Buffon: "Di María olyan lenne a Serie A-nak, mint Maradona"

buffon_di_maria.jpgA Juventus egykori legendás hálóőre, az egy idény erejéig a Paris Saint-Germain kötelékében is megforduló Gianluigi Buffon a ma reggeli órákban igencsak érdekes nyilatkozatot tett az olasz médiának, melyben arról beszélt, hogy a francia együttest elhagyó, s az Öreg Hölgy által immáron hetek óta győzködött Ángel Di María érkezése rendkívül jót tenne a Serie A-nak, hiszen az argentin továbbra is kiváló futballista, hatása pedig legendás honfitársának, Diego Maradonának egykori Olaszországba költözéséhez lenne hasonlítható. 

"Amennyiben Ángel Di María az olasz bajnokságban folytatná karrierjét, hatása a liga jelenlegi helyzetében olyan lenne a Serie A-ra nézve, mint annak idején Diego Maradona érkezése volt. Remélem, elég világosan közöltem álláspontomat. Úgy vélem, hogy az egyes játékosokat mindig azon környezet figyelembevételével kell értékelni, ahol éppen futballoznak. Tagadhatatlan, hogy az itáliai pontvadászat az elmúlt idényekben igen sekélyessé vált technikai szempontból, Ángel pedig remek technikai adottságokkal bír, ezért pedig leigazolása mindenképpen minőségi ugrást jelentene az olasz futball számára" – fogalmazott Buffon a La Gazzetta dello Sport mikrofonja előtt. 

"Di María rendkívül határozottan játszik a kapu előtt, hihetetlenül könnyen cselezi ki az ellenfeleket, állandóan fel-le rohangál, valamint szűnni nem akaróan robotol a pályán, képes parádés gólpasszokat kiosztani a társak számára, valamint több szerepkörben is bevethető. Ha egyetlen szóval kellene jellemeznem őt, csupán annyit mondanék, hogy az argentin egy igazi labdarúgó, természetesen a kifejezés lehető legpozitívabb értelmében. 

Meggyőződésem, hogy egy igazán minőségi játékos számára a kor nem jelenthet akadályt. Én például negyvennégy esztendős vagyok, s továbbra is aktívan futballozom. Az életkor egy bizonyos szint fölött egyáltalán nem számít komoly tényezőnek, mivel a motiváció, az elszántság, a munkamorál, illetve a szenvedély sokkal fontosabbak ennél. Ha Di María úgy dönt, hogy Olaszországban, ezen belül a Juventusban folytatja pályafutását, azért fog így határozni, mert biztos lesz benne, hogy készen áll a feladatra. 

A pár héttel ezelőtti argentin-olasz összecsapáson az Azzurri védői egyszerűen képtelenek voltak kikapcsolni, vagy akár csak lelassítani Ángelt. A támadó birtokában van annak a különleges képességnek, hogy a megfelelő helyen tud teremni a megfelelő időben. Emellett az is lenyűgöző benne, hogy mikor megkapja a játékszert, nem megállítja, hanem valósággal megszelídíti azt, mikor pedig elindul a kapu irányába, a labda szó szerint a lábához tapad, ezzel pedig őrületbe kergeti az ellenfeleket. Kapusként csak egyetlen dolgot tehetsz, mikor egy ilyen labdarúgó közeledik feléd: nekiállsz keresztet vetni. 

Di María természetesen emberként is fantasztikus. Személyében egy igazán példamutató szakembert volt alkalmam megismerni együtt töltött szezonunk során, valamint egy rendkívül kedves srácot, aki soha nem adja fel, s aki mindig teljes erőbedobással küzd, úgy az edzéseken, mint a mérkőzéseken. Csak megismételni tudnám a mondanivalóm elején kifejtett véleményemet, miszerint leigazolása olyan hatással lenne a Serie A számára, mint annak idején Maradona érkezése. 

A PSG kötelékében együtt játszhattam Kylian Mbappéval, Neymarral, vagy éppen Marco Verrattival, Ángel pedig egyiküknél sem volt rosszabb labdarúgó, s nem nyújtott gyengébb teljesítményt sem. Amikor 2014-ben, a Real Madrid szerelésében megnyerte a Blancók tizedik BL-címét, Karim Benzema, Cristiano Ronaldo, Luka Modrić, illetve Toni Kroos oldalán tette mindezt, vagyis ekkor is egy lépéssel a többiek, azaz az igazán körülrajongott játékosok mögött húzódott meg, holott kulcsfontosságú szerepet töltött be a csapat sikerében, mivel középpályásként, trequartistaként, továbbá szélsőként is otthonosan mozgott. 

Bárki is szerzi meg a nyár folyamán Ángel Di Maríát – s a fentiek miatt nagyon remélem, hogy a Juventus lesz az – hihetetlenül üzletet fog kötni, mivel egy rendkívüli profiról, egy elképesztően tehetséges játékosról, egy kedves srácról, egy kulcsszerepet betöltő klasszisról, egyszóval egy igazi bajnokról beszélünk személyében, a labdarúgásnak pedig éppen ilyen bajnokokra volt és van szüksége" – összegzett Gigi Buffon.