Tacchinardi: "A Juvénak személyiséget kell mutatnia a Villarreal ellen"

tacchinardi-juventus-look-belgium-2021-scaled.jpgA Juventus egykori ikonikus labdarúgója, a kölcsönben a 2005/2006-os idény erejéig a Villarreal kötelékében is megforduló Alessio Tacchinardi a tegnapi nap folyamán exkluzív interjút adott a TuttoJuve stábjának, melynek keretein belül átfogóbban értekezett az Öreg Hölgy Sárga Tengeralattjáró elleni, keddi Bajnokok Ligája-összecsapásáról, javaslatokat fogalmazva meg a Bianconeri irányába, mely mellett egyes futballistákról is kifejtette álláspontját. 

 Milyen légkör fogadja majd a Juventust az Estadio de la Cerámicában? 

"A Bajnokok Ligája nyolcaddöntője minden bizonnyal nehéz menet lesz a Juventus számára, ugyanis a Villarreal tipikusan az a klub, mely az utóbbi években hozzászokott az efféle kihívásokhoz, ennek fényében pedig ha az Öreg Hölgy nem a tőle elvárható szellemiség mentén, az együttes alapvető karakterisztikájával fut majd ki a gyepre, akkor valóban a kiesést, de legalábbis a kedvezőtlen eredményt kockáztatja. A Cerámica légköre képes meglehetősen forróvá válni egy ekkora téttel bíró megmérettetés során, amennyiben tehát a Bianconeri hagyja majd, hogy a spanyolok a maguk elképzelései szerint alakítsák a mérkőzés eseményeit, elérve lelkesedésük határát, fennáll a veszélye annak, hogy a Sárga Tengeralattjáró valóságos bikaviadalt varázsol a találkozókból, melynek békével vegyes zűrzavara hihetetlen dolgokra vezetheti a hazaiakat" – fogalmazott Tacchinardi mondanivalójának kezdeteként. 

Tehát véleménye szerint a meccs tekintetében igen sok múlik majd a két csapat labdarúgóinak mentalitásán, vagy éppen az általuk mutatott személyiségjegyeken. 

"Pontosan így gondolom, hiszen aki nem képes a megfelelő hozzáállással kifutni a gyepre a BL-ben, azt általában pillanatok alatt szétszedik az ellenfelek. A Villarreal stadionjának pályája rendkívül keskeny, a gyep pedig szinte mindig nedves, ebből kifolyólag pedig egy vendégcsapat könnyedén veszíti el a játékszert. Annak ellenére, hogy a Juve immár nincs olyan pocsék formában, mint két hónappal ezelőtt, nem engedheti meg magának, hogy lebecsülje az Európa-liga címvédőjét, ugyanis ha egyszer meglelik a fent említett lelkesedést, a spanyolok szinte bármire képesek lesznek, amint azt az Atalantával szemben is láthattuk a csoportkörben."

Mit gondol arról, hogy a Villarreal, mentalitását tekintve, sokak szerint igencsak hasonlít az olasz csapatokra? Mindannyian tudjuk, hogy Unai Emery egy rendkívül taktikus szakember, akinek gárdái jól zárják az üres területeket, ez pedig a Juventusnak is képes lehet problémákat okozni. 

"A védekezést illetően egyetértek ezzel a véleménnyel, ugyanis ebben a fázisban a spanyolok valóban mutatnak olyan személyiségjegyeket, melyek inkább hajaznak a Serie A, mint a La Liga alakulataira, azonban támadásban a Sárga Tengeralattjáró mindig a vertikalitásra, illetve a kevés kockázatot tartogató passzok kivitelezésére törekszik, ami időnként azt az érzést kelti bennem, hogy a Villarreal támadói nem igazán képeznek támpontokat csapattársaik számára, mely szerepeket inkább a tizenhatoson belülre történő betörésben mindig megbízható középpályások töltik be az együttesen belül."

Vajon a Juventus milyen célokkal vág majd neki a mérkőzésnek: megpróbál óvatos maradni, s egy döntetlenhez közelítő eredményre kihozni a találkozót, abban reménykedve, hogy a március 16-i visszavágón majd eldönti a továbbjutás kérdését, vagy kezdettől fogva agresszíven fog fellépni ellenfelével szemben?

"Max Allegri egy rendkívül tapasztalt szakember, aki korábban két ízben is a Bajnokok Ligája döntőjébe vezette a Bianconerit, ekképp pedig minden bizonnyal tökéletesen tudja, hogy miként kell felkészülni a Villarreal elleni párharc oda- és visszavágójára. Az Öreg Hölgy sosem fog olyan látványos, szemkápráztató futballt játszani, mint a kontinens más topcsapatai, ám a fontos pillanatokban pontosan tudja, hogy mit kell tennie. Nem szeretném, ha a Juventus túlságosan védekező felfogásban, egy ellenfelének alárendelt gárda szerepében futna ki a gyepre, mivel igen veszélyes lenne, ha ennyire magukra húznák a spanyolokat. Remélem, hogy intelligens játékot látunk majd a torinóiaktól, természetesen anélkül, hogy a srácok túlzottan nagy önbizalommal lépnének pályára, azonban nem lenne hátrány, ha a fekete-fehérek a kezdetektől fogva erejük megmutatására törekednének, akár azzal a céllal, hogy már Vila-realban megpróbálják lezárni a párharcot."

Ezzel együtt azt is tudnunk kell, hogy nem minden sikerülhet olyan jól, mint az Atlético Madrid ellen 2019-ben. 

"Nyilvánvalóan ezt én is tudom, ezért pedig óva inteném a csapatot attól, hogy csak a minimumot akarja magából kiadni, elvégre nem biztos, hogy ismét képesek lennének életük meccsét játszani a visszavágón. Az az Atléti csupán az akkori Juve hitványabb másolata volt, a torinói összecsapáson pedig egyértelműen kiütközött a felek közötti különbség, azonban véleményem szerint most nem lenne ilyen tiszta a helyzet."

Vajon Allegri ismét beveti majd a tridentét, mely ezzel első ízben mutatkozhatna be Európában? 

"Nem tudom, hogy hány mester merné meglépni ezt, mivel mostanra biztossá vált, hogy Paulo Dybala és Álvaro Morata nehezebben nyújtanak jó teljesítményt ebben a felállásban, ugyanakkor Allegri biztosan képes lenne elfedni a kisebb-nagyobb hiányosságokat egy megfelelő taktika bevetésével. A Juve támadósora, jellemvonásait tekintve meglehetősen atipikusnak számít, ám ha ennek ellenére is hatékony és működőképes, akkor mindez semmilyen szempontból nem jelenthet problémát. Őszintén szólva én magam szívesebben venném, ha Juan Cuadrado szerepelne elöl, aki számos remek labdát adhatna Dušan Vlahovićnak, ám Massimiliano az eddigiekben számtalanszor megmutatta, hogy még a legnehezebb feladványt is képes megoldani, így pedig senki sem tudhatja, hogy egy ilyen fontos összecsapáson milyen felállásban és párosításban alkalmazza majd támadóit."

Mit gondol a csapat védelmének helyzetéről? 

"Leonardo Bonucci felépülése minden bizonnyal rendkívül fontos lenne, ugyanis a Villarreal számos kiváló támadóval rendelkezik, Unai Emery pedig szereti a lehető legkülönbözőbb módokon megközelíteni az ellenfél védelmét, ami ebből fakadó zavara miatt gyakran kapitulál a spanyolokkal szemben. A Sárga Tengeralattjáró középpályája szintén minőségi futballistát tudhat magáénak, akik fizikai erejükből kifolyólag a támadásokhoz fellépő hátvédeknek is kellő mennyiségű teret nyitnak, ezen felfogás pedig teljes mértékben a klub alapvető hagyományira épít, hiszen a Villarreal már akkor is hasonló megközelítésekkel operált, mikor én magam a kötelékükben szerepeltem annak idején."

Ha a Juve továbbjut, elképzelhetővé válna, hogy a Bianconeri eléri a versenysorozat fináléját? 

"A továbbjutás természetesen hatalmas tett lenne, azonban az Öreg Hölgynek még ekkor is sokat kellene tennie a döntőbe való kvalifikációért. A csapat legutóbbi BL-kiesései egytől-egyig szívszorítónak bizonyultak, mivel a szurkolók számára egyszerűen lehetetlennek tűnt, hogy egy olyan együttes, mely Cristiano Ronaldót is magáénak tudhatja, párharcot veszíthet a Lyon, vagy a Porto ellen, mely azonban ennek ellenére is bekövetkezett. A Juventus kétségtelenül meggyőző fejlődésen ment keresztül az utóbbi hónapokban, most pedig egyetlen célt kell szem előtt tartaniuk, ami a Villarreal kiejtése kell, hogy legyen. Ennek megtételekor a gárda önbecsülése jelentősebb növekedésen eshetne át, ugyanakkor mindez nem jelentené automatikusan a finálé elérését, hiszen a Zebráknak ezt követően is lépésről-lépésre kellene haladniuk. Jobb, ha egyelőre csak egyetlen feladatra koncentrálunk, mivel a spanyolok elleni párviadal közel sem lesz fáklyásmenet, a Bajnokok Ligájában pedig mindig az aktuális fizikai állapot, valamint a legapróbb részletek döntenek a továbbjutó kilétéről" – összegzett Tacchinardi.