Beharangozó – a Nantes elleni meccs

logo_fc_nantes_avec_fond_2019_svg.pngMa este régen nem látott sorozatban kell bizonyítania az Öreg Hölgynek, hiszen a korai BL-kiesés folyományaként, az Európa Liga egyenes kieséses szakaszában kell kivívni a 16 közé jutást. Ehhez papíron könnyű ellenfelet kapott az olasz rekordbajnok, hiszen a Nantes csak a 13. hazája bajnokságában, de a pontlevonás után a fekete-fehérek is csupán kilencedikek. Ettől függetlenül nem a táblázaton elfoglalt helyezés miatt kell nagyon óvatosan fogalmazni az esélyek tekintetében, hanem az idei szezonban látható hullámzó, és nem túl mutatós játék miatt.

A gárda idén mutatott már nagyon jó játékot jó csapatok ellen, és csapnivalóan is játszott papíron sokkal gyengébb ellenfelekkel szemben is, így botorság volna kijelenteni, hogy a szintén hektikusan teljesítő franciák ellen a hazaiak számítanak egyértelmű favoritnak. Annak eldöntése, hogy ki várhatja kedvezőbb helyzetből a gall földön megrendezésre kerülő visszavágót, az Allianz Stadiumban megvívott ütközet eredményétől fog függeni, amit 21 órától lehet megtekinteni az RTL HÁROM elnevezésű csatornán. A szabályok tisztaságát a portugál nemzetiségű João Pedro da Silva Pinheiro fogja betartatni. 

A fiatal sípmester 1988. január 4-én született Vila Nova de Famalicão-ban, polgári foglalkozását tekintve ügyvéd, az EL-ben 2019. november 7-én debütált, egy FK Oleksandrya-Saint-Étienne mérkőzésen, ami 2:2-es döntetlent hozott. Azóta ebben a sorozatban további 3 mérkőzést irányított, ennek a két csapatnak viszont még egyet sem. Biztató lehet, hogy általában sok gólos meccseken vállal szerepet. A sárga kártyákat hármas átlagban osztja, kiállítást még nem eszközölt, és büntetőt is csak egyet ítélt meg. Olasz érdekeltségű mérkőzést az U19-es és U20-as válogatottaknak vezetett, a francia U21 szintén találkozott már vele, míg klub szinten a már említett Saint-Étienne mellett az RC Strasbourg egyik találkozóján volt fontos résztvevő. 

A nyolcszoros francia bajnok jelenlegi értéke a Transfermarkt szerint 118 millió euró, melynek legjelentősebb részlete, a Burkina Fasói születésű Alban Lafont, aki a francia korosztályos válogatottakban már megfordult, illetve jelenleg a Fiorentina kölcsönjátékosaként játszik a Kanárik kötelékében. A 24 éves kapust ugyanaz az oldal 16 milliós értékre taksálja. Hét válogatott játékost tudhatnak a soraikban, átlagéletkoruk 26,6 év.  23 forduló elteltével a 13. pozícióban állnak hazájuk bajnokságában, 6-10-7-es mutatóval, s figyelmeztető jel lehet a Zebrák számára, hogy győzelmeik felét a legutóbbi 5 fordulóban szerezték meg, s hogy a Francia Kupa küzdelmeit is belevéve hármas győzelmi szériában vannak, mely találkozókon összesen egy gólt kaptak. A Juve hasonlóan eredményes védekezését látva nem számíthatunk gólgazdag összecsapásra. 

A két csapat közös története mindössze két találkát számlál, a Bajnokok Ligája 95-96-os kiírásának elődöntőjében a torinói odavágón 2:0-ás hazai győzelem született Gianluca Vialli és Vladimir Jugović góljaival, és mivel a visszavágón a hazaiak csupán 3:2-re tudtak nyerni, így Marcello Lippi csapata jutott a döntőbe, ahol az Ajax ellen a klub eddigi utolsó BL trófeáját zsebelhette be. A felejthetetlen Capitano, Vialli ezen a meccsen is góllal és gólpasszal vette ki a részét a továbbjutásból, a másik találatot Paolo Sousa érte el. Remélhetőleg a Bianconeri továbbjutása esetén sikerül ebben a sorozatban is a trónra kerülni. 

Az idén a csapat a Francia Szuperkupát 4:0 arányban elbukta a PSG ellen, ezzel szemben a jelenlegi sorozat csoportkörét 2:1-es hazai győzelemmel kezdte az Olympiacos ellen. A G jelű kvartettben rajtuk kívül még a Quarabag és a Freiburg szerepelt, és mivel utóbbi kettő ellen egy 3:0 és egy 2:0 következett, mindkettő vereség, így féltávnál nem állt jól a szénájuk. Ezek után a németek Nantesból is elvitték a három pontot, ezúttal 4:0-ás vereséget mérve a hazai pályán játszó Kanárikra, kötelezővé vált a maradék két meccs megnyerése. Az azerieket 2:1-re, a görögöket 2:0 verték, és így a csoport második helyén szereztek jogot folytatni a küzdelmeket. 

A jelennél maradva, a két mester sem egymás ellen, sem a rivális egylet ellen nem irányította eddig aktuális alakulatait. A sárgák mestere, Antoine  Kombouaré 1963. november 16-án született Nouméra településen, 2021. február 11 óta vezeti a gárdát. Játékosként jelenlegi kenyéradója volt a nevelőegyesülete is, ahol 1984-ben mutatkozott be. Hat évvel később egy nagyon rövid kitérőt követően a PSG-hez került, ahol öt idényt húzott le, mielőtt svájci és skót légióskodásba kezdett volna. Az FC Sion és az Aberdeen csapataiban egy illetve két szezon jutott neki, míg levezetni hazatért Francia országba. 

Edzői karrierje a PSG B gárdájánál indult 1999-ben, de mielőtt a klub felnőtt csapatához került volna, a Strasbourg és a Valenciennes kispadját is koptatta. Utóbbinál 164, míg a fővárosban 134 meccs jutott neki, két Francia Kupa győzelme közül az egyiket ebben az időszakban érte el, míg a másodikat tavaly, jelenlegi alakulata vezéreként gyűjtötte be. A szaúdi Al-Hilal trénereként belekóstolt a külföldi munkába is, de hamar hazatért, és a Lens csapatánál kötött ki. Itt és a Guingamp élén is eljutott három számjegyű meccsszámig, mielőtt jött volna két rövidebb intervallum a Dijon és a Toulouse egyleteinél. Ha kitölti 2023 júliusáig tartó szerződését, itt is 100 mérkőzés fölé juthat. Kedvenc formációja a 4-2-3-1. 

A két stáb ezúttal kénytelen nélkülözni Arkadiusz Milik, Fabio Miretti, Paul Pogba, és Kaio Jorge, valamint Ignatius Ganago és Quentin Merlin játékát. Leülhet a padra ezzel szemben a régóta sérült Leonardo Bonucci. 

Gianluca Di Marzio szerint a Juve az alábbi kezdőcsapatot fogja felvonultatni: 

Szczęsny; Danilo, Bremer, Alex Sandro; De Sciglio, Fagioli, Locatelli, Rabiot, Kostić; Di María, Vlahović.