Bergomi: "de Ligt nem teljesített az elvárásokhoz mérten"

beppe_bergomi.jpgAz Inter és az olasz válogatott egykori legendás játékosa, Beppe Bergomi a minap hosszabb nyilatkozatot adott az itáliai médiának, melynek keretein belül számos más, Serie A-val kapcsolatos téma mellett véleményt alkotott Matthijs de Ligt várható értékesítéséről, valamint a Juventus Nicolò Zaniolo iránti érdeklődéséről is, kijelentve, hogy megítélése szerint a több poszton is bevethető ifjú tehetségnek az AS Románál kellene maradnia, valamint elmondva, hogy a holland védő nem volt képes bejárni azt az utat, melyet annak idején kinézett belőle. Az interjú Bianconerivel kapcsolatos részleteit az alábbiakban közöljük. 

"Napjainkra a futball világa annyira megváltozott, hogy a játékosok még egy további két évig érvényes szerződéssel a markukban is eljuthatnak egy olyan pontra, mikor mindenképpen dönteniük kell további sorsukról, meghatározva, hogy meghosszabbítják-e kontraktusukat, vagy inkább elhagyják aktuális csapatukat, utóbbi helyzetben pedig a klubnak szinte mindig értékesítenie kell az adott labdarúgót, hiszen máskülönben azt kockáztatja, hogy később ingyen veszíti el őt" – fogalmazott New Sound Level 90FM rádióadó egyik műsorában. 

"Úgy vélem, hogy az egyes alakulatoknál vannak olyan játékosok, akik képesek lehetnek tovább vinni a szóban forgó klubok identitását, melynek nyomán később maguk is alkalmasak lehetnek bizonyos szokások megteremtésére. Nicolò Zaniolo megfelelő módon azonosult az AS Roma szellemiségével, hiszen az Európai Konferencia Liga döntőjében egy súlyosabb egészségügyi megpróbáltatást követően is főszereplő tudott lenni, a kulcspillanatokban pedig mindig a Farkasok rendelkezésére állt. A döntés most rajta áll, hiszen neki kell meghatároznia, hogy mi lesz a következő lépés. 

Matthijs de Ligt nem járta be azt a fejlődési ívet, melyet eredetileg kinéztem volna belőle, s nem teljesített az elvárásokhoz mérten. Mikor tizenhét esztendős korában pályára lépett az Ajax és a Lyon közötti Európa-liga-elődöntőben, s rendkívül érett futballt bemutatva gárdája egyik fontos vezérének számított, úgy gondoltam, hogy ebből a srácból a világ labdarúgásának egyik legnagyobb bajnoka lesz, s még inkább meggyőződtem erről az elképzelésemről, mikor a holland 2019 nyarán a Juventus kötelékébe szerződött. 

Úgy véltem, hogy de Ligt játéka jelentősen feljavul majd a Bianconeri akkori mesterének, az újonnan kinevezett Maurizio Sarrinak kezei alatt, s abban reménykedtem, hogy a játékos emellett nagyobb tapasztalatra és érettségre is szert fog tenni. Sarri egy elképesztő kvalitásokkal megáldott szakember, aki annak idején Kalidou Koulibaly-ból is fontos labdarúgót faragott, s aki elképesztő hatással volt a szenegáli fejlődésére. Véleményem szerint azonban a Juve alapvetően mégis csak hibát követne el de Ligt eladásával, mivel a biztos építkezés helyett ismét az a tendencia érvényesülne az olasz futballban, hogy a topcsapatok inkább értékesítik fejlődőképes védőiket azért, hogy az értük kapott összegből új támadókat igazolhassanak" – zárta szavait Bergomi.