Allegri: "Lehetőségként kell tekintenünk az EL-re"

allegri_pre_juve_psg_1.jpgA sorozatból immár biztosan kieső Juventus holnap este a PSG ellen zárja majd idei Bajnokok Ligája-szereplését, azonban az együttes számára korántsem lesz tét nélküli a találkozó, ugyanis a Zebráknak semmiképpen sem szabad kevesebb pontot szerezniük, mint a Benfica ellen pályára lépő Maccabi Haifának, hiszen ezáltal még az Európa-liga küzdelmeiben sem folytathatnák tavasszal. 

A találkozót megelőzően természetesen az Öreg Hölgy vezetőedzője, Massimiliano Allegri is megtette ilyenkor szokásos nyilatkozatát, melynek keretein belül a számos hiányzó mellett szót ejtett a csapattal, s annak játékosaival kapcsolatos legutóbbi hírekről, a franciák erősségeiről, továbbá a fiatalok megnövekedett szerepéről is. 

"Holnap este Manuel Locatelli kivételével még egyik sérültünk sem térhet vissza a pályára, ekképp pedig néhány olyan játékos, akit a Lecce ellen láthattunk, bizonyosan lehetőséget fog kapni, ideértve a fiatalokat is. Ma rendkívül furcsa érzések vannak bennem, mivel tizenkét év óta ez az első eset, hogy nem továbbjutásunk forog kockán, hanem az, hogy sikerül-e kvalifikálnunk magunkat az Európa-ligába. Mindenképpen arra kell törekednünk, hogy sikerrel vegyük ezt az akadályt, ugyanis az EL még mindig egy nagy presztízzsel bíró kupasorozat, melynek nyomán a világ egyik legerősebb csapatának számító PSG ellen is jól kell teljesítenünk a szükséges eredmény kiharcolásáért" – jelentette ki az olasz mester. 

"A futballban mindig szükségünk van szerencsére, ám alapvetően úgy gondolom, hogy a rendelkezésünkre álló játékosok elegendő minőséget biztosítanak számunkra. Holnap este intelligens játékra és nagy önbizalomra lesz szükségünk, emellett pedig technikai szinten, valamint a védekezés tekintetében is jól kell teljesítenünk, hogy elkerülhessük az olyan hibákat, melyekből Párizsban ellenfelünk gólt szerzett ellenünk. Az EL-ben való szereplés  nem nyűgöt, hanem egy kiváló lehetőséget jelent nekünk, azonban egyelőre felesleges volna erről beszélni, mivel jelenleg még a holnapi megmérettetésnek kell a szemünk előtt lebegnie, ahol a lehető legjobb formánkat szeretnénk megmutatni. Ellenfelünk legjobbja, Lionel Messi véleményem szerint mindig is a világ legkiválóbb futballistája volt, s továbbra is nagyon fontos tagja a PSG-nek, valamint az argentin válogatottnak, holott már minden bizonnyal páratlan karrierje utolsó éveit tapossa. 

A BL-kiesés még mindig nagyon fáj nekünk, én magam pedig egyszerre vagyok dühös és csalódott a történtek miatt. A tény, hogy márciustól nem leszünk ott a sorozatban, rendkívüli veszteséget jelent számunkra, azonban a kudarcból erőt kell merítenünk az idény további részében. Leccében kellő magabiztossággal és akaraterővel futottunk ki a gyepre, azonban a bajnokság még nagyon hosszú, nekünk pedig végig fent kellene tartanunk formánkat, elsőként az előttünk álló három, egyaránt nehéznek ígérkező meccsen. Nem tagadhatjuk, hogy idén borzalmas eredményeket értünk el a Bajnokok Ligájában, ami miatt még a Serie A-ban való szereplésünket is sokkal rosszabbnak látjuk, mint amilyen valójában. 

Locatelli jobban érzi magát, Weston McKennie azonban hiányozni fog, mivel van egy kisebb sérülése a combközépcsontjában. A középpályások közül Locatellin kívül Adrien Rabiot, Nicolò Fagioli, továbbá Fabio Miretti lesznek elérhetőek. Rabiot nagyon fontos játékosunk, mivel rengeteget ad hozzá csapatunkhoz beadásaival és nagyfokú intelligenciájával. Adrien az utóbbi időben egyre jobb teljesítményt nyújt, úgy technikai, mint taktikai szinten, ezen felül pedig sokkal érettebbé vált, ami nagyon sokat jelent a Juventusnak, s véleményem szerint a francia válogatottnak is. Dušan Vlahović szintén nem állhat rendelkezésünkre holnap, mivel három napja nem edzett, azonban reményeink szerint az Inter ellen pályára léphet majd. 

Egyelőre nem beszéltem Paul Pogbával arról, hogy kénytelen lesz kihagyni a világbajnokságot. Ezen a sajtótájékoztatón felesleges lenne elismételni a mindenki által ismert tényeket, azonban miután a felek meghozták az arról szóló döntést, hogy nem operálják meg a játékost, a világbajnoki részvételre, valamint a január előtti visszatérésre vonatkozó remények már eleve minimálissá váltak. Nagyon sajnálom, hogy Pogbának rögtön egy ilyen sérüléssel kellett szembesülnie leigazolását követően, s nem csak miatta, hanem a közös érdekek miatt is, hiszen a szezon eddigi részében egy kiváló labdarúgót kellett nélkülöznünk kiesése által. 

Úgy vélem, hogy sérüléseink száma idén a szokatlanul sok mérkőzés miatt emelkedett meg ennyire, ehhez pedig hozzáadódott három fontos labdarúgónk kiesése, vagy alapvető hiányzása is, ami miatt egyes játékosoknak rengeteg találkozón kellett szerepelniük, hiszen nem volt helyettük más alternatíva. McKennie például zsinórban tizenöt meccset játszott a válogatott és a Juve kötelékében. Természetes, hogy valamit mi is rosszul csinálunk, azonban a különféle traumás sérülésekkel nem igazán tudunk mit kezdeni. A lényeg az, hogy az Inter ellen Ángel Di María és Gleison Bremer minden bizonnyal visszatérhetnek majd, az utolsó két mérkőzésen pedig a jelek szerint Leandro Paredesszel is számolhatunk, míg a többiek csak januárban fognak ismét pályára lépni. 

Federico Chiesa jelenleg még nincs abban az állapotban, hogy képes legyen meccseket játszani. A Benfica elleni találkozót követően még lábadozott, azonban ekkor már a háta mögött volt egy miatta rendezett barátságot összecsapás, ahol igen jól teljesített. A szezon elején reméltem, hogy minél előbb bevethetjük majd az olaszt, ugyanakkor idővel láttuk, hogy okosabb lenne kivárni ezzel, s biztos vagyok benne, hogy mikor Fede végre visszatérhet, nagyon hasznos és fontos tagja lesz csapatunknak, emellett pedig hatalmas segítséget jelent majd közös céljaink elérésében. 

A fiatalokat illetően a Lecce elleni mérkőzés után is bennem volt az aggodalom, hogy a pályára lépőket túlságosan felmagasztalja majd a sajtó, ezért pedig nem lesznek képesek a realitások talaján mozogni. A Next Gen és a Primavera együtteseiben számos tehetséges srác futballozik, s azok, akik lehetőséget kapnak a felnőtteknél, csak a legkiválóbbak közülük. Akiket az elmúlt években bevetettünk az első csapatnál, azok egytől-egyig az én választottjaim voltak, Moise Keantől kezdve Nicolò Rovellán, Filippo Ranocchián, vagy éppen Koni De Winteren át egészen Samuel Iling-Juniorig, még akkor is, ha két esztendőn keresztül nem én voltam a Juventus vezetőedzője. 

Ezekre a srácokra, akiknek nincs sok tapasztalatuk az olasz, vagy a nemzetközi szinten, nem szabad túlzottan nagy nyomást helyeznünk, s azt sem várhatjuk el tőlük, hogy egyből a Juventus vezéregyéniségei legyenek, vagy hogy megoldják a csapat gondjait. E téren, ahogy minden más tekintetben is, elsősorban egyensúlyra van szükségünk: a kiválasztott fiatalokat lassan kell beépítenünk az együttesbe, s tudnunk kell, hogy az ő esetükben már annak is jelzésértéke van, ha velünk edzhetnek, vagy ha helyet foglalhatnak a kispadon. Ahhoz, hogy valaki lehetőséget kapjon az Öreg Hölgynél, nagy mentális erő szükséges, mely sokkal fontosabb, mint a technikai kvalitások. A Bianconerit körülvevő környezet teljesen egyedülálló az itt uralkodó nyomás szempontjából, ezért pedig türelmesnek kell lennünk reménységeinkkel szemben.

Attól, hogy valakinek volt egy jó tíz perce csereként, még nem lesz világsztár, a fiataloknak pedig ekképp ugyanúgy meg kell kérdőjelezniük önmagukat, mint tapasztaltabb társaiknak, hiszen a Juve sikeressége nem csupán gólokra és gólpasszokra épül. Fabio Miretti rendkívüli képességekkel bír, s éppen tegnap beszélgettem vele hosszabban, elmondva neki, hogy a jövőben nem szabad elhibáznia az utolsó passzt, mint a Lecce ellen, vagy hogy nem adhatja el ennyiszer a labdát a kapu előterében. A hibák természetesen hozzátartoznak a felnőtté váláshoz, azonban egy játékos sem gondolhatja azt, hogy tehetsége miatt már nem fejlődhet tovább, s hogy innentől már csak az edzőn múlik szerepeltetése. 

A Juventus egy olyan klub, mely a győzelemre született, ezért pedig nem azért lépünk pályára, hogy szórakoztassuk a közönséget, hanem azért, hogy nyerjünk. A Bianconerinek mindig a pontszerzésre kell törekednie, azonban az elmúlt hónapokban nem voltunk túlzottan szerencsések a sérülések miatt. Természetesen még ezzel együtt is jobban kellett volna teljesítenünk, főleg a BL-ben, viszont a kudarcokból általában csak tanul az ember. Most el kell gondolkodunk azon, hogy eddig mit értünk el a szezon során, a bajnokságról viszont csak a PSG elleni meccset követően szeretnénk komolyabban elmélkedni" – összegzett Allegri.