Allegri: "A január és a február sordöntő lesz"

allegri-twitter-juventus.jpgA Juventus ma este a Cagliari ellen aratott, eredmény tekintetében könnyed, ám valójában helyenként meglehetősen nehézkes győzelemmel, Moise Kean és Federico Bernardeschi találatainak köszönhetően 2-0-ás sikerrel zárta a 2021-es esztendőt, melyet követően természetesen a csapat mestere, Massimiliano Allegri sem felejtette el megtenni értékelését a látottakkal kapcsolatban, aki meccs utáni nyilatkozatában futballistáinak játékán túl kitért a klub általánosságban vett helyzetére, valamint a lejáró szerződésekre is. 

"A mérkőzés folyamán elsősorban azért húztam be Moise Keant a pálya széléről annak közepére, mert Morata centerként szerepelve kissé idegesnek tűnt a Cagliari védelmének masszív fala, valamint az azt alkotó játékosok gyors összezárásai miatt. Álvaro zavarttá vált, mikor hozzá került a labda, s sokkal jobban küzdött annak birtoklásakor, mint kötetlenebb szerepkörben, melyből fakadóan nem volt képes eredményes mozdulatsorokat végrehajtani, mely mellett a mélységet sem támadta kellőképpen" – szögezte le a DAZN kérdésére. 

"Kean, centerként szerepelve jobban le tudta fedni az ellenfél által üresen hagyott területeket, illetve eredményesebben támadta a mélységet is, ennek gyümölcse pedig végső soron az általa szerzett találat lett, melyet követően Morata is nyugodtabbá vált, s több szabad helyet talált magának a támadó harmadban, ennek révén pedig a szélről indulva megfelelő módon tudta segíteni akcióinkat, melyből az egész csapat profitált. 

Természetes, hogy középpályásainknak papíron jóval több találatot kellene szerezniük a jelenlegi szintnél, ugyanakkor Arthurban és Bentancurban szinte egyáltalán nincsenek meg az ehhez szükséges képességek, csapatrészünk legeredményesebb futballistájának pedig Manuel Locatelli számít a maga mindössze három találatával, holott az ő elsődleges feladata nem is a gólszerzés lenne, ugyanis ebből a szempontból mindenekelőtt Weston McKennie és Adrien Rabiot kettősének kellene nagyot alkotnia. 

Meglátásom szerint, talán a francia válogatottban betöltött szerepéből kifolyólag Adrien hajlamos kissé könnyelművé válni, mely természetesen eredményességére is hatással van, produkciójának színvonala pedig némiképp leereszt ennek nyomán, mely ma is megmutatkozott, ugyanis annak ellenére, hogy kiváló ütemérzékkel futballozott, nem volt képes megfelelően olvasni a mérkőzés bizonyos kulcsmomentumait.

Biztos vagyok benne, hogy Rabiot képes lenne több találatot szerezni átlövések révén, mely jellemvonás azonban a teljes csapatra vonatkoztatva is igaz lehet, ekképp egyes futballistákat, például Federico Bernardeschit rendszeresen arra ösztökélek, hogy próbálkozzanak ilyen jellegű kísérletek eleresztésével. Bár Fede ma két-három alkalommal sem tudta eltalálni a kaput lövései idején, meggyőződésem, hogy a sok próbálkozás előbb-utóbb nagy eredményre vezet, e tekintetben pedig látszik is rajtunk a fejlődés, hiszen annak ellenére, hogy ma sem játszottunk halálos pontossággal és könyörtelenséggel, veszélyesebben és összeszedettebben futballoztunk, mint a szezon első szakaszában. 

A szezon első három meccsét követően gyakorlatilag ugyanannyi pontot szereztünk, mint a Napoli és a Milan, s talán néhánnyal többet, vagy néhánnyal kevesebbet, mint az Atalanta, mely ugyancsak fejlődésünk töretlen ívéről ad tanúbizonyságot. Az elmúlt hetekben nagyszerűen teljesítettünk, azonban januárban ismételten igen hatalmas megmérettetések várnak majd ránk, s őszintén szólva örülnék is neki, ha sikerrel abszolválnánk az idény téli szakaszának további összecsapásait, hogy február végén továbbra is harcban állhassuk a tabella BL-indulást érő pozícióinak megszerzéséért. 

Január-februárban számos rangadó vár ránk, mely meccsek megvívását követően természetesen a számunkra igazi problémát jelentő, kisebb alakulatok elleni találkozókra is nagy figyelmet kell összpontosítanunk, mely pontok begyűjtésével ismét alkalmunk nyílhat a közöttünk, valamint a Serie A éllovas együttesei között fennálló távolság szűkítésére. Idén 6 rangadót játszottunk, melyeket 11 pontot gyűjtöttünk be, miközben csak a Napolival és az Atalantával szemben szenvedtünk vereséget, míg két alkalommal döntetlent játszottunk, három esetben pedig győzedelmeskedtünk. Jelen pillanatban a kis csapatok ellen elhullajtott pontok hiányoznak számunkra igazán, melynek megváltoztatásán mindenképpen munkálkodnunk kell majd a továbbiakban. Nagyon fontos hetek állnak előttünk, legfőbb célkitűzésünket pedig most egyértelműen az jelenti, hogy a lehető legjobban jöjjünk ki a január-februári időszakból. 

A szerződésük lejárta, vagy éppen lehetséges távozásuk miatt kérdéses jövővel rendelkező labdarúgók tekintetében nincs mit hozzáfűznöm a jelenlegi helyzethez, ugyanis mindössze annyit tehetek, hogy kijelentem, hogy Matthijs de Ligt ma is igazán nagyszerű meccset játszott, s igazi karakteres futballt mutatott be, ahogy azt szinte a csapat minden tagja tette, miközben megfelelően közvetítette a Juventus hagyományos értékeit is, míg Paulo Dybala sajnálatos módon továbbra sem számít bevethetőnek, azonban mindannyian várunk mihamarabbi visszatérésére, elvégre egy minőségi labdarúgóról beszélünk, aki képes gólokkal és gólpasszokkal segíteni alakulatunkat. A lényeg, hogy mikor keretünk december 30-án ismételten találkozik, mindenki a lehető legjobb formában tudhassa magát, hogy januárban és februárban képesek legyünk a tőlünk elvártak szerint teljesíteni" – összegzett Allegri. 

A mérkőzés összefoglalója: