Pjanić: "Allegri képes fordítani a dolgok menetén"

allegri-pjanic-juventus.jpgMint ismert, a Juventus egybehangzó vélemények szerint is nagy válságban van, a sajtó pedig igyekszik minél többet kipréselni a jelenlegi helyzetből, melynek keretein belül számos szakértőt, illetve egykori játékost szólaltattak meg az aktuális állapotokkal kapcsolatban. Ezen labdarúgók egyike az FC Barcelonát idén nyáron kölcsönben elhagyó, s az Egyesült Arab Emírségekbe igazoló, Torinóban korábban négy esztendőt eltöltő Miralem Pjanić volt, aki terjedelmes interjújában Max Allegri felelősségéről, a sérültek hiányának fontosságáról, a szurkolók helyes viselkedéséről, valamint a Serie A erőviszonyairól is kifejtette álláspontját, mely szavak magyar fordítását az alábbiakban tesszük közzé. 

"Sokszor beszélek korábbi torinói csapattársaimmal, ezért pedig sok belsős információm van a csapat jelenlegi helyzetéről. Senki sem tagadhatja, hogy a mostani egy nagyon rossz időszak a Juve számára, aminek egy kis ideig én is részese voltam az ott töltött éveim alatt, ám ennek ellenére is meggyőződésem, hogy a Bianconeri ki fog mászni a gödörből, sőt, akár a bajnokságot is megnyerheti, mivel ehhez még 31 meccs áll rendelkezésére, ami rengeteg pontot jelenthet az együttes számára" – kezdte mondanivalóját a Tuttosport kérdésére. 

"Az, hogy a játékosok kivonulnak bocsánatot kérni a szurkolók elé, csak azt mutatja, hogy ők is tisztában vannak a helyzet súlyosságával. Nem szabadna, hogy az efféle történések éket verjenek a keret és az ultrák közé, akiknek mindig, mindenkor egységet kellene mutatniuk. A futballistáknak, felelősségtudatuk miatt el kell viselniük, hogy a drukkerek kifütyülik őket a rossz teljesítmény láttán, mivel, annak ellenére, hogy nagyon sajnálom a jelenlegi helyzetet, bármelyik szezonban előfordulhatnak efféle hullámvölgyek, amihez egy profi labdarúgónak akaratlanul is hozzá kell szoknia. 

A Serie A aktuális idényében mindegyik nagy csapat komolyabb gondokkal küzd, elég csak megnézni a Milant vagy az Intert, akik természetesen még ezzel együtt is a Juve előtt állnak a tabellán. A Napoli remekül kezdte a bajnokságot, akárcsak az Atalanta és az Udinese, ám ez még csak a kezdet, a mostani állás pedig biztosan nem tükrözi a valódi erőviszonyokat, sem az éllovasok, sem pedig a Bianconeri tekintetében, mely klubtól egyébként joggal vár sokkal többet a közvélemény. A Scudetto megnyeréséhez egy csapatnak folytonosságot kell mutatnia, ami egyelőre talán senkiben nincs meg, ám még egyszer leszögezném, hogy a szezon rendkívül hosszú, a válogatott szünet pedig talán a legjobbkor jött abból a szempontból, hogy most van idő arra, hogy a játékosok, a stáb, illetve Max Allegri rendet tegyenek elméjükben. 

Amikor egy csapat olyan helyzetben találja magát, mint most a Juve, teljesen mindegy, hogy a legjobb olasz együttes, vagy a Monza ellen kell-e játszania, mivel a gárda ugyanolyan nehézségekkel fog szembesülni a fejekben lévő hatalmas kétségek, s a számos bizonytalanság miatt. Ez egyszerűen mentális kérdés, amit nehéz lenne megértetni azokkal, akik sosem futballoztak profi szinten, azonban ezekben a pillanatokban csupán egy szikra kell ahhoz, hogy a szívek lángra lobbanjanak, s hogy végül minden pozitív kicsengéssel oldódjon meg. A válogatott szünet után a Bologna fog az Allianz Stadiumba látogatni, s úgy vélem, hogy ha a Zebráknak sikerül a kellő dominancia megmutatása mellett nyerniük, minden a helyére fog kerülni, mivel néha éppen a legkevesebb jelenti a legtöbbet.

Az ilyen helyzetekben az a legfontosabb, hogy megmaradjon az egység a keret tagjai között, s hogy a vereségek esetén ne keressünk bűnbakokat, mivel mindenkinek azonos felelőssége van az eredmények miatt. A sajtó részéről mindig sok negatívum árad a játékosok felé, ám ezen a véleményeknek nem szabadna befolyással lenniük a srácok gondolkodására, mivel ekkor elvész az egység, amire minden szinten szükség van: a klub, a mester, a szakmai stáb, a keret, s a drukkerek szempontjából egyaránt. Ezeknek a csoportoknak újra meg kell tanulniuk együttműködni, s egymásért harcolni, mivel csak így vehetik fel a harcot számos ellenfelükkel szemben. 

Ha a Juve játékosai kifutnak az Allianz Stadium gyepére, s ott egy dühös szurkolótáborral találkoznak, minden sokkal nehezebbé válik számukra, még akkor is, ha az ultrák joggal mérgesek a mostani helyzet miatt. Úgy vélem, hogy jelenleg nem lenne értelme változtatni a mester személyén, mivel a szezon végén a vezetőség egyébként is kiértékelné az elért eredményeket, Allegri Juventusának pedig jó esélye van arra, hogy megfordítsa az eddigi tendenciákat, még akkor is, ha ehhez önmagát, vagy eddigi ötleteinek helyességét kell megkérdőjeleznie. Az eddigiek miatt persze senki sem lehet elégedett, viszont biztos vagyok benne, hogy Max már nagy erőkkel dolgozik a megoldáson, miközben tudja, hogy most már valóban nem követhet el olyan horderejű hibákat, mint az elmúlt hetekben.

Az idei bajnokság nagyon kiegyensúlyozott, ami miatt még bármi megtörténhet, ha pedig a Bianconerinek sikerül új győzelmekkel átvészelnie ezeket a nehéz időket, akkor a siker még szebb és édesebb lesz. Ha a csapatnak sikerülne a nulláról építkezve megnyernie a Serie A-t, a játékosok hatalmas elégedettséggel lennének eltöltve. Tisztán emlékszem, hogy a 2017/2018-as szezonban milyen érzés volt az utolsó pár fordulóban megelőzni Maurizio Sarri Napoliját a torinói vereség után, s mindenkinek azt kívánom, hogy éljen át hasonló élményeket karrierje során. 

A Partenopei ellen elszenvedett kudarc utáni napra úgy emlékszem, mintha csak tegnap lett volna. Mikor reggel megjelentük az edzőpályán, én, valamint társaim is azt érzékeltük, hogy a kétségek kezdenek elárasztani bennünket, s félni kezdtünk attól, hogy nem leszünk képesek megnyerni a Scudettót, már csak azért sem, mert a következő meccset a San Siróban kellett megvívnunk az Inter ellen. Allegri ekkor összehívta a keretet, s hihetetlen nyugalommal, illetve higgadtsággal beszélt hozzánk, anélkül, hogy kifogásokat vagy mentségeket keresett volna, majd pedig azt tanácsolta, hogy ne Kalidou Koulibaly gólja járjon az eszünkben, hanem az, ami még hátra van a bajnoki küzdelmekből. 

Mint ismert, Milánóban végül 3-2-es győzelmet arattunk, eredményünk pedig újabb bizonyítéka volt annak, hogy Allegri mindig előre tekint, nem pedig hátra. Meggyőződésem, hogy a mester ezekben a pillanatokban is azon dolgozik, hogy megfordítsa a dolgok menetét, s hogy már keresi a megfelelő szavakat egy szünet utáni szónoklathoz. Biztos vagyok benne, hogy Max ezúttal is sikeres lesz majd. Annak idején azért nem hagytuk magunkat, mert megvolt bennünk a büszkeség az elért trófeák miatt, s mert végtelenül zavart minket annak lehetősége, hogy az idény végén egy másik csapat emelheti majd magasba a Scudettót. Ezeket a gondolatokat csak belülről érzékelhetjük, ugyanis ez puszta mentalitás kérdése, az akkori Juventus pedig a bajnokok csapata volt, melyet ez a szellemiség tartott egyben. 

Bár a csapatnak jelenleg számos hiányzója van, a Juventus ereje alapvetően mindig ebben rejlett, s ezután is ebben fog: játékosok jönnek-mennek, azonban a klub örökké megmarad, s halad tovább a győztes úton. A mi csapatunk előtt olyan bajnokok példái lebegtek, mint Zidane, Nedvěd, Cannavaro, Del Piero, vagy Trezeguet. A Juventust azért hozták létre, hogy nyerjen, ezt pedig az ember azonnal megérti, amint magára ölti a fekete-fehér szerelést. Mikor annak idején megérkeztem Torinóba, arra gondoltam, hogy én is trófeákat akarok szerezni a klubbal, s gyarapítani akarom annak dicsőségfalát, ezután pedig minden egyes nap azért dolgoztam, hogy megfeleljek ennek az elvárásnak. Erre épül az Öreg Hölgy DNS-e, s ennek alapján tevékenykedik Agnelli elnök úr is, ahogy mindenki más az alakulatnál. A szünetet követően egyedül az lebeghet a játékosok szemei előtt, hogy nyerni akarnak, hogy örömöt szeretnének érezni a pályán, s hogy támadólag kívánnak fellépni a Bolognával szemben, akik ellen egy 3-0-ás győzelmet kellene aratniuk. A labdarúgás világában minden a tétről szól, a tendenciák pedig gyorsan megfordulhatnak, én pedig biztos vagyok benne, hogy ez a Juventus esetében is így lesz. 

Az együttesnél lévő számos sérülés természetesen nagy negatívum, mivel az igazi bajnokok mindig adnak valami pluszt a csapatnak, emellett pedig az ellenfelek is befolyásolják, akik ha tudják, hogy bizonyos játékosok a pályán vannak, másképp állnak hozzá egy-egy mérkőzéshez. Ha három olyan labdarúgó, mint Paul Pogba, Federico Chiesa, illetve Ángel Di María nem vethető be, akkor a gárda futballja alapvetően megváltozik, mivel a két szélső állandó veszélyt jelent, mikor náluk van a labda. Nem szabad elfelejtenünk, hogy Fede és Paul súlyos, hosszú felépülési időt igénylő sérülések után térnek majd vissza, ezért pedig nem fognak azonnal csúcsformába lendülni, hiányuk viszont nem jelenthet mentséget a Juve rossz szereplésére, mivel egyértelmű, hogy az eddigieknél mindenkinek többet kell tennie, Allegrinek, valamint a keret tagjainak is, akiknek azonban még így is megvan az erejük ahhoz, hogy megfordítsák a dolgok menetét" – összegzett Pjanić.