Rampulla: "A Juve kerete versenyképes"

michelangelo-rampulla-e1540577489175-1280x720.jpgA Juventus egykori kapusa, illetve edzői stábjának későbbi tagja, Michelangelo Rampulla a minap hosszabb nyilatkozatot adott a TuttoJuve munkatársának, melynek keretein belül szót ejtett a Bianconeri egyes labdarúgóiról, a csapat legutóbbi összecsapásairól, a Serie A folytatásával kapcsolatos reményeiről, illetve a fekete-fehérek keretében kieszközölendő erősítésekről, s az alakulat versenyképességéről is. Az alábbiakban ezen interjú fordítását olvashatjátok. 

A Juve legutóbb meggyőző játékkal aratott diadalt a Bologna ellen. Mit gondol a kérdéses győzelem fontosságáról? 

"A Juve a szezon eddigi részében számos nehézséggel volt kénytelen szembesülni, ugyanakkor úgy gondolom, hogy a csapat végül mindezek ellenére is el fogja érni a kívánt célokat. Való igaz, hogy a Bianconeri jelenleg tetemes lemaradásban van a bajnokság éllovas alakulatai mögött, ugyanakkor minden szükséges erőforrás a rendelkezésére áll ahhoz, hogy leküzdje ezen akadályokat, hiszen a Zebráknak továbbra is fantasztikus keretük van."

Azzal mindenki tisztában lehetett, hogy a csapat újbóli felépítése sok nehézséggel jár majd, mindazonáltal arra talán senki sem gondolt volna, hogy a Juventus ilyen jellegű pofonokba fog beleszaladni egy új éra kezdetén. 

"Senki sem gondolta volna, hogy a szezon első felének végén ekkora különbség lesz a Juve, valamint az aktuális listavezető között, ám azzal mindenki kalkulálhatott, hogy megannyi sikeres esztendőt követően egy átmeneti korszak köszönt be a fekete-fehérek életében, melyben a csapat új vezetőedzője képes lesz megoldásokat találni a problémákra, melyek, ha nem is mindig vezetnek izgalmas eredményre, legalább stabiltást adnak a gárdának."

Juve-szurkolóként tehát továbbra is optimistának tartja magát? 

"Igen, mivel csapatunk kerete továbbra is versenyképes, s csupán annyi a teendőnk, hogy fokozatosan, lassan építkezve visszatérjünk a bajnoki mezőny főszereplői közé."

Vajon az Öreg Hölgy jobban, vagy rosszabban játszik akkor, ha Paulo Dybala a pályán tartózkodik? 

"Mindez az aktuális ellenfelektől függ, ugyanis egyetlen labdarúgó sosem gyakorolhat kizárólagos hatást az együttesek futballjára. A Bologna például legutóbb kevésbé lépett harciasan, mint általában, a Juve pedig nagyon jó meccset játszott, s mindent megtett annak érdekében, hogy győzelmet arasson. Ez nem függ attól, hogy Paulo a kezdőcsapat részét képezi-e."

Továbbra is hisz abban, hogy a Bianconeri elérheti a BL-helyek valamelyikét? 

"Amennyiben a Juventus a továbbiakban szert tesz némi nyugalomra és folytonosságra, mindenképpen kvalifikálni fogja magát a Bajnokok Ligája jövő évi kiírásába. Ehhez elegendő lenne zsinórban öt győzelem is, s azt hiszem, megfelelő játékosokkal rendelkezünk ahhoz, hogy elérhessünk egy ennyire minimális célt."

Mit gondol a Juve védelmének hatékonyságáról? 

"Mikor egy csapat nem kap gólt, magabiztossággal ruházza fel önmagát, ez pedig rendkívül fontos tényező egy olyan klub esetében, mely a tabella élmezőnyébe kívánja beverekedni magát. Ha egy alakulat védelme megfelelően funkcionál, a támadók több lehetőséget kapnak kvalitásaik megcsillogtatására, s alapvető feladataik elvégzésére. Egy sikeres szezon felépítését mindig, illetve mindenkinek egy erős hátsó alakzat létrehozásával kell megkezdenie."

Bár a védelem megszilárdulni látszik, a támadógépezet mindeddig nem indult be: a Juve 18 bajnoki találkozón mindössze 25 alkalommal volt képes bevenni az ellenfelek kapuját. 

"Természetes, hogy a csapatnak sürgősen javítania kell ezen a mutatón, ugyanakkor véleményem szerint ez nem pusztán a támadók hibája, elvégre az együttes az utóbbi időben elsősorban a védelem stabilizálására törekedett, s amint a hátsó alakzat helyzete rendeződni fog, megítélésem alapján egyből több találat fog születni az egyes összecsapásokon, ugyanis az efféle statisztikai adatok sosem egyénektől, hanem mindig a teljes alakulat szereplésétől függenek."

Csalódott a Zebrák valamelyik játékosában? 

"Nem szeretnék konkrét nevekkel dobálózni, hiszen a futballisták mindegyikének az a célja a pályára lépéskor, hogy a lehető legtöbbet hozza ki magából. E tekintetben megint csak a csapat, nem pedig az egyén felelősségéről beszélhetünk, emellett pedig nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy egy gárdának mindig időre van szüksége ahhoz, hogy idomulni tudjon egy új mester taktikai elképzeléseihez."

Ha a Juventusnak alkalma nyílna egy csatár szerződtetésére, ön szerint kit kellene leigazolnia a klubnak? 

"Mindenekelőtt egy fiatal, lehetőleg olasz válogatottsággal bíró futballistában gondolkodnék, legalábbis személy szerint sokkal szívesebben szerződtetnék egy ilyen támadót, mint egy kész világsztárt, akit, tehetségéből és mutatóiból fakadóan legfeljebb egy, vagy két idényen keresztül tarthatsz kötelékedben. A januári mercato mindazonáltal sosem bizonyult meghatározónak, hiszen az ilyenkor érkező labdarúgóknak alig néhány hét áll rendelkezésükre ahhoz, hogy beilleszkedjenek az együttesbe, s akkor már jószerivel el is érkeztünk a szezon végéhez. Úgy vélem, egy mostani szerződtetés inkább a problémák időleges elfedését, nem pedig kijavítását szolgálná, ugyanis utóbbira majd csak nyáron fog lehetőség nyílni a Bianconerinek."

Mire lenne nagyobb szükség: egy támadóra, vagy egy középpályásra? 

"Mint említettem, a Juve kerete alapvetően rendkívül versenyképes, a legfontosabb pedig az, hogy a futballistákat lehetőség elkerüljék a sérülések, valamint a súlyosabb formaingadozások. A középpályán ezzel együtt mindenképpen végrehajtanék egyes változtatásokat, azonban mivel az Öreg Hölgy e csapatrészben is jó labdarúgókat tudhat magáénak, nem tudnék dönteni az értékesítendő futballisták kilétéről."

Ezek szerint nem lenne ördögtől való ötlet visszahozni a klubhoz egy olyan jellegű labdarúgót, mint amilyennek például a kölcsönben a Genoa keretében szereplő Rovella is számít. 

"Így igaz. Rovella, Fagiolihoz hasonlóan a rendkívül érdekes, s véleményem szerint nagy jövő előtt álló olasz fiatalok közé tartozik, akikre nagy figyelem fog összpontosulni az előttünk álló esztendőkben. Ezzel együtt biztos vagyok benne, hogy egyelőre semmiképpen sem lenne szabad túlzottan nagy terhet, vagy felelősséget pakolni ezen futballisták vállaira, ugyanis a legfontosabb az, hogy hagyjuk őket békében fejlődni, s lehetőleg magasabb szintre lépni, elvégre ebben a korban elég három-négy profi meccs ahhoz, hogy egy nagy tehetség végérvényesen kiégjen, ha trénere nem kezeli megfelelően" – összegzett Rampulla. 

Érdekességképpen megjegyezhető, hogy Romeo Agresti friss hírei szerint a Juventus alapvető stratégiája továbbra sem változott Rovella tekintetében, aki ennek fényében a szezon végéig biztosan maradni fog a Genoa kötelékében, s csak nyáron születik majd döntés arról, hogy hol folytatja pályafutását.