Moggi: "Bremer és Gatti kiválóan pótolják majd a távozókat"

luciano_moggi.jpgA Juventus legendás általános igazgatója, Luciano Moggi a minap terjedelmes nyilatkozatot adott az olasz médiának, melynek keretein belül hosszabban értekezett Matthijs de Ligt távozásáról, valamint a holland védő Bremerrel és Federico Gattival való pótlásáról, emellett pedig nem felejtette el kifejteni a Nicolò Zaniolóval, Leandro Paredessszel, illetve az Andrea Belottival kapcsolatos véleményét sem. 

"A Juventus drukkerei természetesen azt szeretnék, ha csapatuk minden létező trófeát megnyerne, ezért pedig bizonyos esetekben még a kákán is csomót keresnek, ugyanakkor véleményem szerint Bremer egy nagyszerű igazolás, aki rendkívül hasznos lesz a Bianconerinél. A klub 41 millió eurót + 8 milliónyi bónuszt fizetett ki a brazilért, akiért ekképp majdnem 50 millió eurót adtak ki, ez pedig azért alakulhatott így, mert az Öreg Hölgy korábban szótlanul nézte, hogy Beppe Marotta és az Inter felvegye a kapcsolatot a labdarúgóval, s hogy tető alá hozzon vele egy szóbeli megállapodást, melynek alapján Bremer három évre írt volna alá a Nerazzurrihoz, s 3 millió eurót keresett volna. A milánóiak ott követték el a legnagyobb hibát, hogy túlságosan bíztak ebben az egyezségben, s nem kalkuláltak azzal, hogy hosszú várakozás esetén a Torino árverésre fogja bocsátani a dél-amerikait, amiből a fekete-kékek nem jöhettek ki jól a Juventusszal szemben" – jelentette ki a Radio Bianconera adásában. 

"Az, hogy Bremer a liga legjobb védője lett tavaly, egyáltalán nem számít, ugyanakkor az annál inkább, hogy Gleison alapvetően is egy kiváló középhátvéd, aki a lehető legmegfelelőbb ember arra, hogy pótolja Giorgio Chiellinit, akiről mindannyian tudjuk, hogy a legkevésbé sem könnyű helyettesíteni, mivel az egykori csapatkapitány személye nagyon fontos volt az öltöző egyben tartásának, valamint a védelem irányításának szempontjából. A mostani csapatból már csak egy futballista van, aki képes lenne betölteni ezt a szerepet, aki nem más, mint Leonardo Bonucci, ő azonban már harmincöt esztendős, ezért pedig az Öreg Hölgy többé rá sem alapozhat hosszabb távon. 

Természetesen fennáll a kockázata annak, hogy Bremer még nem tudja maradéktalanul betölteni ezt a szerepkört, ám taktikai szempontból egyértelműen megfelelő szintet képvisel, emellett pedig helyezkedése és helyzetfelismerése is kiváló, mivel pontosan tudja, hogy hová fog érkezni a labda, s hogy hova szeretne menni az ellenfél labdarúgója. A szurkolók általában csak a nagy neveket akarják leigazolni, azt pedig már nem nézik, hogy az adott játékos beilleszthető-e a csapat rendszerébe, ennek nyomán pedig gyakran előfordul, hogy elhamarkodott dicséretekkel illetik a klubot egy-egy labdarúgó szerződtetéséért, a szezon előrehaladtával pedig, mikor a futballista nem az elvárások mentén teljesít, ők lesznek a vezetőség legnagyobb kritikusai az elhibázott döntések miatt. 

Ne legyenek kétségeink: a Juve azért igazolhatta le Bremert, mivel az Inter nem kapta meg a kért 70 millió eurót a PSG-től Milan Škriniarért. Ha ez nem így alakult volna, az Öreg Hölgy minden bizonnyal nem lett volna képes megszerezni a brazilt, hiszen annak már szóbeli megállapodása volt a Nerazzurrival. Az utóbbi hónapokban mind Marottát, mind pedig Arrivabenét meggyőzték arról, hogy adják el legpiacképesebb védőiket, azaz Škriniart és de Ligtet, hogy pénzhez jussanak, mindazonáltal ez végül csak a Juventusnak sikerült, ami kétségkívül a klub hasznára vált, hiszen ennek nyomán egy sokkal megbízhatóbb játékos érkezett Torinóba. De Ligt alapvetően jó védő, azonban a tapasztalatlansága miatt elkövetett baklövések gyakran sodorták nehéz helyzetbe a Zebrákat, s rendkívül kockázatos lett volna, ha a vezetőség a következő szezont is egy ilyen potenciális hibaforrással kezdi meg. 

Az elmúlt hónapokban több ízben is beszéltem arról, hogy a Juvénak el kellene adnia a hollandot, amit a vezetőség végül meg is tett, egy olyan üzletet kötve, amivel gyakorlatilag minden fél jól járt. A legnagyobb profitot azonban így is Rafaela Pimenta könyvelhette el a transzfert követően, hiszen az anyagiak mellett az ügyvédnő szakmailag is hírnevet szerzett magának, ez pedig igen fontos tényező esetében, mivel a későbbiekben valószínűleg ő lesz majd Mino Raiola utódja. De Ligt képviselője minden szempontból remek munkát végzett, mivel addig várt a távozás belengetésével, amikor ügyfele a lehető legjobb helyzetbe került ebből a szempontból, s akkor gyorsította fel a lépéseket a Bayern München irányába, mikor nyilvánvaló lett, hogy a Bianconerinek esélye nyílik Bremer megvételére, amivel még szívességet is tett a fekete-fehéreknek. 

A brazil mellett a torinóiaknak szükségük lenne egy másik középhátvédre is, akinek véleményem szerint Federico Gattinak kellene lennie. A magam részéről mindenképpen a keretben tartanám az olaszt, aki egyelőre még csak csere lesz a Juventusnál, azonban idővel kétségkívül a kezdő egyik oszlopos tagjává válhat. Mikor annak idején leigazoltam Chiellinit, a védő egy teljesen ismeretlen labdarúgó volt a Livorno alakulatából, Gatti pedig megítélésem szerint hasonló utat járhat majd be, kiváltképp annak fényében, hogy védő létére a kapu előtt is kifejezetten meggyőzően teljesít, s rendkívül gólerős a rögzített helyzeteknél. Biztos vagyok benne, hogy egy nagy jövő előtt álló srácról beszélünk, akit mindenképpen a csapathoz kellene láncolni. 

A hátvédsor helyzetének tisztázása után az Öreg Hölgynek most más csapatrészekben is el kell végeznie a finomhangolást: ha én lennék a klub vezetőinek helyében, elsőként minden bizonnyal a PSG argentin középpályását, Leandro Paredest próbálnám meg szerződtetni, míg Nicolò Zaniolo inkább csak egyfajta töltelékigazolás lenne, elvégre az olasz két súlyos térdsérülést követően csatlakozna a Bianconerihez, ahol egyébként is csak egy tartaléknak számítana, hiszen ilyen nevek mellett egyáltalán nem lenne biztos helye a kezdőben. Ha Dušan Vlahovićcsal fix kezdőként számolunk, s abban bízunk, hogy Federico Chiesa minél előbb visszatérhet, a klubnak teljesen felesleges lenne még egy csatárt a keretbe hoznia, mivel már van egy olyan labdarúgó, akinek minden vágya a Juvéhoz való visszatérés lenne, ő pedig nem más, mint Álvaro Morata, akiért az illetékesek tudomásom szerint már meg is kezdték az egyeztetéseket. Én egyértelműen mellette tenném le a voksom, s semmiképpen sem szerezném meg Andrea Belottit, mivel annak ellenére, hogy sajnálom az olasz helyzetét, ő nem olyan futballista, aki illene a gárda stílusához" – összegzett Moggi.