Capello: "Vlahović hasonlít Ibrára"

capello_1.jpgFabio Capello, a Tuttosport.com részére adott hosszabb interjút a mai nap. Az abban elhangzottak magyarra fordítását az alábbiakban közöljük:

A korábbi Juventus-edző így emlékszik vissza: „Karrierem legszebb gólja a Toro ellen esett. A gránátvörösök játéka agresszív és szilárd. Azonban, ha a Juventusnál van a labda…

Fabio Capello sokszor volt győztes a pályán, és még többször Olaszország és európai csapatok leghíresebbjeinek kispadjain. Csábítóvá válik tehát, hogy egy, a Juventust alaposan ismerő szakemberrel beszélgessünk a torinói derby-t megelőzően.

Emlékezetes esemény?

„Az 1971-ben szerzett döntő gólom? Nem, nézd. Számomra a torinói derby másról szól. Technikai szempontból ez volt pályafutásom legszebb gólja, látványos: megállás, irányítás, forgás, és háló. Néhány perccel a vége előtt. Azonban nem sokkal ezután gólokat kaptunk, és elvesztettük a derbit. (1975 március 30., végeredmény 3-2. -a szerk.). Mámor és fájdalom… Ez példázza a városi derbi szépségét.”

És most milyen derbi várhat ránk Mister Capello?

„A Bikáknak jelenleg megvan a maguk játékszemlélete, amit tökéletesen alkalmaznak. rárontanak majd ellenfelükre, hosszirányú támadásokkal operálva. A Juve viszont másmilyen, mint Vlahović előtt volt: Jól fog területeket magának, és ha sikerül magát kiszabadítani a Toro-játékosok szorítása alól, akkor nagyon-nagyon veszélyes lehet.”

Vlahović mindent megváltoztatott.

„Igen, mert hiányzott egy olyan játékos, aki, amikor a csapata labdát szerez, mélyen helyezkedjen. Ronaldo törekedett erre, de messziről indult. Nem volt központban. Ehelyett, jelenleg Vlahovićcsal ez lehetséges, mivel Morata kívülről érkezik, Dybala pedig elviszi az embereket.”

Vlahović azt mondta, hogy Ibrahimović az ő példaképe. Te megzaboláztad a fiatal Ibrát, és ezzel megfordítottad a karriered. Mit ajánlanál az újdonsült Bianconerónak?

„Fiatal, fizikailag erős, gyors, és intuitív… Azt tanácsolom neki, hogy csiszolja a technikáját újra és újra, az alapján, hogy milyen hiányossága van, vagy mi az, ami még javítható. Erre késztettem anno Ibrahimovićot is.”

Morata, Vlahović Dybala: ez a támadóhármas működhet?

„Igen, mert Morata segítőkész, és Dybala megmutatta, hogy képes megfelelően hozzáállást tanúsítani. Amennyiben mindig ezt teszik, mindenki ellen játszhatnak ebben a hármas felállásban, amiben futnak, feláldozzák magukat, és segítik egymást. A mai futball így néz ki: Először is mindenkinek futnia kell, és segíteni. Ha ez megvan, és van minőség a játékban és a kiszolgálásban, akkor ez jelentheti a különbséget.”

Mennyire fog még Chiellini ámulatba ejteni minket?

„Úgy gondolom, hogy annak ellenére, hogy megközelítőleg a fizikai potenciáljának nyolcvan százalékát képes kihasználni, ő a legjobb olasz védő… Mancini is bízik benne, hogy rendben lesz. És mi olaszok is ezt reméljük.”

Chiellini kapitányról áttérve Belotti kapitányra.

„Kedvelem Belottit, fontos játékos. Csak, hogy tisztázzuk, jól jönne ő is az olasz válogatottnak. Ugyanakkor, úgy hogy a nagyszerű ajánlatok ellenére, amiket kapott, végül a Toróban maradt, kissé elveszett.”

Ilyen okok miatt jobb, ha marad ott, ahol van, vagy próbát kéne tennie máshol?

„Ilyen esetekben Goggia (Sofia Goggia, aki 2 nappal ezelőtt elindult a téli olimpián műlesiklásban egy korábbi, komoly bukást követően, nem teljesen felgyógyulva -a szerk.) erejével kellene rendelkeznie. Akarni, akarni, akarni, és demonstrálni. Kimondani: Vissza akarok térni oda, ahol korábban tartottam.”-zárta szavait Capello.