Beharangozó – a Roma elleni meccs

loghi_400x400_0024_roma.pngA Napoli elleni vereség, és a Milannal játszott 1:1 után az idény harmadik, igazán jelentős rangadója vár a Juventusra. Ha a sorminta marad, akkor most győzelem következik. Az elmúlt mérkőzéseken megérkeztek a győzelmek, sőt a városi rangadón végre hosszú idő után sikerült kapott gól nélkül begyűjteni a három pontot. A Farkasok idegenben közel sem annyira magabiztosak mint hazai környezetben, ez is bizakodásra adhat okot. A mérkőzés helyszíne az Allianz Stadium lesz, az időpont 20:45, a TV-csatornák közül a SPORT 1 tűzi műsorára, a bíró pedig Daniele Orsato lesz.

A rutinos dirigens 1975. november 23-án született Montecchio Maggióban, az olasz élvonalban kis híján 15 éve debütált, 2006. december 17-én egy Siena-Atalanta 1:1-re végződő találkozón. Jelenleg Vicenzában él. Eddig a legmagasabb osztályú bajnoki mérkőzéseken 247 alkalommal kapott szerepet, 1315 sárga lapot osztott ki, ami 5,32-es átlagnak felel meg, ezen kívül pirosból 59, büntetőből 60 szerepel a neve mellett. A fekete-fehérekkel ez lesz a 40. közös programja, az eddigi 39-ből 20 győzelemmel, 13 döntetlennel és 6 vereséggel jöttek ki, míg a Roma esetében ezek a számok 35 meccsen 13-12-10. A torinóiaknak 2007. decemberében, egy Atalanta elleni hazai 1:0 alkalmával vezetett először, a gólszerző Pavel Nedvěd volt, legutóbb pedig idén áprilisban szintén ebben a szereposztásban Bergamóban szenvedett az Öreg Hölgy 1:0-ás vereséget. Ő vezette a 2019-es Napoli elleni meccset is, ahol Koulibaly öngólja döntött a 92. percben a 4:3-as eredménnyel záruló összecsapáson. A Roma szintén 2007-ben találkozott vele először, az Olimpicóban verték 2:0-ra a Cagliarit, míg legutóbb februárban, pont ebből a stadionból mentek haza egy 2:0-ás pofon után. Ők is játszottak 4:3-at Orsato közreműködése mellett, de azt a meccset a Genoa nyerte meg ellenük ilyen arányban.

A két csapat és a bíró közös története 4 randevút ölel fel, két Pó-parti siker, és 2 döntetlen a mérleg. Az első két esetben még 2011-ben és 2015-ben 1:1 lett a végeredmény, 2016-ban Gonzalo Higuaín góljával lett 1:0, és a már említett idei 2:0 alkalmával pedig CR7 találatával és Roger Ibañez öngóljával alakult ki a 2:0-ás hazai siker.

A Giallorossi aktuális értéke 430 millió euró, ebből is kiemelkedik a maga 45 milliós árcédulájával Lorenzo Pellegrini, az Azzuri válogatott középpályása. Egyébként a különböző országok válogatottjaiba 18 játékost delegál a fővárosi egylet, a keretük átlagéletkora pedig 25,2 év. Az elmúlt 5 fordulóban a hazai meccseit megnyerte a Lupi, sorrendben a Sassuolo, az Udinese és az Empoli ellen, az idegenbelieket pedig elveszítette, a Verona és a városi rivális Lazio vendégeként. Jelen pillanatban a táblázaton a negyedik helyen állnak, 15 ponttal, 5 győzelemmel és 2 vereséggel. A Juve négy egységgel követi őket, úgyhogy piemonti győzelem estén egy pontra csökkenhet a különbség. Eddigi történelmük során szereztek 3 bajnoki címet, valamint 9 Coppa Italia-, és 2 Supercoppa Italiana-győzelmet.

A két csapat rivalizálása 1927-re nyúlik vissza, akkor egy 0:0 került fel az eredményjelzőre, azóta viszont a FIAT városában 87 esetben ütköztek meg, és elsöprő a Bianconeri fölény, hiszen 57 győzelem és 21 döntetlen mellett mindössze 9 fővárosi siker született. A gólkülönbség is óriási, 167-62. Az utóbbi idők győzelmei közül kiemelkedik egy 2012-es 4:0, ahol a gólokat, a kétszer is betaláló Vidal, illetve Pirlo és Marchisio szerezték. Azóta is csak álom a csapat háza táján egy ilyen gólerős középpálya. 1932-ben igazi gólfesztivál született, a végeredmény 7:1 lett. Utoljára a Roma tavaly augusztusban tudott három ponttal távozni, akkor 3:1 arányban diadalmaskodtak. Ebben a felállásban Alessandro Del Piero a legeredményesebb gólvágó, 11 esetben talált a rivális kapujába.

Az előrejelzések szerint a keretbe végül bekerülő Álvaro Morata, illetve az abból kimaradó Paulo Dybala, Matthijs de Ligt, és Adrien Rabiot nem tudja vállalni a játékot, a másik oldal pedig Chris Smalling és Leonardo Spinazzola szolgálataira nem számíthat, azonban a Roma mesterének szavai alapján kérdésesnek mondható Tammy Abraham pályára lépése is. 

unitedmourinho3.jpgA rivális kispadján egy igazi edzőlegenda foglal helyet, José Mourinho személyében. A négyszer is a világ legjobb edzőjének választott portugál szakember 1963. január 26-án született Setúbalban, és eddigi munkássága során kétszer nyert Bajnokok Ligáját, 1-1  alkalommal UEFA-kupát, UEFA-szuperkupát, Európa-ligát, angol, portugál, olasz és spanyol bajnoki és kupa címeket, összesen 33 trófeát. Megfordult a teljesség igénye nélkül a Porto, az Inter, a Real Madrid, a Benfica, a Chelsea, a Spurs és a Manchester United padján is, 11 év távollét után tért vissza Olaszországba, ahol legutóbb az Nerazzurri edzőjeként triplázni tudott, tehát a hazai bajnoki és kupagyőzelem mellett a BL-ben is a csúcsra ért. Karrierje a Setúbal FC U17-es csapatánál kezdődött, a felnőttek között a Benfica volt az első állomás helye, legutóbb pedig a Tottenham Hotspur vezetését bízták rá. Római kalandja ezen a nyáron indult, és az előzetes tervek szerint 2024-ig tart. Kedvenc felállása a 4-1-4-1. 

A Juve ellen eddig hét esetben készülhetett, ezek közül négyet meg is nyert, egy döntetlen és 2 vereség mellett. Az Inter edzőjeként háromszor is sikerült diadalt aratnia a calciopoli után lábadozó ellenféllel szemben, negyedik győzelme az MU legutóbbi torinói vendégjátéka során fordult elő, amikor is fiai az utolsó öt percben fordították a saját javukra a mérkőzést, és ahol az ominózus kép is készült.

Massimiliano Allegri ellen nyolcszor mérhette össze a tudását, és 4-2 arányban áll jobban, kétszer pedig nem bírtak egymással. A Maestro egyszer a Cagliari trénereként is legyőzte őt 2:1 arányban, egyszer pedig a portugál a Real Madrid mestereként mért Maxira egy 2:0-ás verést, aki akkor a Milan edzője volt. A legendás összecsapások sora ma este fog folytatódni, minimálisan talán Allegri és a Juventus esélyei a nagyobbak. 

A Sky Sport Italia szerint a várható kezdőcsapat így fog kinézni: