Allegri: "Nem tehetünk a sérülésekről"

max_allegri_pre_samp_juve_1.jpgA Juventus a Serie A 2. fordulójában a Sampdoria otthonába látogat a holnap este folyamán, hogy Ángel Di María sérülését követően is megpróbálja begyűjteni a három pontot az olasz bajnokságban, mellyel követhetné legnagyobb riválisainak példáját, illetve megmutathatná, hogy friss igazolásának hiányában is képes meggyőző teljesítményt nyújtani. A találkozót megelőzően természetesen a csapat mestere, Massimiliano Allegri is megtette ilyenkor szokott nyilatkozatát az olasz sportsajtó kamerái előtt, melynek keretein belül szót ejtett a várható összeállításról, a kieső labdarúgókról, a genovaiak erősségeiről, illetve a mercatóval kapcsolatos kérdésekről is. 

"Holnap este egy olyan csapattal fogunk szembenézni, mely igen jó meccset játszott az Atalanta ellen, s lehetőségeket teremtett a bergamóiakkal szemben, sőt, gólt is szerzett, még ha a kérdéses találatot végül érvénytelenítették is. Nekünk mindenképpen a körülményekhez igazított, megfelelő játékkal kell majd előrukkolnunk, ugyanis Genovában mindig nehéz meccseket szoktunk vívni, emellett pedig nagy hangsúlyt kell fektetnünk az eredményes védekezésre is. A Marassiban a szurkolók mindig kihozzák a maximumot együttesükből, ebből kifolyólag pedig várhatóan számos bonyolult pillanattal fogunk szembesülni" – fogalmazott az olasz tréner bevezetés gyanánt. 

"Elképzeléseink véleményem szerint nagyszerűek, azonban fontos, hogy a tervekből eredmények, s győzelmek szülessenek, mivel ha nyerünk, nyugalomra és higgadtságra teszünk szert, s bátran élvezhetjük a két mérkőzésünk közötti szabadnapokat. Az elkövetkezendő héten remek teljesítménnyel kell előállnunk, ebben mindenki egyetért a Juventusnál. A sérülések az utóbbi időben elég gyakran fordultak elő alakulatunknál, kiváltképp az izmokkal kapcsolatos problémák, ami semmiképpen sem nevezhető pozitív dolognak.

Az e tekintetben fennálló gondok olyanná teszik helyzetünket, mintha egy kártyavárat akarnánk felépíteni: ha egy lap kicsúszik az építményből, az egész összeomlik. Ángel Di María az orvosok szerint egy hétig, vagy tíz napig fog hiányozni, de lehet, hogy ennél hamarabb is felépül, míg Paul Pogba meniszkuszával egyelőre nem tudunk mit kezdeni, ahogy azzal sem, hogy Weston McKennie-nek megrándult a válla Amerikában. Ezek olyan problémák, melyekről mi a legkevésbé sem tehetünk. Wojciech Szczęsny már korábban is többször bajlódott combközelítő izmával, az ő hiánya pedig alapvetően sem olyan súlyos, mint más futballistáinké, mivel Mattia Perin személyében egy végtelenül megbízható kapus helyettesíti őt, aki tavaly, valamint idén is bizonyította ezen jellemvonását. 

A sérülések elengedhetetlen részei egy-egy szezonnak, ilyen formán pedig nem is aggódom miattuk. A felkészülés során rendkívül intenzív munkát végeztünk, melyre a hőség is rátett egy lapáttal, valamint három fontos meccset játszottunk, ez pedig nem kedvezett a gyengébb erőnlétben lévő játékosoknak. Keretünk többi tagja jól érzi magát, nekünk pedig most az a legfőbb feladatunk, hogy csendben dolgozzunk tovább, hogy javítsuk labdarúgóink fizikai állapotát, s hogy lépésről-lépésre haladjunk előre technikai és taktikai szinten. A holnapi összecsapás nagyszerű erőfelmérő lesz a Roma elleni rangadó előtt.

Elsősorban azért kell csendben, minden feltűnést mellőzve tevékenykednünk, mert fő riválisaink sokat erősödtek a mercato során, miközben a liga színvonala is emelkedett. Jelenleg nyolc igen erős csapat van a bajnoki mezőnyben, melyek közül négy a Bajnokok Ligájában, kettő az Európa-ligában, egy pedig a Konferencia Ligában fog játszani. A Milan, az Inter, a Napoli, a Juventus, a Lazio, a Roma, valamint a Fiorentina mind minőségi gárdák, mellettük pedig ott van a nemzetközi színtérről idén hiányzó Atalanta is, akiket ennek ellenére szintén nem szabad lebecsülnie az ellenfeleknek. A bajnoki versenyfutás véleményem szerint idén izgalmasabb lesz, mint valaha, ezért pedig nekünk egyelőre nem szabad túlzottan messzire tekintenünk, s lépésről-lépésre kell haladnunk a szezon ezen szakaszában. 

Moise Kean jól dolgozott a felkészülési időszakban, s remek produkciót láthattunk tőle a barátságos meccseken is, ami hatalmas örömmel tölt el engem. A Sassuolo elleni meccs után volt egy kisebb szünetünk, azonban a hétfői fellépést követően szombaton máris játszani fogunk a Roma ellen, ezután pedig háromnaponta kell majd kifutnunk a gyepre, ami garantálja, hogy keretünk összes tagja lehetőséghez fog jutni az idény során. A Juventus továbbra is csapatként dolgozik, a cserék szerepe pedig igencsak megnövekedett a mostani szezonban a szoros versenynaptár miatt. A Neroverdivel szemben nem véletlenül küldtem a pályára öt játékost is, akik mind jól szálltak be a meccsbe. Továbbra is nagy akarattal és elszántsággal fogunk munkálkodni, hiszen ahhoz, hogy visszatérjünk a győztes útra, egyedül ezt a megközelítést szabad alkalmaznunk. 

Adrien Rabiot biztosan játszani fog holnap, mivel tavaly fontos szezonja volt, s ez valószínűleg idén sem lesz majd másképp. Egy átigazolási időszakban teljesen normális, hogy bizonyos játékosok távozhatnak, valamint, hogy más klubok érdeklődést mutatnak egyes futballisták iránt. Rabiot az elmúlt idényben fontos tagja volt csapatunknak kvalitásai és tulajdonságai miatt, ezért pedig a magam részéről mindig is számoltam vele. A Sassuolo ellen csupán eltiltása miatt nem futhatott ki a gyepre, azonban Keannel egyetemben holnap ő is visszatérhet, amivel egy kicsit ismét előrébb leszünk majd. 

Úgy vélem, hogy jelen pillanatban a Milan tekinthető a Scudetto favoritjának, hiszen a Rossoneri a bajnoki trófea címvédője, a klub pedig a mercato során is remekül erősített a kereten. Hosszú szezon, s nehéz hónapok állnak előttünk, ezért pedig nekünk csakis magunkra szabad gondolnunk. Fő célunk az, hogy több pontot érjünk el, mint az elmúlt évad során, ehhez pedig egyszerre csak egy meccsel szabad foglalkoznunk. Tisztában kell lennünk vele, hogy minden egyes győzelemért meg kell szenvednünk, ami azt jelenti, hogy nem szabad abban a hitben ringatni magunkat, hogy pusztán azért, mert a Juve szerelését viseljük, egyből nyerni fogunk az egyes találkozók során. Képesnek kell lennünk arra, hogy a világbajnokság miatt beiktatott szünetig az élmezőnyben tartsuk magunkat, hogy ezt követően harcba szállhassunk majd a Scudetto elhódításáért. 

Az Inter tavaly is erős volt, idén pedig várhatóan még jobbak lesznek, emiatt pedig egyértelműnek tartom, hogy ők a Scudetto egyik fő esélyesei. Nekünk ugyanakkor nem szabad arra gondolnunk, hogy mások hol tartanak, vagy mit csinálnak, mivel önmagunk fejlesztésére kell koncentrálnunk, természetesen a szükséges alázat megtartásával. Tudjuk, hogy be kell hoznunk lemaradásunkat, ehhez pedig nagy, sőt, már-már rendkívüli dolgokat kell tennünk, hiszen egyszerre kell használnunk eszünket és szívünket, kell bevetnünk technikai képességeinket, ezen felül pedig a kellő áldozathozatalról sem feledkezhetünk meg. 

Végtelenül elégedett vagyok azzal a munkával, melyet Federico Gatti végez, abból kifolyólag pedig, hogy Leonardo Bonucci kisebb fáradtságot érzett hajlítóizmaiban a Sassuolo ellen, biztos vagyok benne, hogy Daniele Rugani és Fede egyike a pályán lesz majd holnap. Ugyan Leo készen állna a bevetésre, elővigyázatosságból úgy döntöttem, hogy honfitársai egyikének adok lehetőséget a védelem tengelyében, azonban aggodalomra semmi ok, mivel kapitányunk velünk van, s bármikor elérhető lenne, ha szükségünk volna rá. Rugani és Gatti nagyjából azonos szintet képviselnek, így tehát én fogok dönteni kettejük között. Talán, ha a macska reggel kijön a barlangjából, Federico kap majd lehetőséget. 

Federico Chiesa rendben van, hiszen jól halad a felépülése. Természetesen örülnék neki, ha még a vb-szünet előtt visszatérhetne a pályára, azonban semmiképpen sem szabad sürgetnünk a dolgot. Nem szabad álmodoznunk, én pedig a magam részéről ezután is realista, pragmatikus, illetve kissé földhözragadt maradok majd, ennek alapján pedig egyelőre nem kalkulálok Federicóval, ami teljesen normális, ha már a helyzet sajnálatos módon így alakult. A fiatal játékosok meggyőző teljesítményt nyújtanak, s valaki biztosan lehetőséghez fog jutni közülük holnap is, hogy aztán a mercato végéig a vezetőséggel közösen hozzuk meg a döntést arról, hogy ki maradhat majd a klubnál, s kit küldünk kölcsönbe további tapasztalatszerzés céljából. 

Denis Zakaria jól dolgozik, a Sass ellen pedig kiválóan játszott, én pedig örülök annak a teljesítménynek, amit láthatunk tőle. Egyelőre nem szeretnék a piaccal kapcsolatos kérdésekkel foglalkozni, ugyanis a hátralévő tíz nap alatt még bármi megtörténhet. Augusztus 31-ig még két meccset fogunk lejátszani, a csapatnak pedig elsősorban erre kell összpontosítania, hogy minél eredményesebben készülhessünk fel ezen kihívásokra, s hogy végső soron meg is nyerjük a találkozókat. A többiről, ekképp az átigazolásokkal is, a klub gondoskodik, melyről az illetékesek már korábban biztosítottak engem. 

Hogy várunk-e erősítést a támadósorba? McKennie egy rendkívül offenzív felfogású középpályás, mellette pedig Juan Cuadrado, valamint Moise Kean is képesek gólokat szerezni. Holnap akár Filip Kostić, vagy Adrien Rabiot is kivehetik a részüket a támadásokból, illetve szerepet vállalhatnak a találatok megszületésében. Keretünk számos olyan játékossal bír, akik hatékonyak lehetnek a támadások során, emiatt pedig nem számít, hogy hány klasszikus csatárunk van. Di María kiesett, azonban Kean visszatért, ami miatt darabszámban is megleszünk a csatársorban véleményem szerint. 

Kostićnak holnap valószínűleg kezdenie kell. A szerb máris beilleszkedett az együttesbe, képességei pedig vitathatatlanok, mivel jól ad be, rendkívül intelligens, eredményesen passzol, átadásai ugyanis általában célba érnek, ami igen nagy segítséget jelenthet taktikai ötleteink megvalósításában is, hiszen ezek alapvetően a területek támadásán alapulnak. Úgy gondolom, hogy jó vételt csináltunk Filip leigazolásával, én pedig boldog vagyok amiatt, hogy megszereztük őt. Normális, hogy idő kell neki társai maximális megismeréséhez, valamint játékmódunk elsajátításához, tulajdonságai miatt azonban már első meccsén is jó dolgokat csinált, annak ellenére, hogy csereként lépett pályára, ebből kifolyólag pedig leginkább Douglas Costára emlékeztet engem. 

A legjobbat kell kihoznunk a rendelkezésünkre álló keretből, függetlenül a piaci történésektől. Az eredményeknél semmi sem fogja jobban megmutatni, hogy erősödtünk, vagy gyengültünk-e az elmúlt idényhez viszonyítva, ezért pedig mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy jól szerepeljünk az előttünk álló hónapokban. Legfőbb célunk az, hogy januárig stabilan a legjobb négy között maradjunk, garantálva ezzel a BL-helyek valamelyikét, ezután pedig, Pogba és Chiesa visszatérésnek köszönhetően újra megismerhetjük magunkat. A meccseket lehet labdával, illetve labda nélkül is dominálni. A játékszert természetesen az ellenfelek is megkaphatják, azonban mindig nekünk kell irányítanunk, ez pedig nem lesz másképp holnap este sem, mikor is egy kemény csapattal fogunk szembenézni, mely pontosan tudja, hogy mit akar" – összegzett Allegri.