Allegri: "Meg kell értenünk, hogy milyen fontos feladatunk van"

max_vs_inter_at_sc.jpgA Supercoppa Italiana fináléjában elszenvedett, a meccs hosszúsága miatt több szempontból is megterhelő vereséget követően a Serie A 22. fordulójában a Juventus a tabella alsó felében elhelyezkedő Udinese alakulatát fogadta hazai környezetben, mely alakulattal szemben volt is miért revansot vennie a fekete-fehéreknek, ugyanis a bajnokság első pontvesztését éppen a Zebrette okozta a Bianconeri számára, még a liga első, augusztus végi fordulójában. Mint ismert, az együttesnek Paulo Dybala és Weston McKennie góljaival végül sikerült is diadalmaskodnia a vendégek fölött, melyet követően természetesen Massimiliano Allegri is megtartotta ilyenkor szokásos értékelő sajtótájékoztatóját, szót ejtve egyebek mellett La Joya megkérdőjelezhető gólöröméről, 300. meccséről, valamint többi futballistájának produkciójáról is. 

"Szerdai találkozónkhoz képest, ahol 120 percen keresztül képesek voltunk összeszedetten futballozni mind mentális, mind fizikai tekintetben, ma este a második félidőben számos alkalommal kellett azt tapasztalnom, hogy kiesünk a meccs ritmusából, ami semmiképpen sem számíthat pozitív jellemvonásnak, elvégre csapatunknak, alapvető tulajdonságaiból, s törékeny egyensúlyából fakadóan egyetlen pillanatra sem szabad kilépnie a találkozó keretei közül" – szögezte le a mester a Sky Sport Italia kamerái előtt. 

"Az ehhez hasonló összecsapásokon, melyeket kényszerű okokból csak korlátozott létszámú szurkoló jelenléte mellett vívhatunk meg, jóval nehezebb dolgunk van, mint a hagyományos meccseken, játékosainknak pedig éppen ezért sokkal nagyobb erőbedobással kell segíteniük és ösztönözniük társaikat, kiváltképp az olyan kritikus helyzetekben, mint amilyennek az a tíz perc bizonyult, mikor kapunk állandó veszélyben volt az Udinese akciónak köszönhetően. Nagy öröm számomra, hogy e kisebb megingás ellenére később mégis sikerült újra kezünkbe venni az események irányítását, mely végeredményben Weston McKennie csodálatos találatához, ezelőtt pedig Dybala nagyszerű labdájához, s Mattia De Sciglio fenomenális gólpasszához vezetett, ennek ellenére azonban cseppen sem vagyok elégedett a második félidővel, s továbbra is látom, hogy milyen területeken kell javulást elérnünk az elkövetkezendőkben. 

Hiszek a Paulo által elmondottaknak, s annak, hogy gólját követően úgy szeretett volna tenni, mintha a lelátó továbbra is tele lenne szurkolókkal, ezzel jelezve a televíziókészülékek előtt ülő drukkereknek, hogy támogatásuk még a távolból is rengeteget jelent számunkra. Dybala ma este gyönyörű gólt szerzett egy fantasztikus akciót fejezve be mindezzel, hiszen vitathatatlan, hogy első találatunkhoz Arthur passza, valamint a Moise Keannel kivitelezett háromszögelés is feltétlenül szükséges volt.

A második játékrészben, mikor ellenfelünk egy időre beszorított minket saját kapunk elé, Paulo bevetette magát a sorok közé, s mikor hozzá került a labda, azonnal igyekezett azt átforgatni valamelyik csapattársához, ezzel teret nyitva a csapatnak, mely ennek eredményeképp kiszabadult az ellenfél nyomása alól, s fellélegezhetett, ami egyértelműen kulcsfontosságú momentumnak bizonyult a találkozót illetően. Amennyire én tudom, nincs semmiféle probléma La Joya szerződéshosszabbítását illetően, ugyanis a klub csupán azt jelezte felé, hogy szeretne február-márciusig várni az új kontraktusok tető alá hozásával, mindez pedig nem azt jelenti, hogy letettek volna a játékosok magukhoz láncolásáról. 

Weston McKennie egy támadó szellemiséggel megáldott középpályás, aki egyértelműen jobban teljesít a jobb-, mint a bal oldalon, hiszen míg utóbbi szélen szerepelt, nem tudott igazán kibontakozni, míg az oldalváltást követően szinte rögtön feljavult, fejesével pedig lezárta számunkra a mérkőzés lényegi részét. Weston kétségkívül eredményesebb a jobb szélen, hiszen szerdai, valamint mai gólját is ezen oldalról indulva szerezte, ezt pedig mindenképpen figyelembe kell vennünk am továbbiakban, ahogy tettük azt korábban Arturo Vidal esetében is, aki pálya jobb-, vagy Paul Pogba és Sami Khedira tekintetében, akik a pálya bal felében érezték otthonosabban magukat. 

Dejan Kulusevski jól teljesített, amíg a pályán tartózkodott, s mindössze azért cseréltem le, mert már az Inter ellen is nyolcvan percet töltött a pályán, s nem szerettem volna túlhajtani, vagy a második félidőben túl hamar végrehajtani egy cserét pusztán eddigre minden bizonnyal kiütköző fáradtsága miatt. Rodrigo Bentancur nagyszerű meccset tudhat maga mögött, ugyanis az uruguayi legfőképpen a két fős középpályás képes kiemelkedően teljesíteni. Rodri mindig is kevés találatot szerzett, azonban áldozatvállalásával és védekezésben betöltött szerepe által ma is nagy segítséget jelentett számunkra. 

Az idei évnek igen magas koncentrációval vágtunk neki, s jelen pillanatban is eredményeink elérésére helyezzük figyelmük legjavát. Normális, hogy ahogy mindenki más, úgy ki is fejlődni szeretnénk, ezért pedig időről-időre ki kell értékelnünk bizonyos piaci lehetőségeket, összhangban a klub által preferált nyomvonallal és tervekkel. Ha megkérnének rá, akár bővebb, átfogóbb értékelést is képes lennék készíteni csapatunk jelenlegi helyzetéről, ám röviden annyit kétségkívül leszögezhetek, hogy rendkívül elégedett vagyok a srácok teljesítményével, azonban ennek ellenére sem szabad csökkentenünk az intenzitás, valamint az általunk megtett futómennyiség szintjét, ugyanis ha hozzáállásunk megfelelőnek mondható, előbb vagy utóbb technikai kvalitásaink is ki fognak domborodni. 

Az, hogy milyen eredményeket érünk el, végső soron csupán tapasztalat kérdésének tekinthető, ugyanis alapvetően egy fiatal kerettel rendelkezünk, ami egyértelműen okoz számunkra néhány problémát a meccsek irányításának és menedzselésének tekintetében. Elég csak megnézni mai kezdőnket, ahonnan Matthijs de Ligt és Luca Pellegrini 1999-ben, Dejan Kulusevski és Moise Kean pedig 2000-ben születtek, ám Juan Cuadrado kivételével a többiek is mind húsz, valamint huszonnégy év közöttiek voltak. Az, hogy egy ilyen csapatban előfordulnak hibák, nem a vezéregyéniségek hiányától, vagy meglététől függ, hanem attól, hogy a futballisták mennyire tekinthetők éretteknek, s mennyire viselkednek ekként bizonyos szituációkban.

Senki sem születik komplett labdarúgóként, ugyanis a legmagasabb szinte csak rengeteg tanulással és kemény munkával lehet eljutni, nekünk pedig az a feladatunk, hogy megfelelő hátteret biztosítsunk fiainknak ennek megtételéhez. Bevallom, a második félidő egy pontján meglehetősen ideges lettem játékosaimra, ám ezt követően természetesen beszéltem velük, s kifejtettem nekik, hogy mennyire fontos szerepet töltenek be a klub életében, s hogy emiatt bizonyos helyzetekben kötelességük jól szerepelni. Nagyon fontos, hogy a labdarúgók megértsék, hogy el kell érni egy bizonyos szintet ahhoz, hogy produkciójuk elérje a minimális követelményeket, s fel kell fogniuk, hogy milyen fontos feladatokkal bízták meg őket, ez pedig nem csak a Juventusnál van így, hiszen minden más együttes is ezen alapelvek mentén működik" – összegzett Massimiliano Allegri. 

A mérkőzés összefoglalója: