Beharangozó – a Torino elleni meccs

torino.pngMiután a második mérkőzését is kapott gól nélkül nyerte meg a csapat a Bajnokok Ligájában, ezúttal a címvédő Chelsea ellen,  főleg a mutatott játékot, és a stabil védekezést látva, mindenképpen győzelmi eséllyel lép pályára, a városi rivális Torino vendégeként. Ideje lenne, hogy a bajnokságban is végre clean-sheet álljon az aktuális hálóőr neve mellett, hiszen erre legutóbb március 21-én a Spezia elleni 3:0 alkalmával volt példa, és ehhez is az kellett, hogy Wojciech  Szczęsny büntetőt hárítson. Az azóta lejátszott 20 bajnokin mindig betaláltak az ellenfelek, összesen harmincszor mattolva a védelmet, és a most futó bajnokságban is már hat meccsen 10 kapott gól áll a statisztikai rovatban. Ez természetesen sem a Juventus, sem Allegri mester, sem pedig az olasz foci hagyományaival nem egyeztethetőek össze. A mérkőzés helyszíne a torinói Stadio Olimpico Grande Torino lesz, az időpont 18 óra, aki szeretné megnézni a televízióban, az a SPORT 1 csatornára állítsa a készüléket, a vezetőbíró ezúttal Paolo Valeri lesz.

A rutinos sípmester 1978. május 16-án született Rómában, ahol jelenleg is él, élvonalbeli debütálása pedig 2007. december 23-án, elő karácsonyi ajándékként történt, egy Udinese-Empoli összecsapás alkalmával, amely 2:2-re végződött, és a gólokon kívül 3 sárga és egy piros lapot hozott, és a sporin kívül igazán emlékezetes a kiállított Francesco Pratali számára lehetett. Ezzel együtt 206 meccset vezényelt a Serie A-ban, és kiosztott 1088 sárgát, átlagban 5,28-at, pirosból 72-t, és 78 tizenegyes elvégzését rendelte el. Az élvonalbeli csapatok közül pont a Juvénak vezetett a legtöbbször, összesen 36 alkalommal, ezeken a győzelem-döntetlen-vereség arány 20-10-6. Kiemelkedő meccsek voltak többek között az idén januári Olasz Szuperkupa-döntő a Napoli ellen, amit 2:0 arányban nyert meg a csapat, CR7 és Álvaro Morata góljaival, ugyanennek a sorozatnak a 2014 decemberi döntője szintén a Partenopei ellen, amit tizenegyesekkel viszont ők hódítottak el.

2008 májusában volt a Bianconeri szempontjából a debütáló meccse, ahol a Sampdoria ellen idegenben lett 3:3 a végeredmény, vagy akár a legutóbbi két találkozó a bajnokságban, a Milan elleni hazai 0:3, vagy a Bologna elleni idegenbeli 4:1. Andrea Pirlo legutolsó bajnoki mérkőzése volt ez a padon, és a gólokat Morata, Chiesa és Rabiot lőtték, a spanyol duplázni tudott. Ugyanezek a mutatók a Toro részéről: 18 mérkőzés, 1 győzelem, 11 döntetlen, 6 vereség, egyetlen győzelmük egy Genoa elleni 2:1 még 2020 novemberében. Legsúlyosabb vereségük pedig egy milánói 0:3 a város piros-fekete gárdája ellen. Ezt a párosítást egyetlen alkalommal vezette, 2017. május 6-án, amikor is Massimiliano Allegri fiai, 1:1-et értek el, hazai pályán a városi rivális ellen. Az akkori derbin Adem Ljajić góljára Gonzalo Higuaín válaszolt.

A torinói emberek szívében az első, de az eredmények szempontjából csak a város második csapata az FC Torino, melynek azonban volt egy nagyon eredményes időszaka, és egy nagycsapata a Grande Torino, amely a 40-es években 5 bajnoki címet is gyűjtött, összesen egyébként hét van nekik, és még 5 Coppa Italia elsőséget is begyűjtöttek ezek mellett. A városról, és a Bikák hegemóniájának végéről a stadionos cikksorozatunk első részében olvashattok bővebben.

Jelen pillanatban a Granata értéke 184 millió euró, a csapat játékosainak átlagéletkora kereken 26 év, válogatott játékosaik száma 13. Andrea Belotti személyében nekik is van egy friss Európa-bajnokuk, egyben legértékesebb játékosuk a maga 35 millió eurós árcédulájával. Ritka pillanat az utóbbi időszakban, de a házigazda előrébb áll a táblázaton, 6 forduló alatt ugyanúgy 8 pontot gyűjtve, csak jobb gólaránnyal. 2-2 győzelem, döntetlen és vereség mellett, 9:6 a gólkülönbség, szemben az Öreg Hölgy 10:10-ével. A bajnokságot az Atalanta és a Fiorentina elleni egyaránt 2:1 arányú vereségekkel kezdték, a Salernitana és a Sassuolo elleni 4:0, 1:0-al folytatták, majd jött két 1:1, a Lazio és a Venezia ellen.

A Derby Della Mole történetében összesen a 153. bajnoki összecsapás következik, a legelsőt még 1927. áprilisában a Juventus nyerte 1:0 arányban, a Torino pályaválasztása mellett pedig 78 alkalommal találkoztak a felek, 20 hazai győzelem, 24 döntetlen és 34 Zebra-siker, a gólkülönbség 79-106. A jubileumi 100. gólt Miralem Pjanić szerezte, 2016. november 12-én, a meccs 92. percében, egy 3:1-es siker alkalmával, amikor is a saját kipattanóját pofozta a kapuba 8 méterről. Ebben a párosításban több játékos is 4 góllal áll vendég részről, míg a hazaiaktól a 7 gólos Paolo Pulici a legeredményesebb. Ha a teljes párharcot vesszük alapul, akkor pedig a legendás Giampiero Boniperti az aki 14 gólig jutott. Nem túl udvarias vendégségben a fekete-fehér gárda, hiszen a legutóbbi 11 alkalomból kilencszer is három ponttal távozott. A tavalyi bajnokságban viszont 2:2 lett a végeredmény, Federico Chiesa vezető gólja után Antonio Sanabria egyedül fordította meg az eredményt, Cristiano Ronaldo pedig a 79. percben egyenlített. A sokgólos találkákat alapul véve többször nyert itt az olasz rekordbajnok 4:1 arányban, de 3:2-re pedig többször is veszített.

A nyári mercato során érkezett az Il Toro keretébe Tommaso Pobega (Milan), Josip Brekalo (Wolfsburg), Dennis Praet (Leicester City) és Marko Pjaca (Juventus) mind kölcsönbe, David Zima (Sparta Praha, 5,9 millió euró) és Etrit Berisha 300 ezer euró ellenében a Spaltól. A távozók oldalán elkönyvelhetjük Lyancót (Southampton 7,5 millió), Soualiho Meïtét (Benfica, 6 millió) és Salvatore Sirigu (Genoa, ingyen), míg Nicolas N'Koulou és Iago Falqué jelenleg csapat nélküliek.

Akikre az edzők nem számíthatnak, azok az egyik csapatból Marko Pjaca, Dennis Praet, Armando Izzo és Simone Zaza, a másikból Paulo Dybala, Álvaro Morata, Arthur, Kaio Jorge és Aaron Ramsey.

A gránátvörösök jelenlegi vezetőedzője a horvát Ivan Jurić, aki 1975. augusztus 25-én született Splitben. Idén vette át jelenlegi alakulatának irányítását, megbízatása 2023/24-es bajnokság végéig szól. Kedvenc felállása a 3-4-2-1. A szakma alapjait Gian Piero Gasperinitől leshette el, akivel a Genoa U19-ben, az Internél és a Palermonál is együtt dolgozott, első edzői megbízását a Genoa U19-nél kapta 2013-ban. Innen Mantovába, Crotonéba és Genovába vezetett az útja, utóbbi városban természetesen a piros-kékekhez, majd 76 mérkőzésen keresztül trenírozta a Hellas Veronát, mielőtt jelenlegi állomáshelyére került. A Crotone és a Rossoblu keretében játékosként is megfordult.

Az olasz elitligában eddig 130 meccsen irányított a vonal mellől, 33 győzelem és 40 döntetlen mellett 57 vereséget tud felmutatni. A piemontiakkal 8 alkalommal csapott össze, és egészen jó a mérlege, hiszen 3-3 döntetlen és vereség mellett 2 győzelmet is elkönyvelhetett. 2016. novemberében azonnal legyőzte a pont Allegri irányította bajnokcsapatot, 3:1-re az Il Grifonét csatába küldve, másik győzelmét 2020. februárjában Maurizio Sarri ellen mutatta fel, akkor 2:1 arányban. A pontosztozkodások eredménye minden esetben 1:1 volt, legutóbbi három Juventus elleni mérkőzésén veretlen maradt. Massimiliano Allegri ellen is kiegyenlített a mérlege, négyszer kerültek szembe, egyszer Jurić, kétszer Maxi örülhetett, egy alkalommal nem bírtak egymással. 2017. április 23-án a Juventus és Allegri is legfájdalmasabb tőrdöfését vitte be ellene amikor Paulo Dybala, Leonardo Bonucci, Mario Mandžukić és Ezequiel Matías Muñoz saját kapujába elhelyezett találataira alapozva egy 4:0-ás verést mértek rá. Nagyon felkészült szakember, és mivel a városi rangadón mindenki kettőzött erőbedobással küzd, így nagyon kemény és parázs összecsapás várható.

A Sky Sport Italia szerint ez a kezdőcsapat fut majd ki a gyepre: