Bjeković: "Vlahović jobb, mint Håland"

dusan_vlahovic_2.jpgA Szerb Labdarúgó Szövetség elnöke, az egykori futballista és edző Nenad Bjeković a minap érdekes nyilatkozatot adott az olasz médiának, melyben nem kevesebbet állított, mint hogy a Juventus 2022 januárjában szerződtetett csatára, Dušan Vlahović jobb képességekkel rendelkezik, mint a világ egyik legnagyobb tehetségének és kiválóságának tartott Erling Braut Håland, emellett pedig szót ejtett Szerbia másik kiemelkedő labdarúgójáról, Sergej Milinković-Savićról is, akit elmondása szerint szívesen látna a Bianconeri kötelékében. 

"Meggyőződésem, hogy Dušan immár készen áll arra, hogy a lehető legmagasabb célokért harcoljon, azt követően, hogy az elmúlt négy hónapban bemutatkozott élete első komolyabb klubjában, egy európai szinten jegyzett, egyértelműen topcsapatnak számító együttesben, mely a múltban többek között a Bajnokok Ligájában is a csúcsra ért, s most is ezért küzd" – fogalmazott a Tuttosport munkatársának. 

"A Juventus messzemenően passzol Vlahović karakteréhez, s úgy vélem, hogy ez a tökéletes klub számára. Dušan egy kiváló labdarúgó, emellett pedig egy remek srác is, aki annak idején nem véletlenül kapott már tizenévesen nagy szerepet a Partizannál, majd szerződött egy olyan topbajnokságba, mint a Serie A, ahol az első pillanattól fogva képes volt helytállni a legjobb csapatokkal szemben. 

Megítélésem szerint Vlahović fizikálisan erősebb, taktikai szinten pedig teljesebb játékos, mint Erling Håland. Való igaz, hogy a norvég pusztító erővel és hatékonysággal rendelkezik, ugyanakkor Dušan egyáltalán nem rosszabb nála. Testmagasságukat nézve mindössze néhány centi különbség van kettejük között, azonban a Juventus támadója egyértelműen riválisa fölé magasodik lövéseinek és játékmódjának változatossáságát illetően. A Manchester City és az Öreg Hölgy bónuszokkal együtt nagyjából ugyanannyi pénzt fizettek a két kiválóságért, mikor megvásárolták őket a Fiorentina és a Borussia Dortmund alakulataitól, ami ismét azt jelzi, hogy a két labdarúgó egy szintet képvisel. 

Dušan, valamint a Fulham csapatában szereplő Aleksandar Mitrović két nagyszerű gólvágó, azonban nem csak ők ketten erősítik a szerb válogatott támadósorát, hanem az Ajax kapitánya, Dušan Tadić is, aki egy vérbeli támadó középpályás, halálos hatékonysággal és pontossággal felruházva. A Sevillánál futballozó Nemanja Gudelj munkájának mennyiségét és játékának minőségét tekintve is fontos alappillére a nemzeti együttesnek, az Eintracht Frankfurttal nemrég Európa-ligát nyerő Filip Kostić pedig a bal szélen robotolva jelent állandó veszélyt az ellenfelek támadósorának. 

Mellettük természetesen ott van Sergej Milinković-Savić is, aki egy másik, abszolút értéket képviselő labdarúgó, melyet az is megmutat, hogy 2013-ban U19-es Európa-bajnoki címet szerzett a korosztályos válogatottal, 2015-ben pedig U20-as világbajnokká vált. Sergej immár hét idény óta szolgálja a Lazio gárdáját, jelenleg pedig már huszonhét esztendős, ezért pedig igen nagy döbbenetet vált ki belőlem, hogy mindeddig egyetlen topklub sem mutatott iránta valódi érdeklődést, vagy szerződtette őt.

Egy ilyen transzfer végre lehetővé tenné a játékos számára, hogy állandóan a Bajnokok Ligájában szerepelhessen, vagy hogy Vlahovićhoz hasonlóan magasabb célokért küzdhessen. Hogy Sergente passzolna-e a Juventushoz? Véleményem szerint igen, miért is ne? Milinković-Savić kérdés nélkül megállná a helyét egy ilyen szinten álló alakulatnál, ahogy abban is biztos vagyok, hogy ők ketten remek párost alkotnának Dušannal a Bianconerinél, ahogy a válogatottban is kiváló duót képeznek" – összegzett Bjeković.