Moratti és Capello a Derby d'Italiáról

moratti_per_inter_juve.jpgA Juventus és az Inter tegnap este megrendezett, 1-1-re végződő összecsapása az ilyenkor szokott módon meglehetősen nagy hullámokat vert az olasz sportsajtóban, melynek keretein belül több véleményvezér, illetve egykori futballszakember is megtartotta értékelését az eseményekkel, többek között a Bianconeri játékával, vagy éppen az Öreg Hölgynek megítélt, s szinte az utolsó pillanatban értékesített büntetővel kapcsolatban. 

A Nerazzurri egykori legendás elnöke, Massimo Moratti magától értetődő módon éppen a korábbi csapatát a győzelemtől megfosztó tizenegyessel foglalkozott leginkább, mely álláspontja szerint azon túl, hogy igencsak kérdéses ítéletnek bizonyult, teljes mértékben megváltoztatta az események menetét, így pedig végső soron tönkretette a találkozót. 

"Nem tudom, hogy a kérdéses helyzet egyáltalán nevezhető-e büntetőnek, annyi ugyanakkor egészen biztos, hogy a szóban forgó ítélet minden tekintetben tönkretette a Derby d'Italiát. Személyes szempontból úgy vélem, hogy a Juventus tizenegyesét elképesztően érdekes körülmények mentén fújták be, ugyanis a videóbíró jóval az eseményeket követően szólt a játékvezetőnek, hogy vizsgálja meg az esetet, ez pedig meglehetősen hirtelen, s lehetetlennek tűnő felfedezés volt a rendszer részéről" – fogalmazott a Radio RAI adásában. 

"A kérdéses ítélet tipikusan olyan helyzetnek bizonyult, mely hallatlanul nagy csalódottságot okozott az egyik fél számára, ugyanakkor azokat a szurkolókat is elkeserítette, akik a futball szépségéért, s becsületességéért kedvelik a sportágat, valamint az ilyen szintű megmérettetéseket. A játékvezetőknek elméletileg az a feladatuk, hogy koordinálják a labdarúgókat a mérkőzés időtartama alatt, ám a bírói kar az utóbbi időben véleményem szerint átesett a ló túloldalára szerepkörét illetően, melyet a tegnap este történtek mellett az Milan-Bologna találkozó eseményei is alátámasztanak. 

A Juventusnak odaadott büntető teljes mértékben megváltoztatta az események menetét, holott az ezt előidéző szituáció egyáltalán nem tűnt komolynak számomra, ennek révén pedig a játékvezetőnek, valamint a VAR-nak semmiféle indoka nem volt arra, hogy ilyen intenzitással avatkozzon be a meccsbe. Az idei első Derby d'Italián mindvégig az Inter irányította az eseményeket, kiváltképp az első félidőben, míg a Bianconeri igencsak csalódást keltő futballt mutatott be. Ennek ellenére a tegnap látottak nagy örömmel töltenek el engem, ugyanis amennyiben a két együttes a jövőben is képes lesz így küzdeni a győzelemért a Serie A legfontosabb meccsén, Olaszország legnagyobb rangadója végre ismét régi fényében tündökölhet majd" – zárta szavait a korábbi sportvezető. 

capello_per_inter_juve.jpgAz egykori ikonikus tréner, a többek között a Juventus, az AC Milan, illetve a Real Madrid alakulatait is irányító Fabio Capello meccs utáni értékelésében elsősorban Massimiliano Allegri túlságosan defenzív taktikáját kritizálta, emellett pedig szót ejtett a bajnokság edzőinek forrófejűségéről, s a Scudettóért folyó küzdelem kilátásairól is. 

"Massimiliano Allegri taktikája egyáltalán nem győzött meg az este folyamán, annak ellenére, hogy alapvetően nem titkoltan nagy rajongója vagyok a mester elképzeléseinek. A Juventus egészen a 65. percig szinte semmiféle életjelet, vagy előreirányuló elképzelést nem mutatott a pályán, a tréner pedig csak ezt követően eszközölte ki azon változtatásokat, melyeket már jóval korábban meg kellett volna tennie, Paulo Dybala és Federico Chiesa beküldésével pedig érdekes módon máris jobban ment a Bianconerinek" – szögezte le a Sky Calcio Club tegnap éjjeli műsorában. 

"Az Öreg Hölgy hatékonysága azonban érdemben ezt követően sem javult, mivel Chiesa túlságosan távol tartózkodott a kaputól, mely magától értetődően taktikai utasítás volt, ugyanakkor kis híján a Juventus vereségét eredményezte. Ha egy csapat vesztésre áll, mesterének muszáj kockáztatnia, ahogy azt José Mourinho is tartja, ám nem láttam annak jelét, hogy Allegri efféle lépéseket készült volna tenni a mérkőzésen. Juan Cuadrado úgyszintén eredménytelenül játszott, a Zebrák pedig végső soron csak a VAR ítéletének köszönhetően menekültek meg a kudarctól. 

Nincs még egy olyan bajnokság, ahol egyetlen fordulón belül négy edzőt is elküldenek az oldalvonal mellől, márpedig tegnap Luciano Spallettivel, José Mourinhóval, Simone Inzaghival, valamint Gian Piero Gasperinivel is megesett ez a szégyen. Az utóbbi években valami nyilvánvalóan megtört a trénerek, illetve a játékvezetők viszonyában, hiszen a felek a meccsek történései helyett állandóan egymással foglalkoznak, gátolva ezzel a futball fejlődését, vagy kibontakozását is. 

Nem hinném, hogy jelen pillanatban egyértelműen meg lehetne nevezni a Scudetto legfőbb esélyeseit, mindazonáltal mostanra világosan látszik, hogy azon együttesek, melyeknek a nemzetközi kupaporondon is helyt kell állniuk, sok esetben a bajnokságban fizetnek meg túlterheltségükért. Úgy vélem, hogy az Inter lassan bekapcsolódik majd a bajnoki címért folyó küzdelembe, a Derby d'Italia pedig egyértelműen megmutatta, hogy a Nerazzurri a legjobb olasz alakulatok között van, ugyanakkor továbbra is meggyőződésem, hogy az aranyérem első számú favoritjának a Napoli gárdáját tekinthetjük" – összegzett Capello.