbak vagyunk. Ángel Di Maríának semmi problémája nincs, ennek nyomán pedig kedden edzésbe is állhat majd, ahogy azt elterveztük. 

Adrien Rabiot egy fantasztikus labdarúgó, akinek élmény nézni a játékát, s aki más tulajdonságokkal bír, mint keretünk többi középpályása. A meccs előtt azt terveztem, hogy 60 percet adok neki, s 30-at Pogbának, viszont a sors közbeszólt, Adrien pedig végig a pályán maradt. Hálás vagyok neki, amiért kibírta a meccset anélkül, hogy sárga lapot kapott volna, ennek következtében pedig ott lehet majd velünk a jövő heti, Inter elleni rangadón. Ma este fontos győzelmet arattunk, mellyel 53 ponttal állunk a tabella második helyén, ami igen nagy eredmény. Innentől fogva a csütörtöki visszavágóra készülünk majd, ahol szeretnénk kiharcolni a továbbjutást. 

A pontlevonásról továbbra sem mondanék semmit, mivel ezekkel a kérdésekkel a klub foglalkozik. A srácok a pályán zajló eseményekre fókuszálnak, a büntetésre pedig már az Atalanta ellen sikerült megfelelő reakciót adnunk. Második helyünk egyedül fiaim teljesítményének köszönhető, s szeretném, ha mindenki tiszteletben tartaná az eredményeket, melyeket elértünk a szezonban. A Juventus eleddig minden egyes sikeréért megdolgozott, s egységes, egymást segítő alakulatként haladunk tovább. Olyan együttes vagyunk, aminek minden tagja egyaránt fontos, ezt pedig mi sem bizonyítja jobban, hogy ma este az a Matías Soulé tette végérvényessé sikerünket, akit még csak nemrég hoztunk fel a kerethez a Next Gen kötelékéből" – zárta szavait General Max. 

A meccs összefoglalója: