Allegri: "A BL-kvalifikáció három Scudettót érne"

allegri_pre_roma_juve.jpgA Torino elleni győzelem, valamint a Freiburg elleni Európa-liga-párharc kezdete között a Juventus holnap este az AS Roma otthonába látogat majd a Serie A-ban, a találkozót megelőzően pedig a csapat mestere, Massimiliano Allegri is megtette ilyenkor szokásos nyilatkozatát, kitérve a játékosok állapotára, Ángel Di María hosszabbítására, Paredes helyzetére, vagy éppen a BL-helyekért folyó küzdelemre is. 

"A Roma nagyszerű idényt fut, s harcban van a BL-helyek valamelyikének eléréséért. Tudomásom szerint a Farkasok gárdája egyike azon együtteseknek, melyek a legkevesebb gólt kapták hazai pályán, hiszen tizenegy meccsen csak öt találatot engedtek be, ami európai szinten is kiemelkedő. Az elmúlt négy összecsapásukat egyaránt megnyerték az Olimpicóban, ráadásul úgy, hogy az ellenfelek még be sem vették a kapujukat. A Roma-Juve mindig egy nagyszerű találkozónak ígérkezik, főleg most, hogy ilyen kellemes időben, s teltház mellett futballozhatunk. Feladatunk egyértelmű: jól kell játszanunk, s lehetőleg haza kell hoznunk a három pontot" – fogalmazott a szakember. 

"Paul Pogba jól reagált a korábbi kezelésekre, s kiváló edzésmunkát végzett. Alapvetően jól érzi magát, ám teljesen normális, hogy néha kissé meg kell állnia, mivel egy ilyen hosszú kihagyás után sosem könnyű visszatérni a rendes kerékvágásba. Paul egyből szeretne játékba lendülni, a pályán pedig már a Toro ellen is remek dolgokat csinált. Még sok tréning és idő kell ahhoz, hogy elérje a csúcsformát, azonban a padról beszállva már most is nagyszerű opciót képez számunkra. 

Arek Milik csak a válogatott szünet után térhet majd vissza. Fabio Miretti már a keretben lesz holnap, Kaio Jorge pedig továbbra sem áll rendelkezésünkre. A Juve számára nagyon fontos a holnap esti megmérettetés, mivel a meccs egy közvetlen rangadónak tekinthető a rivális Romával szemben. Mindenképpen le kell hagynunk a jelenleg még mögöttünk álló csapatokat, ideértve a Torinót, vagy a Bolognát, ami persze egyáltalán nem könnyű feladat. A tabella élétől pillanatnyilag nagyon-nagyon messze vagyunk, ám meglátjuk, hogy miként alakul a bajnokság további része. Most az a legfontosabb, hogy holnap este jó meccset játsszunk a fővárosban. 

Leandro Paredes jól van, állapotát pedig én fogom kiértékelni, ahogy mindig. Manuel Locatelli visszatérhet, mellette pedig itt van Enzo Barrenechea is, aki nagyszerűen teljesített a legutóbbi bajnokin. E tekintetben kellemes problémáim vannak, mivel kiváló játékosok közül választhatok egy-egy posztot illetően. Keretünk tagjai mindannyian megbízható futballisták, ez pedig rendkívül fontos szempont. Ha olyan labdarúgókat akarsz szerepeltetni, akik már hosszú ideje nem játszottak, türelmesnek és körültekintőnek kell lenned, már csak azért is, mert csapatunknak négynaponta pályára kell lépnie. Csütörtökön a Freiburgot fogadjuk majd, ami szintén nagy kihívás elé állít bennünket. A stadion várhatóan telis-tele lesz szurkolókkal, mivel 22 ezer jegyet már most értékesítettek a találkozóra. 

A cserék nagy jelentőséggel bírnak, ami miatt mindig abban reménykedünk, hogy a később beálló játékosok új impulzust hoznak magukkal a gyepre, ahogy az legutóbb is történt. A Torinóval szemben az általunk végrehajtott változtatások döntő fontosságúnak bizonyultak, ahogyan minden mérkőzésen annak kellene lenniük. Örülök, hogy a srácok nagy része immár végképp rendelkezésünkre áll. Természetes, hogy mindenki szeretne 90 percet játszani, ám ez lehetetlen, s éppen ezért jó, hogy a futballisták elfogadják, ha pihenniük kell, vagy ha olykor másokat favorizálunk a posztjukon. 

Boldog vagyok, ha José Mourinhóhoz hasonlítanak, mivel a portugál mester 26 trófeát nyert karrierje során, s jelenleg is fantasztikus munkát végez a Románál. A Giallorossi utoljára néhány évvel ezelőtt volt képes érdemben beleszólni a BL-helyekért folyó küzdelembe, idén viszont máris 44 pontot szereztek, amivel jó esélyük van a kvalifikációra. Sajnálni fogom, ha José a múltkor kapott piros lapja miatt nem lehet majd ott a kispadon, s remélem, hogy lehetőségem lesz kezet fogni vele. Véleményem szerint egy edzőt el lehet küldeni a pálya mellől, ha nem viselkedik megfelelően, azonban hiba további mérkőzésekre is eltiltani őt. A pénzbüntetések sokkal jobb megoldást jelentenének, már csak azért is, mert az ilyen esetekből befolyt összegekkel lehetne segíteni a rászorulókon. 

Mindig jó, ha az ember olyan kiváló játékosokkal dolgozhat, mint Ángel Di María, aki egy rendkívüli futballista, a klub pedig megfelelő módon menedzseli őt. A Juve prioritását egyelőre tudtommal nem az esetleges szerződéshosszabbítások jelentik, még akkor sem, ha Danilo éppen a napokban terjesztette ki kontraktusát. Edzőként nem ismerem teljesen az egyes futballisták igényeit, mivel ezekkel a dolgokkal többségében a vezetőség foglalkozik. Ha jól tudom, Ángel négy meccsen kapott szerepet az utóbbi időszakban. A Spezia ellen 35 percet kapott, s mégis gólt szerzett, míg a Nantes elleni kezdőként triplázott. Az ő esetében nem az a fontos, hogy az első perctől fogva a pályán van-e, hanem az, hogy ha lehetőséghez jut, meghatározó tudjon lenni a csapat szempontjából. Ezt az elvárást az elmúlt hetekben maradéktalanul teljesítette. 

Paulo Dybala egy kiváló támadó, aki a Juventusnál, valamint a Románál is megmutatta, hogy mennyit is ér valójában. Ha a nevéhez fűződő statisztikákra, mindenekelőtt az általa szerzett gólokra pillantunk, azt láthatjuk, hogy fontos építőeleme a Farkasok együttesének, ahogy annak idején az Öreg Hölgynek is húzóneve volt. Tisztában vagyunk Paulo tulajdonságaival, s ezek ismeretében tervezünk szembenézni vele. Tudjuk, hogy nagyon oda kell majd figyelnünk rá, mivel az argentin bármelyik pillanatban veszélyessé válhat, amint közel kerül a büntetőterülethez. 

Hogy miért bízok jobban a fiatalokban, mint eddig? Nos, mivel megszületett az unokám, én is meg akartam fiatalodni kicsit... Ha a realitás talaján akarok maradni, azt kell mondanom, hogy a BL-helyekért folyó verseny nagyon nehéz, már-már lehetetlen számunkra. Együttesünk 50 pontot szerzett a pályán, plusz kettőt a Salernitana elleni hazai meccsen, melyeket ugyancsak nem adtak meg nekünk. Ezzel a pontszámmal az előttünk álló Inter-Lazio-Roma-Milan négyesfogat egyik tagját biztosan megelőznénk, ám rajtuk kívül ott van az Atalanta is, akik eddig 41 egységet gyűjtöttek, s szintén van esélyük a legrangosabb európai kupasorozat elérésére. 

Ha be akarjuk biztosítani a BL-szereplést, 14 meccs alatt további 42 pontot kellene szereznünk, ami hatalmas feladat, a tét pedig óriási. Továbbra is lépésről lépésre kell haladnunk, s nem szabad túlságosan messzire tekintenünk, mivel a nagy célok jelenleg olyan messze vannak tőlünk, hogy ideálisabb csak a kisebbekkel foglalkoznunk. A Scudetto megnyerése természetesen nagy bravúr egy alakulat számára, s az lesz a Napolinak is, ám ha mi a 15 pontos büntetés dacára is bejutnánk a Bajnokok Ligájába, az nem egy, hanem rögtön három bajnoki címmel érne fel" – összegzett Allegri.