Gatti útja Torinóba

gatti_ufficiale_1.jpgSokakat meglepett, hogy a Juventus idén télen nem csak sztárigazolásokkal, hanem egy ifjú reménységgel is segített megerősíteni kötelékét a Frosinonétől érkező Federico Gatti személyében, akiről annak érdekében, hogy az Öreg Hölgy szurkolói kicsit megismerhessék őt, édesapja, valamint egykori mestere is nyilatkozatot adott az olasz sportsajtó számára az utóbbi napokban. 

Ivan Javorčić, aki a 2020-2021-es szezonban a Pro Patria együttesénél dolgozott az ott első profi szerződését megkapó Gattival, hosszabb telefonos interjút adott a TUTTOJUVE.com szerkesztőinek. Az edző nagyon pozitív képet festett egykori fiatal tanítványáról. Az interjú teljes szövegét változtatás nélkül az alábbiakban közöljük.

Meglepődött azon, hogy Gatti, akit egy évvel ezelőtt még a Pro Patriánál edzett, a Juventushoz igazolt, néhány órával az átigazolási piac zárása előtt?

„Az, hogy valaki egy Serie B csapatból egy Serie A topcsapatba igazol, meglepő lehet, de nem olyannak, aki eddig is nyomon követte Federico Gatti útját. Ő az a fiú, aki nem érdemtelenül került a Frosinone együtteséhez, már a legnagyobb klubok figyelmét is kivívta tulajdonságaival. Egy távlati elképzelés, aminek szerepe van egy generációváltásban. A Juve valóban elkötelezte magát ezt illetően."

Mi volt, ami igazán lenyűgözte ebben a srácban?

„Mindig ledöbbentett az a versenyszellem, ami őt jellemzi, ő az a fiú, aki a feladás fogalmát nem ismeri. Régmúlt időket idéz az elszántsága, amit a pályán képvisel, éhesebb a sikerre, mint ami a korabeli srácokat jellemzi. Látod rajta, hogy mit akar elérni.”

Ezt az éhséget és elszántságot adhatja a személyes története is?

„Biztosan ez vezeti leginkább őt. Az, amit átélni kényszerült késztette arra, hogy tudatosabb legyen ebben a sportban. Két évvel ezelőtt még a külvárosban játszott, de a profik életébe való belépés teljesen megváltoztatta őt. Federico maximálisan élt ezzel a lehetőséggel, és ez örömömre szolgál. Mindig is a legjobbakat fogom kívánni neki.”

Kihez hasonlítható Federico Gatti? Létezik olyan játékos, akire emlékezteti?

„Mindig jobb, ha nincs összehasonlítás senkivel, de a karaktere, és a pályán betöltött pozíciója alapján nagyon emlékeztet Giorgio Chiellinire. Nyilvánvalóan törekedni kell a megfelelő arányok kialakítására, de ő az a típusú védő, aki mindig figyel a jelzésekre, heves, és temperamentumos. Nem sok ilyen létezik manapság.”

Federico júniusban fog a Juventushoz csatlakozni, Serie B-ből érkező védőként, magas árcédulával. Mit gondol, okozhat-e ez majd problémát számára?

„Nem lehetek biztos abban, hogy mi fog történni, de ahogy őt ismerem, képes lesz a rá nehezedő nyomást a jó értelemben vett keménységébe átültetni. Véleményem szerint Federico egy olyan fiú, aki rendelkezik azon tulajdonságokkal, amik által jól szerepelhet a Juventusban" – összegzett Javorčić.

A huszonhárom esztendős futballista édesapja, Ludovico Gatti szintén megszólalt gyermeke várható klubváltásával kapcsolatban, felelevenítve fia Juventus által kivitelezett leigazolásának történetét, valamint szót ejtve arról is, hogy kik tekinthetők az ifjú labdarúgó legnagyobb példaképeinek posztját tekintve. 

"Tisztában voltunk vele, hogy a Juve érdeklődik fiam iránt, azonban egy ideig úgy tűnt, hogy a Torino megelőzte őket a versenyben, ugyanis a Bikák mestere, Ivan Jurić már a telefonos kapcsolatot is felvette vele, melynek során beszéltek az általa tervezett projektről, s a mester alapvető elképzeléseiről is. Innentől fogva őszintén szólva nem igazán tudom, hogy mi történt, hiszen az Öreg Hölgy hirtelen bejelentkezett Federicóért, aki ezután villámgyorsan átesett az orvosi vizsgálatokon, majd alá is írta kontraktusát a torinóiakkal.

Még mindig nem tértünk magunkhoz az örömtől, elvégre olyan eseményeket és érzelmeket élhettünk át, melyeknek bekövetkezte néhány évvel ezelőtt még teljesen elképzelhetetlennek számított. A gyorsan jött hírnevet természetesen igyekszünk jól kezelni: a napokban például egy tévécsatorna riportot szeretett volna forgatni rólunk az otthonunkban, ám mi nem kívánunk a figyelem középpontjába kerülni. 

Fiam a napokban találkozott példaképeivel, Chiellinivel és Bonuccival, előbbi pedig még tréfálkozott is vele, hiszen azzal fogadta, hogy személyében egyúttal örökösét is leigazolta a Juventus. Federico, tudomásom szerint hosszabban is elbeszélgetett a két legendával, majd a bürokratikus formaságok elintézését követően visszatért Frosinonébe, ahol, elhalasztva a hozzánk való hazatérést, egyből nagyapjához indult egy közös ebédre, akivel rendkívül szoros kapcsolatban áll. Azonnal el akarta neki újságolni az örömhírt, mely még azzal együtt is könnyekig hatott bennünket, hogy családunkban mindenki Toro-drukkernek vallja magát. 

Fiam története rendkívül különleges, ugyanis néhány esztendővel ezelőtt hivatalosan is munkába állt ablak-, valamint ajtószerelő szakemberként, s csak esténként edzett, valamint foglalkozott a futballal. Emellett gyakran besegített Alzheimer-kórban szenvedő nagyanyja, Anna ápolásába is, mindeközben pedig persze sosem adta fel a profi futballkarrierre vonatkozó álmát. Miután a Verbaria csapatával megnyerte az olasz ötödosztály küzdelmeit, egy építőipari vállalatnál kezdett tevékenykedni, annak érdekében, hogy eltarthassa magát, ahol házak tetején dolgozott. Mindez 2017-ben történt, mikor harmincöt évet követően elvesztettem a munkámat, ő pedig egy szót se szólva feltűrte az ingujját, s saját talpára állt, mely eset szintén megmutatja Federico Gatti vad, harcos elszántságát" – összegzett a labdarúgó édesapja.