Forlán: "A Juve esélyes a BL megnyerésére"

diego_forlan.jpgAz egykori ikonikus uruguayi labdarúgó, a számos nagy nevű csapat mellett többek között a Villarreal kötelékében is megforduló Diego Forlán a minap exkluzív interjút adott a Juventusszal kapcsolatos hírekkel foglalkozó TuttoJuve szerkesztőségének, melynek keretében szót ejtett a Sárga Tengeralattjáró Öreg Hölgy elleni összecsapásáról, a Bianconeri korábbi labdarúgójáról, Rodrigo Bentancurról, valamint a fekete-fehérek esetleges BL-esélyeiről is. Az alábbiakban ezen szavak Zebrákra vonatkozó részeinek magyar fordítását olvashatjátok. 

A Juventus Paulo Dybala, illetve más fontos játékosok nélkül fog pályára lépni az Estadio de la Cerámicában. Ennek fényében inkább támadó, vagy inkább védekező szellemiségű Bianconerire számíthatunk? 

"Igen sajnálom, hogy Dybala nem játszhat a találkozón, mivel nagyon szerettem volna látni az argentint a Villarreal ellen, ugyanakkor megítélésem szerint a Juventus az ő hiányában is egy rendkívül erős alakulatnak számít, Max Allegrinek pedig bizonyosan rendelkezésére állnak majd olyan labdarúgók, akiket biztonsággal alkalmazhat Paulo helyén. Alapvető tekintetben a szokásos futballt várom az Öreg Hölgytől, emiatt pedig biztos vagyok benne, hogy a spanyoloknak nagyon óvatos felfogásban kellene kifutniuk a gyepre."

Vajon fennáll a veszélye annak, hogy a Juve ismét olyan teljesítményt nyújtson, mint 2019-es spanyolországi látogatásakor, mikor egy meglehetősen unalmas mérkőzésen 2-0-ás vereséget szenvedett az Atlético Madridtól? 

"Erre igen nehéz lenne válaszolni, hiszen minden találkozónak megvan a maga sajátos története. Mindannyian tisztában vagyunk a Juve jelentős történelmével, ennek fényében pedig tudjuk, hogy ez a klub mindig a győzelmet helyezte teljesítményének középpontjába. 2019-ben nem szerepeltek jól azon a bizonyos madridi összecsapáson, azonban a visszavágón nagyszerű produkcióval rukkoltak elő, melynek köszönhetően sikerült kvalifikálniuk magukat a negyeddöntőbe. Az ellenfeleknek mindig óvatosnak kell lenniük a Bianconerivel szemben, s sosem szabad lebecsülniük őket, mivel a fekete-fehérek tipikusan egy olyan együttesnek számítanak, akik minden elképzelhetőt képesek megtenni."

Van olyan támadó a jelenlegi Juventusban, aki nagy segítséget jelentene a Villarreal számára? 

"Nos, nem is tudom. Esetleg elképzelhető. Viccet félretéve, az Öreg Hölgy remek támadókkal rendelkezik, Unai Emery szisztémájába pedig véleményem szerint Paulo Dybala, illetve Dušan Vlahović is nagyszerűen illeszkedne."

Mindenki látja, hogy a Juventus jelen pillanatban újjáépülőben van, s jelentősebb gondokkal küszködik a hazai fronton, ami a nemzetközi szereplést tekintve sem vetít előre sok jót, ugyanakkor a Bajnokok Ligája egy olyan versenysorozat, ahol bármi megtörténhet. Ennek alapján vajon a fekete-fehérek akár a végső győzelemre is esélyesek lehetnek? 

"A futballszakértők gyakran követik el azt a hibát, hogy a nemzeti ligákban mutatott forma alapján kategorizálják és értékelik az egyes gárdákat, miközben a történelmet figyelembe véve gyakorinak számít, hogy a Bajnokok Ligájában olyan alakulatok érnek a csúcsra, akik az adott idény során nem igazán nyújtanak kiemelkedő teljesítményt saját bajnokságukban. Mint fentebb említettem, a Juve múltját és hagyományait mindig latba kell vetni a csapat erejének felmérésekor, ennek alapján pedig a torinóiak egyértelműen a végső győzelem egyik favoritjának tekinthetők véleményem szerint."

Vajon milyen lesz a Villarreal stadionjának légköre a Juventus elleni találkozón? 

"A Sárga Tengeralattjáró mindig is otthon érezhette magát stadionjában, elsősorban fantasztikus szurkolóikból kifolyólag, amit az is megmutat, hogy a csapat általában hazai környezetben játssza legjobb összecsapásait. Egyértelmű, hogy a Juve számára nem lesz fáklyás menet egy ilyen pokoli hanglatú létesítményben szerepelni, ugyanis a drukkerek készen állnak arra, hogy minden lehetséges eszközzel támogassák kedvenc alakulatukat, emiatt pedig úgy vélem, hogy a torinóiak számára akár már egyetlen gól is hatalmas sikernek számítana idegenben."

Igaz, hogy a jelenlegi Villarreal számos szempontból hasonlít a 2006-os, BL-elődöntőt játszó együttesre? 

"Őszintén szólva nem tudom, ugyanakkor a mostani Villarreal egészen biztosan egy nagyszerű gárda, s bizonyos szempontból akár az én nevemmel fémjelezett együttes szintjére is felér, hiszen az együttes egyértelműen rendelkezik olyan vezéregyéniségekkel, akik kvalitásaik miatt akár a teljes párharcot is képesek lehetnek eldönteni."

Unai Emery és Max Allegri két hasonló, ám más szempontból mégis nagyon különböző edző, kiknek összecsapása külön érdekességet tartogat a futball szerelmeseinek számára. Miben rejlik a két szakvezető különlegessége, ha csak egy dolgot kellene megnevezni? 

"Emery és Allegri mindketten nagyszerű szakemberek, akik egyaránt hatalmas tapasztattal bírnak, emellett pedig rendkívül taktikus megközelítésekkel operálnak az egyes meccseken. Minden bizonnyal érdekes lesz megfigyelni párharcukat, valamint az általuk bevetendő játékstílusok összeütközését, s őszintén szólva már nagyon kíváncsi vagyok arra, hogy vajon milyen megközelítésekkel készülnek az ellenféllel való szembenézésre, valamint a másik csapat támadóinak semlegesítésére."

Vajon milyen esélyei lehetnek a Sárga Tengeralattjárónak a Juventus kiejtésére? Kinek lehet nagyobb sansza a negyeddöntőbe való bejutásra? 

"Mivel a két alakulat közel tökéletesen egyensúlyban van, igen nehéz lenne konkrét jóslatokat megfogalmazni az esélyekkel kapcsolatban. A párharc első felvonásának kimenetele nagy valószínűséggel igen sokat fog számítani a későbbiekben, ugyanis egy esetleges győzelem könnyedén a felek valamelyikének javára billentheti a mérleget, azonban ahelyett, hogy találgatásokba bocsátkoznék, inkább két fantasztikus összecsapást szeretnék megtekinteni a következő hetekben."

Az elmúlt hetekben meglehetősen sok szó esett a szintén uruguayi válogatottnak számító Rodrigo Bentancurról. Elképzelhető, hogy a torinóiak hibáztak, mikor eladták őt a Tottenham együttesének? 

"Nem én vagyok a megfelelő személy arra, hogy megítéljem ezt a kérdést, s az, hogy egyes játékosok elhagynak egy-egy klubot, majd egy másik alakulathoz csatlakoznak, az élet természetes velejárójának számít. Bentancur továbbra is egy rendkívül fiatal futballista, akiben hatalmas fejlődési potenciál lakozik, ebből fakadóan pedig úgy vélem, hogy nagyon jól fog teljesíteni a Spurs kötelékében" – összegzett Forlán.