Commisso: "A Vlahović-üzlet nem fizetődött ki a Juve számára"

vlahovic_3.jpgA Fiorentina elnöke, az élesnyelvű nyilatkozatairól ismert Rocco Commisso a minap a Firenzei Egyetem közgazdaságot hallgató diákjai előtt beszélt a sportgazdálkodás rejtelmeiről, melynek keretében kitért a Violák egyes ügyleire, többek között Dušan Vlahović 2022 januárjában tető alá hozott értékesítésére is, ami véleménye szerint sokkal jobban megérte saját klubjának, mint a Bianconerinek. 

"A Fiorentina nem engedheti meg magának, hogy eladósodjon, ahogyan egyik másik olasz klub sem, mivel itt nem úgy mennek a dolgok, mint az Egyesült Államokban. Az adófizetők és a drukkerek nem fognak megmenteni téged, ha bajba kerülsz, ezért pedig nagyon oda kell figyelned a költségvetési egyensúlyra, illetve a megfelelő gazdálkodásra. A futball világában a pénz egyik napról a másikra tűnik el, általában a sporteredmények függvényében" – fogalmazott az elnök. 

"Egy klubelnököt természetesen rengeteg kritika ér a szurkolók, vagy éppen az újságírók részéről, ám a negatív vélemények hangoztatása megítélésem szerint helytelen, főleg akkor, ha az illetők konkrét hazugságokat terjesztenek rólad. Egy alakulat persze kiemelkedő bevételek nélkül is érhet el nagy eredményeket, viszont az európai topcsapatok, ideértve a nemzeti versenysorozatok, vagy a BL és az EL győzteseit, általában jelentős gazdasági háttérrel rendelkeznek. Az egyedüli kivételt talán a Leicester City 2016-os Premier League-aranyérme jelenti. 

Itt, Olaszországban három ilyen klubunk is van: az Inter, a Milan, valamint a Juventus. Ezen gárdáknak elképesztően nagy bevételeik vannak a sportjogi- és szponzorszerződéseiknek köszönhetően, ami automatikussá teszi, hogy szinte minden trófeát ők zsebelnek be, s hogy garantáltan elindulhatnak a Bajnokok Ligájában. Az öt európai topliga legjobb csapatai évről-évre ugyanazok, mivel nagy bevételek nélkül sehová sem lehet eljutni. A Fiorentina éppen azért szeretne végre saját stadiont építeni, hogy jelentősebb összegekhez juthasson hozzá a jelenlegieknél, viszont e téren rengeteg bürokratikus akadályba ütköztünk és ütközünk, ami megnehezíti a tervek kivitelezését. 

Vlahović annak idején mindenáron a Juvéhoz szeretett volna igazolni, mi pedig semmit sem tehettünk annak érdekében, hogy megakadályozzuk ezt. Távozását követően rendre megkaptuk az olyan kritikákat, hogy a Fiorentina támadói nem képesek gólt lőni, viszont ez egész egyszerűen nem igaz. Klubunk egy szinten van az olyan hazai együttesekkel, mint az Öreg Hölgy, vagy a Milan. Jelenleg talán csak a Napoli és az Inter emelkednek ki a mezőnyből, őket pedig egy sor másik gárda követi. 

A Dušan pótlásaként szerződtetett Arthur Cabralért 15 millió eurót, a nyáron leigazolt Luka Jovićért pedig – lévén, hogy csak kölcsönben szereztük meg – semennyit sem kellett fizetnünk, ketten együtt pedig már húsz találatnál járnak az idényben, minden sorozatot figyelembe véve. Vlahović ezzel szemben csak tíz gólt lőtt a torinóiaknál, ebből kettőt ráadásul büntetőből, ami azt jelenti, hogy a mi csatáraink kétszer hatékonyabbak nála. Fontos megjegyezni, hogy a szerb értékesítéséből tisztán 70 millió eurót kaszáltunk, miközben megvétele nem fizetődött ki a Juve számára. Cabral és Jović esetében mi kiváló üzleteket közöttünk, míg a Bianconeri és Dušan tekintetében ez nem igazán mondható el" – zárta gondolatait Commisso.