Beharangozó – az Udinese elleni meccs

udinese.pngAlig három nappal a hihetetlen körülmények között, az utolsó másodpercekben elvesztett Supercoppa Italiana-döntő után, a bajnokságban kell megkezdeni a nyerhető mérkőzések sorozatát a Bianconerinek, az ellen a csapat ellen, amivel szemben az első fordulóban a vesszőfutása elkezdődött. Emlékezhetünk rá, hogy azon a találkozón már 2:0-ra is vezetett a csapat, de Tek hatalmas hibái után be kellett érni csupán az egy ponttal. Úgyhogy a fejekben akár egy friss és egy régebbi rossz emlék is ott lehet, de ez nem jelentheti azt, hogy a három pont megszerzésén kívül létezhet másik alternatíva. Az Allianz Stadiumban 20:45-kor kezdődik majd az összecsapás, ami  a SPORT 2-n lesz figyelemmel követhető, a bíró pedig ezúttal Antonio Giua lesz.

A játékvezető 1988. március 11-én született Sassariban, polgári foglalkozását tekintve mérnök. Első meccse a legfelsőbb osztályban egy Bologna-Genoa piros-kék derbi volt, amit a hazaiak 2:0-ra nyertek meg, 2018. február 24-én. A Bologna kezdőcsapatában Nagy Ádám, míg vendég oldalon Mattia Perin lehetett részese ennek az eseménynek. Jelentős mérföldkőhöz érkezett a pályafutása, hiszen ez lesz a 200. mérkőzés amit az ő vezetésével rendeznek meg, az eddigi 199-en kiosztott 834 sárga lapot, 71 pirosat, és befújt 85 tizenegyest. A Serie A-ban pedig külön kis mini jubileumként harmincadszor fog dirigálni, statisztikáiban 43 sárga, 1 piros és 4 büntető szerepel. Érdekesség, hogy a Juvénak eddig kétszer vezetett, mindkétszer ebben a létesítményben, tehát mondhatjuk, hogy lassan hazajár Torinóba. A csapat 100%-os vele, a Frosinone ellen 3:0-ra, a Genoa ellen 2:1-re tudtak diadalmaskodni. Az öt gólból egyet vállalt Dybala, kettőt CR7 és kettőt Leonardo Bonucci, aki idén a csapat tizenegyesrúgójává lépett elő, de sérülése miatt ma biztosan nem gyarapíthatja góljai számát. A vendégek eggyel több alkalommal futottak vele össze, 2 győzelem mellett egyszer vereséget szenvedtek. Ezt a párosítást értelemszerűen még sohasem bízták rá.

A kis zebrák keretének értéke 98 millió euró, legértékesebb játékosuk Nahuel Molina, akit a Transfermarkt 10 millió euróra taksál. Átlagéletkoruk 27,2 év, válogatott labdarúgóik száma három. Eddig a vendég fekete-fehérek 51 alkalommal vizitáltak jelenlegi vendéglátójuknál, és 7 győzelem mellett csupán 5 döntetlent értek el, 39 esetben lógó orral távoztak. A párosítás gólkirálya Paulo Dybala 7 találattal. Az első találka már 1923-ban lezajlott és 2:0-ás hazai győzelmet hozott, az első udinei pontszerzésre 1951-ig, az első győzelmükre 1956-ig kellett várni. Megszámlálhatatlan esetben lett 4:0, 4:1 vagy 5:1 a végeredmény, a legutóbbi 4 mérkőzésből háromszor is ezek valamelyike született, zsinórban hatszor, de a legutóbbi 11-ből is tízszer az Öreg Hölgy nyerte a párharcot. A legtöbb gólt egy 1960-as 4:3 alkalmával láthatta a publikum, a legendák közül John Charles és Omar Sívori is betalált azon az összecsapáson. Ha a mai meccsen is győzni tudnak a vendéglátók, akkor a leghosszabb hazai győzelmi sorozatot építhetik fel ellenfelük ellen. Az utóbbi időben a Friuliani elég kaotikusan szerepel a bajnokságban, hiszen döntetlent játszottak a Milannal, arattak egymás után két 4:0-ás győzelmet, majd a legutóbbi fordulóban 6:2-re kikaptak az Atalantától.

Massimiliano Allegri eddig 21 esetben szállt harcba a Zebrette ellen, és 11 győzelmet, valamint 6 döntetlent aratott. 2009-ben a Cagliari padján 2:0-ás győzelemmel debütált ellenük, aztán ugyanazon az ülőalkalmatosságon szenvedett 6:2-es vereséget, de 2017-ben már a Juve trénereként sikerült ugyanilyen arányban visszavágni. A Milan vezéreként is játszottak emlékezetes összecsapást, az 4:4-re végződött. Mikor legutóbb ő ült itt a hazai padon akkor 4:1 állt a lefújás pillanatában az eredményjelzőn, mely találkozón Moise Kean duplája, valamint Emre Can és Blaise Matuidi találatai jelentették a különbséget. 

A sérültek tekintetében javulás tapasztalható, hiszen a hosszú időre kidőlő Federico Chiesán kívül Aaron Ramsey, Danilo és Leonardo Bonucci nem hadra fogható, a másik oldalon viszont egyedül Roberto Pereyra maradi.

Az Udinese alig egy hónapja kinevezett szakvezetője, Gabriele Cioffi 1975. szeptember 30-án Firenzében látta meg a napvilágot, és edzői múltja még nem túl veretes. Mindent egybevetve 91 alkalommal foglalhatott helyet a partvonal mellett, 26-21-44-es statisztikát felmutatva ezeken. Élvonalbeli múltja csupán 3 meccses, 1-1-1-es mutatóval abszolválva. Természetesen sem a Juventus, sem Max Allegri ellen nincs még lejátszott mérkőzése, úgyhogy ha így nézzük, duplán fog debütálni. 2013-ban a Gavorrano gárdájánál kezdte a tréneri pályát, járt már külföldön is, segédedző volt az Al-Jaziránál Abu-Dhabiban, majd ugyanezen posztot töltötte be a Birmingham City-nél, később vezetőedző a Crawley Town-nál, míg jelenlegi pozícióját 2021. december 7 óta látja el. Kedvenc felállása a 3-5-2, jelenlegi kontraktusa ennek az idénynek a végéig szól.

A Sky Sport Italia ezt a kezdőcsapatot várja: