Beharangozó – a Fiorentina elleni kupameccs

acf-fiorentina-logo-redesign.jpgA világ legigazságtalanabb eredménye született a március másodikai odavágón, amikor is a Juventus kaput eltaláló lövés nélkül fejezte be a meccset, de Venuti szerencsétlen mozdulatának köszönhetően mégis megnyerte 1:0 arányban a mérkőzést. Azóta a bajnokságban kiegyenesedett a gárda, ha szigorúan csak az eredményeket nézzük, de a Bajnokok Ligája kiesés még akkor is nagyon fájó, ha azóta a Villarreal a Bayern skalpját is begyűjtötte. Mivel a bajnokságban már csak a 4. hely begyűjtése lehet a realitás, a Supercoppa Italianát pedig az Inter ellen elbukta a csapat, így ez az egyetlen sorozat maradt, ahol esély nyílik a szezonban trófeát nyerni. Remélhetőleg érzi ezt Massimiliano Allegri is, és kivételesen valami tökös taktikával küldi pályára a fiait, mert a keretek közötti különbségnek abban az esetben a Zebrák javára kell billenteni a mérleg nyelvét. A mérkőzés helyszíne az Allianz Stadium lesz, a kezdés pontban 21 órakor, a TV-ben a SPORT 1  sugározza, a dirigens pedig Daniele Doveri lesz.

A rutinos vezetőbíró 1977. november 10-én született Volterrában, jelenleg Rómában él, és 2010. február 28-a óta dirigál az élvonalban, amikor is egy Chievo-Cagliari 2:1-es összecsapáson mutatkozott be, az izgalom jelének betudhatóan rögtön ki is osztott 8 sárga és 2 piros lapot.A kupában már 2008 augusztusában rá bízták a Perugia- Lumezzane találkozót, ami 1:0-al zárult. Ebben a sorozatban összesen 20 fellépésig jutott, 63 sárga, 10 piros, 5 tizenegyes a száraz tények ezekről a meccsekről. Általában nem sok gólosak az általa vezetett találkák, de egy Cagliari-AlbinoLeffe 5:1, és a Frosinone-Carrarese 4:0 kiemelkedik ezek közül.

Ebben a sorozatban a Juvénak 3 mérkőzését fújta, kétszer a városi rangadón, ahol is 4:0-ra és 2:0-ra a mindkétszer hazai pályán játszó Zebrák nyertek, de a rossz emlékű 2020-as döntőt is, ahol a csapat vereséget szenvedett a Napoli ellen. Legutóbb pedig a már említett Inter elleni Szuperkupa döntőt, ahol szintén vereség lett a vége. A Viola számára is háromszor vezetett, akik az Empoli ellen nyertek 2:1-re, a Napoli és az Inter ellen viszont már elvéreztek, 1:0-ra és 2:1-re.

A firenzeiek a 2. fordulóban kapcsolódtak be a küzdelmekbe, és 2:1-es eredménnyel jutottak tovább a Benevento ellen. A 16 között aztán a forduló meglepetését okozva, 5:2-re nyertek Nápolyban, úgy, hogy a rendes játékidőben kétszer is megszerezték a vezetést, a hazaiak kétszer is egyenlíteni tudtak, ám a hosszabbításban háromszor is bevették a kékek kapuját. A 8 között aztán jött a következő bravúr, szintén idegenben, Bergamóban ütötték el a továbbjutástól az Atalantát, ez a mérkőzés 2:3 lett. Az elődöntő első meccséről pedig már történt említés a bevezetőben.

Az Öreg Hölgynek csak a legjobb 16 között kellett megkezdenie a szereplést, és elsőként a Sampdoria ellen sikerült 4:1-re diadalmaskodni, a következő körben pedig a Sassuolo 2:1-es legyőzése következett.

A két csapat az elődöntő első meccsét is figyelembe véve, eddig tizenötször került szembe egymással a Coppa küzdelmeiben, és minimálisan a lilák állnak jobban, hatszor nyertek, 4 döntetlen mellett, 5 torinói siker. Még a múlt század első felében, nyertek 3:0-ra és 5:3-ra is, miképp az első három találkán egyaránt ők diadalmaskodtak, 3:0-al és 4:1-el azonban a fekete-fehérek is vágtak már vissza. Döntetlen legutóbb 2005-ben volt, az azóta lejátszott 4 összecsapásból hármat is a Bianconeri nyert meg. A kupameccsek gólkirályai John Charles és Del Piero 3-3 találattal.

a Juventus 14 alkalommal, Max Allegri pedig négyszer ért eddig a csúcsra ebben a sorozatban, a mester eddig háromszor került szembe az Arno partiakkal, természetesen csak a kupát taglalva, és 2015-ben is az elődöntő két mérkőzésén irányította a Zebrákat, a torinói meccsen 2:1-es vereséget szenvedett, de a visszavágón sikerült 3:0-ra nyerni, és bejutni a döntőbe, jegyezzük meg, hogy az Olasz Kupában még életben lévő idegenben szerzett gól szabály miatt, egy esetleges 2:1-es Fior győzelem az ő továbbjutásukat jelentené. 

Vincenzo Italiano a Juventussal szemben négyszer, Mister Allegri ellen kétszer próbált szerencsét, az összes próbálkozás kudarccal végződött, így ha nem tudja megszakítani ezt a sorozatot, akkor a csapata nem fog bejutni a sorozat döntőjébe. A tréner egyébként 1977. december 10-én született Karlsruhéban, ennek ellenére olasz állampolgár. Menedzseri pályafutását a Vigontina csapatánál kezdte, első jelentősebb állomása a Spezia volt, jelenlegi munkahelyén tavaly júliusban kezdett dolgozni, megbízása jövő nyárig szól. Kedvenc formációja a 4-3-3.

Az ellenfélnél Castrovilli biztosan nem játszhat, Bonaventura pályára lépésére van esély, a hazai oldalon a középpályások közül Locatelli, Arthur és McKennie sem bevethető, a támadó szekcióból pedig Kaio Jorge és Chiesa is maródi.

Romeo Agresti szerint a következő kezdőcsapat fog kifutni a gyepre: 

 Perin; De Sciglio, de Ligt, Bonucci, Alex Sandro; Bernardeschi, Danilo, Zakaria, Rabiot; Vlahović, Morata