Helyzetjelentés – A női csapat

Juventus Women open UWCL group stage with win over Servette - Black & White  & Read All OverHajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy imádott klubunk nem csak egy felnőtt férfiegyüttesből áll, hanem van egy tartalék, egy ifjúsági és egy hölgyek által alkotott gárda is, akikről általában igencsak keveset hallhatunk. Ezt a hiányt szeretnénk pótolni  sorozatunkkal, ami mindig az aktuális hét eseményeit fogja bemutatni.

Az utánpótlás együttesek nem léptek pályára, míg a női csapatra három fellépés is várt bő egy héten belül, hiszen a Bajnokok Ligájában idegenben a Servette ellen kellett helytállniuk, a hazai pontvadászatban, a Napoli ellen otthoni környezetben kellett tovább építeni a példátlan győzelmi sorozatot, míg a Chelsea ellen egy igazi erőfelmérőn esett keresztül az Öreg Hölgy. 

A svájciak ellen a következő felállásban léptek pályára Joe Montemurro lányai, és bár elhibáztak egy tizenegyest a mérkőzés elején, és az ellenfél pedig kapufát is fejelt, mindezek ellenére magabiztos 3:0 arányú győzelmet arattak. A 26. percben egy gyönyörűen kivitelezett mélységi indításra, két zebramezes hölgyemény is indult a tizenhatoson belül, de mielőtt elérhették volna a játékszert, a hazai védő teljesen ütemtelenül elkaszálta Agnese Bonfantini lábát. A megítélt büntetőt a cseh támadó, Andrea Stašková végezte el, de a gyengén kivitelezett és középre tartó labdáját a Servette kapusa egy gyors vetődéssel hárítani tudta. Aztán a 36. percben egy bravúros góllal megszerezte a vezetést a fekete-fehér együttes, amikor a védők mögé belöbbölt labdára Arianna Caruso érkezett kiváló ütemben, és állítgatás nélkül a levegőből a kapuba helyezte a játékszert. A gólpassz Lisa Boattin mesterműve volt. Aztán a második félidő közepén Stašková, akit a góllövésben egész meccsen megakadályozott a svájciak legjobbjának számító kapus, egy szintén zseniális átadással lepte meg a büntetőterületen belül Lina Hurtigot, és a svéd játékos közelről nem is hibázott. Egy perccel később érkezett a már megénekelt kapufa, hogy aztán a 71. minutumban végleg eldőljön minden, Valentina Cernoia 18 méteres bombája után. Sokkal jobban, és sokkal eredményesebben játszott a torinói csapat, ezáltal teljesen megérdemelten nyerte meg a mérkőzést.

A győzelem főszereplői, és a szakvezető így értékeltek:

Joe Muntemurro:  "Nagyszerű futballest, jó közönséggel, és jó show-val a pályán. Ez az az indulás, amiről álmodtunk, és amit reméltünk, és ezt a lányoknak köszönhetjük, akik nagyszerűen futballoztak. Azért vagyunk itt, mert megérdemeljük, és tovább szeretnénk játszani a világ legjobb csapataival. Büszkék vagyunk a győzelemre, mert ez fontos a klub számára. Szeretnék mindenkinek játékperceket adni, de egy olyan csapatot is felállítani, amely készen áll a mérkőzésre, és a megfelelő szituációkra."

Arianna Caruso: "Nagyon örülök a ma esti gólomnak, de a legfontosabb a három pont. Ha annyit dolgozunk a sémákon mint ma este, akkor örömmel visszük be ezeket a játékba. Most gondolkodjunk mérkőzésről mérkőzésre, és a csoportkör végén meglátjuk hol tartunk."

Lina Hurtig: "Nagyon boldog vagyok, 3:0-ra nyerni nagyszerű eredmény. Ez volt az első mérkőzésem szurkolók előtt, az üres stadionokban eltöltött idény után, és ezért nagyon örülök a gólomnak. Most gondoljunk a Napolira, egy fontos mérkőzésre, mielőtt jövő héten nagy kihívás lesz a Chelsea ellen. Jó lesz újra az Allianz Stadiumban játszani."

Matilde Lundorf: "Jó mérkőzés, és nagyszerű győzelem, mi irányítottuk a játékot, különösen a második félidőben, nagyszerű játékot játszva. Alig várom, hogy szembe nézzek a következő kihívásokkal, a Napolival és a Chelsea-vel."

 

Érdekességek: A Servette elleni mérkőzés a Juventus női csapatának első összecsapása volt a Bajnokok Ligája csoportkörében.

A két csapat idén már barátságos meccsen találkozott egymással, és akkor is a Bianconeri nyert 4:1 arányban, valamint 2020-ban is a piemontiak bizonyultak jobbnak 4:0-ra.

A hétközi győzelem után a bajnokságban is rangadó várt a lányokra, és a megszokott formában, győzelemmel sikerült letudni ezt az összecsapást is. Nem is akárhogy, hiszen már a 28. másodpercben a kékek hálójába került a labda. A 4-3-3-ban felálló hölgyek csatára Arianna Caruso   bólintott a bal kapufa mellé, a kapus mozgásával ellentétes irányba, Valentina Cernoia tűpontos beívelése után. Aztán az 5. percben megduplázódott az előny, amikor is Annahita Bakhtiari lőtt kapura a tizenhatoson kívülről, és a kapusról lecsorgó labdát  Cernoia rúgta be. A hátralévő időben több gól már nem esett, de végig a hazai csapat elképzelése érvényesült, és a két meccs alapján elmondható, hogy a Mister presszingre épülő taktikája egyre jobban működik. A csapat ezzel beállította a Brescia 29 mérkőzéses győzelmi rekordját, ha a következő fordulóban is sikerülne 3 pontot gyűjteni, akkor egyeduralkodókká válnának ebben a tekintetben.

Lássuk az érintettek véleményeit:

Joe Montemurro: "Gratulálok azoknak akik lehetővé tették ezt a nagyszerű rekordot, az elődömtől a játékosokig. Ma nagyon jól kezdtünk, és a második félidőben még tovább fejlődött a játékunk. Minden lány fontosnak érzi magát, és ez nagyon fontos. A sok mérkőzés leküzdéséhez egységes csapatra van szükség."

Valentina Cernoia: "Egy újabb rekord megdöntése mindig szép. A Servette elleni mérkőzésről jöttünk, ahol jól játszottunk, és szép eredményt értünk el. Ez fontos visszajelzéseket ad számunkra, még akkor is ha tudjuk, hogy Európa sztárjaival fogunk szembenézni, de erős csapat vagyunk, és megpróbálunk mindent megtenni."

Érdekességek:

A Juventus ezt megelőzően csak az előző szezon két meccsén tudta legyőzni a Napolit a bajnokságban, a gólkülönbség 4:1 volt.

Az elmúlt 5 hazai mérkőzésen érintetlen maradt a csapat hálója, ennél hosszabb sorozatuk csak egyszer volt, akkor 7 meccsig tartott az ellenfelek góltalansága.

A Bianconeri eddig hat gólt ért el fejjel a szezonban, ami a duplája a második legeredményesebb csapaténak. A Napoli, az Inter és a Juventus eddig nem kapott fejes gólt, a déliek most kiestek ebből a kalapból.

Akkor a végére jöjjön a fekete leves. A BL csoportkör második meccsén a lányok a szokásos 4-3-3-as felállást alkalmazva szenvedtek 2:1-es vereséget a londoni kékek csapatától, hazai környezetben. A félidő derekán egy gyors kilépés után Lina Hurtig meze nyúlt meg, de a játékvezető le sem fújta az esetet. Aztán a 31. percben egy szép szóló után Erin Cuthbert ért a zebra-kapu elé, és gyönyörűen lőtt az alsó sarokba. Alig 6 perccel  később, egy tanári beívelés érkezett Lisa Boattin lábáról a büntetőterületen belülre, és Barbara Bonansea állítgatás nélkül a hálóba küldte. Aztán a 69. percben a végig agilisen és veszélyesen futballozó Pernille Harder eldöntötte a három pont sorsát, amikor is a védőkről lecsorgó labdát 7 méterről lőtte a kapuba. A következő fordulóban a 3 pontos Juve a 4 pontos Wolfsburg gárdájával találkozik, mindenképpen a pontszerzés kell, hogy a cél legyen.

 

Nyilatkozatok: Joe Montemurro: "Először is szeretném leszögezni, hogy mennyire büszke vagyok a játékosaimra. Ez egy különleges este volt, egy különleges stadionban, és mi egy jó meccset játszottunk a tavalyi döntős ellen. A ma esti mérkőzésnek kiindulópontnak kell lennie számunkra. Tisztában vagyunk vele, hogy még sokat kell dolgoznunk, de az út jó, és ez a ma este legpozitívabb híre. Láttam egy Juvét, aki tisztában volt a képességeivel, és aki képes volt taktikailag a legmagasabb szintű játékot játszani. Innen indulunk, és szeretnénk tovább fejlődni."

Barbara Bonansea: "A mérkőzés végén az edző gratulált a pályán mutatott teljesítményünkhöz. Jó meccset játszottunk, és sajnáljuk, hogy még pontot sem tudtunk szerezni, de az elégedettség ez után a különleges este után megmarad. A Chelsea nagyobb arányban használta ki az adódó lehetőségeket, de ez a mérkőzés további visszajelzéseket adott számunkra a lehetőségeinkről, és tudjuk, hogy még 4 mérkőzés vár ránk a csoportkörben, és mi mindent beleadunk. Személy szerint örülök a gólnak, de a cél egy jó helyezés a csoportkör végén."

Cecilia Salvai: "Két gólhelyzetük volt és két gólt lőttek, ez a játékosaik erőssége, világklasszis csatáraik vannak, és azt hiszem ezt ezen a meccsen be is bizonyították. Büszkének kell lennünk, bár ez a vereség éget, hiszen a döntetlen lett volna a tisztességes eredmény. Remekül teljesítettünk, most innen indulunk újra, de nagy a keserűség mert tisztában vagyunk a képességeinkkel, és tudjuk, hogy ennél többet is elérhettünk volna. A mai nap után kötelességünk hinni a továbbjutásban, és a végsőkig harcolni érte."

Martina Rosucci: "Megbüntették az egyetlen hibánkat. Büszke vagyok arra a nagyszerű teljesítményre, amit Európa egyik legerősebb csapata ellen értünk el. Amikor a szint emelkedik, elengedhetetlenné válik minden lehetőség kihasználása, ebben fejlődnünk kell, de ez a játék nagy fokú tudatosságot ad nekünk, és kiindulópontnak kell lennie. Köszönöm a közönségnek, mert csodálatosak voltak."

Érdekességek: Soha ne add fel az álmaidat, mondhatták a játékosok a mérkőzés előtt, hiszen az első BL csoportmérkőzésre készültek hazai pályán. Tavaly a Lyon már szerepelt itt ebben a sorozatban, még a selejtezők során, de akkor nem lehettek nézők a stadionban.

A mai vendégcsapat a tavalyi sorozat döntőjében 4:0 arányú vereséget szenvedett a Barcelona ellen, és pont a katalánok voltak az első csapat akikkel úgy kerültek szembe a torinóiak, hogy az ellenfél egy vesztes döntőn volt túl.

Lina Hurtig a legutóbbi négy BL mérkőzésen 3 gólt szerzett.

Ez volt a Juventus első hivatalos mérkőzése angol csapat ellen, 2018-ban a Chelsea ellen már barátságos találkozón pályára léptek.