Ancelotti: "A rosszabb időszakok az élet részét képezik"

ancelotti.jpgA legendás olasz szakember, a jelen pillanatban a Real Madrid alakulatát vezénylő Carlo Ancelotti a napokban hosszabb interjút adott az itáliai médiának, melynek keretein belül kifejtette, hogy az elkövetkezendő időszakban mindenképpen változtatni kellene a labdarúgás jelenlegi formáján, ugyanis a pillanatnyi állapotok hosszabb távon teljességgel fenntarthatatlannak fognak bizonyulni, emellett pedig szót ejtett Pep Guardiola és Maurizio Sarri elképzeléseinek hátrányáról, valamint Massimiliano Allegri és a Juventus helyzetéről is. 

"Teljesen egyértelmű, hogy a futballnak alapvető változásokra van szüksége, mégpedig rendkívül gyorsan, melynek keretein belül legfőképpen a meccsek számának csökkentését kell kieszközölni. Csapataink túlságosan sok találkozón lépnek pályára, ebből kifolyólag pedig adott időközönként elengedhetetlenül rosszabb teljesítménnyel fognak előrukkolni, mely hihetetlen mértékben rombolja a sportág élvezeti értékét, s alacsonyabbra helyezi a színvonalat is. A játékosok egészen egyszerűen nem bírnak ennél többet magukra vállalni, melyet élesen megmutat, hogy néhány labdarúgó az utóbbi időben megtagadta a nemzeti válogatottakba szóló meghívók elfogadását is" – szögezte le az Il Corriere dello Sportnak adott interjújában. 

"Futballistáink fizikai és mentális tekintetben is fáradtak, ennek pedig egyenes következménye lesz a rengeteg sérülés, vagy a kiütéssel végződő összecsapások. E pillanatban nem tehetünk mást, mint hogy felállunk, s azt mondjuk, elég volt. Kevesebb mérkőzésre van szükség, ezzel párhuzamban pedig két időszakra kell csökkenteni a válogatott szüneteknek szentelt időt is. Nemrég hosszabban beszélgettem minderről Arsène Wengerrel is, aki nagyrészt egyetértett gondolataimmal.

Egészen biztos vagyok benne, hogy a játékosok hajlandóak lennének belemenni egy nagyobb horderejű, ugyancsak szükséges fizetéscsökkentésbe, amennyiben a felső szervezetek elfogadnák a versenynaptár megreformálásának, s lazításának tervezetét, az edzők pedig hasonlóképpen cselekednének, elvégre mi magunk is elértük tűrőképességünk határát, s beláttuk, hogy a dolgok nem haladhatnak tovább a jelenlegi úton.

A Szuperliga ötlete is a változás igénye által születhetett meg az elmúlt év során, s én magam személy szerint már akkor is támogattam a felvetett reformot, hiszen a nagyobb minőséget képviselő találkozók több bevételt generálnának, sportágunk pedig újra izgalmassá, s a fiatalok számára is vonzó időtöltéssé válhatna. 

Egy szakvezető munkájának legfőbb mércéjét a trófeák és a címek száma jelenti. Egyértelmű, hogy jó futballal nagyságrendileg nagyobb esély nyílik a különböző serlegek megszerzésére, a győzelmek pedig mindenkit boldogsággal töltenek el. Ennek ellenére nem sorolnám magam egyik edzőtípushoz sem, mivel véleményem szerint nem az a jó tréner, akinek fix taktikája van, hanem aki kellően flexibilis ahhoz, hogy elképzeléseit labdarúgóinak jellemzőihez igazítsa. 

Személyes helyzetemet alapul véve például nem várhatom el, hogy Toni Kroos, vagy Luka Modrić állandó presszinget valósítsanak meg a pályán, s teljesen bolond lennék, ha egy olyan szélsebes futballista jelenléte mellett, mint Vinícius Junior, nem hagyatkoznék az ellentámadásokra.

De mondok még egy példát: ha Cristiano Ronaldo a csapatomban szerepel, azon gondolkodom, hogy együttesem többi tagja miként juttathatná el hozzá a játékszert, nem pedig azon, hogy CR7 milyen módon fáraszthatná magát a védekezési szakaszban. Soha nem tartottam magam olyan ideológiák hívének, mint a Guardiola-féle tiki-taka, vagy a Sarriball. Én elsősorban a csapatidentitás fontosságában hiszek, s ebbe is kapaszkodom. 

Véleményem szerint emiatt a Juventus sem nevezhető kétarcú gárdának, ugyanis az Öreg Hölgy legfőbb erénye, s ha így tetszik, sajátossága mindig is a folytonosság, valamint a pragmatizmus, nem pedig a szép játék volt. Tagadhatatlan, hogy a Bianconeri jelen pillanatban egy rosszabb időszakot él át, azonban az, hogy néha nem jönnek az eredmények, teljes mértékben az élet részét képezi. A Zebrák az utóbbi évben, megannyi sikert és trófeát követően a megújulás útjára léptek, ez pedig sosem, egyetlen csapat számára sem ment zökkenőmentesen. 

A Scudetto tekintetében legfőképpen egy hármas versenyfutást látok kibontakozni, melynek fő esélyesei véleményem szerint a címvédő Inter, valamint az AC Milan lehetnek, ugyanakkor nem zárnám ki egyértelműen a Napoli végső sikerét sem, annak ellenére, hogy Victor Osimhen időleges elvesztése tagadhatatlanul nagy veszteséget jelent számukra. Néhanapján még tartom a kapcsolatot Aurelio De Laurentiisszel, akivel annak idején barátsággal váltunk el, s jelenleg is ekként gondolunk egymásra" – összegzett Ancelotti.