Chiellini: "de Ligt van olyan jó, mint Bonucci és én"

chiellini_pre_chelsea.jpgA Juventus előtt a szezon eddigi talán legnagyobb kihívása áll, ugyanis ma este nem kisebb ellenfél érkezik Torinóba, mind a Bajnokok Ligája címvédőjének számító Chelsea együttese, mely gárdával két meghatározó futballistája, Paulo Dybala, valamint Álvaro Morata nélkül kell szembenéznie a Zebrák alakulatának. 

Az összecsapás előtt a mesterek oldalán az ilyenkor szokott módon a gárdák egy-egy meghatározó labdarúgója is kifejthette álláspontját a meccsel kapcsolatban, a Bianconeri részéről pedig az együttes csapatkapitánya, Giorgio Chiellini vállalta el a feladatot, aki egyebek mellett Paulo Dybala és Matthijs de Ligt fontosságáról, valamint a Chelsea elleni meccs hatalmas jelentőségéről is értekezett. 

"Felkészülés szempontjából a holnapi összecsapás lesz az egyik legkönnyebb megmérettetésünk a szezon során, ebben pedig teljes egyetértés van közöttünk, valamint a mester között. A Bajnokok Ligája címvédőjével fogunk szembenézni, ez pedig önmagában is elegendő motivációt jelentett számunkra a megfelelő készülődéshez, melyet egyértelműen megtapasztalhattunk az elmúlt napok során" – szögezte le Chiellini mondanivalójának kezdeteként. 

"A legfontosabb, hogy mindvégig nagy türelemmel, valamint kompakt módon futballozzunk. Tisztában vagyunk vele, hogy a Chelsea legnagyobb fegyverét a csapategység jelenti, ezért pedig mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy legalább olyan szintű csapatjátékot mutassunk be holnap este, mint ellenfelünk, valamint hogy olyan helyzetet teremtsünk számukra, melyben kellemetlenül érzik magukat, s elszigetelődnek egymástól a futballpályán. 

A Bajnokok Ligájában mindeddig nem kaptunk gólt, s őszintén reméljük, hogy ez a Chelsea ellen sem lesz másképp, ugyanakkor mint fentebb említettem, semmiképpen sem adhatjuk át az irányítást ellenfelünknek, mivel ha egy ilyen szinte álló alakulat érzékeli, hogy elfáradtál, vagy alábbhagyott koncentrációd, könyörtelenül ki fogja használni az ebből fakadó lehetőségeket. A Chelsea labdarúgói igen jó fizikai felépítéssel bírnak, amit tavaly, valamint idén is bizonyítottak a különböző versenysorozatokban, azonban semmiképpen sem hagyhatjuk, hogy kamatoztathassák ennek révén fennálló helyzeti előnyüket. 

A londoniak rendkívül sokszor szereznek találatokat mesterien kivitelezett ellentámadásaik révén, ebből kifolyólag pedig nagy hangsúlyt kell fektetnünk kontráik megállítására is, ugyanakkor az egyéni kvalitások szintén meglehetősen sokat nyomnak a latba ellenfelünknél, ekképp pedig nem kerülhetik el figyelmünket az olyan labdarúgók sem, mint például Romelu Lukaku, akit az elmúlt idényekből már igen jól ismerhetünk poszttársaimmal. 

Bár fentebb elsősorban Lukakut emeltem ki ellenfeleink közül, megítélésem alapján rendkívül szűk látókörű hozzáállás lenne, ha a Chelsea és a Juventus párharcát kizárólag a Romeluval való személyes összecsapásomra korlátoznánk le. Amennyiben a szerencse a mi pártunkon lesz holnap este, képesek leszünk kiegyensúlyozottan futballozni, s elérni, hogy ne nyissunk sok területet Lukaku, valamint Kai Havertz előtt, akik e tekintetben egyértelműen a Kékek legnagyobb fegyvereinek tekinthetőek, ha pedig elegendő tér áll rendelkezésükre, a világ védőinek 99%-a számára megállíthatatlannak számítanak. 

Meglehetősen nagy hangsúlyt kell fektetnünk arra, hogy elejét vegyük azon szituációknak, melyekből a Chelsea képes lehet gólhelyzeteket teremteni, ugyanis támadóik révén jó eséllyel ki is fogják használni ezen lehetőségeket. Tiszta sor, hogy Romelu Lukaku egy fantasztikus, sőt, karrierje csúcsformájában lévő futballista, akiért nem ok nélkül fizetett ennyit holnap esti ellenfelünk, mely együttes egyébként sem véletlenül nyerte meg a Bajnokok Ligáját az elmúlt szezonban. 

Legfőbb célkitűzésünknek, ahogy a sorozat ezen szakaszában szinte mindig, a csoportból való továbbjutást tekintjük, azt pedig, hogy ezt követően, február-március magasságában mi esik majd meg alakulatunkkal, számos tényező befolyásolhatja, ideértve a sorsolás során jelentkező szerencsefaktort, a sérüléseket, vagy gárdánk alapvető formáját.

Úgy vélem, hogy jelen pillanatban sem a BL-ben, sem a Serie A-ban, sem pedig a Coppa Italiában nem tervezhetünk túlságosan hosszú távra, mivel egyelőre a fejlődésre kell összpontosítanunk, ekképp pedig egyedül a jelenlegi történésekre szabad koncentrálnunk. Tisztában vagyunk vele, hogy céljaink eléréséhez mindenképpen szükségünk van a megfelelő egyensúlyra, valamint arra, hogy minden egyes tényezőt a lehető legnagyobb tudatossággal vizsgáljunk meg, s végső soron vonjunk irányításunk alá. 

Megítélésem szerint a Juventus összességében véve egy tapasztalt alakulatnak számít, néhány kivételtől eltekintve. Ezt illetően elsősorban Federico Chiesára gondolok, aki azonban már bemutatkozhatott a Bajnokok Ligájában, így egyelőre talán Manuel Locatelli az egyetlen olyan futballistánk, akit nem kötnek jelentősebb személyes élmények a nemzetközi kupaporondhoz. Csapatunk minden egyes játékosában nagy fejlődési potenciál lakozik, s úgy vélem, hogy az efféle összecsapások mindenki számára segíthetnek elérni a kívánt szintet, ahogy annak idején én magam is részben ezen megmérettetéseknek köszönhetően váltam azzá, aki vagyok. 

Mindannyian tisztában vagyunk vele, hogy mely területeken kell fejlődnünk, s ahhoz, hogy ezt el is érjük, elengedhetetlenül fontos, hogy tisztában legyünk legnagyobb hiányosságainkkal. A bajnokságot illetően minden egyes nap keményen kell dolgoznunk annak érdekében, hogy javítsunk a jelenlegi állapoton, azonban saját szintünket kizárólag a Bajnokok Ligájában, valamint a jelentősebb válogatott találkozókon emelhetjük meg. 

Hogy mit gondolok Dybala sérüléséről? Kár lenne tagadni, hogy Paulo az egyik legfontosabb labdarúgó számunkra, azonban véleményem szerint ezt mindig is tudtuk. Csapatunk mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy megfelelő módon pótolja Dybalát, s személyes tekintetben biztos vagyok benne, hogy keretünk alkalmas e feladat elvégzésére, mivel olyan játékosokat tudhatunk magunkénak, akik képesek felnőni ehhez az egyébként meglehetősen nehéz feladathoz.

Mesterünk ebből a szempontból igazi példaképet jelent a Bianconerinek, mivel Massimiliano Allegri sosem sajnáltatja magát, hanem mindig azon gondolkodik, hogy miként lehetne kiküszöbölni egy-egy negatívabb helyzetet, e nézőpontot alapul véve pedig mi magunk is így fogunk tenni az elkövetkezendő összecsapásokon. 

Egy pozitív eredmény minden bizonnyal jelenős mértékben növelné önbizalmunkat, s segítene bennünket abban, hogy végre megleljük a helyes, illetve számunkra kedvező utat, azonban a lendület, melyet egy esetleges siker biztosítana számunkra, nem azt jelentené, hogy onnantól kezdve mindenkit magunk mögé utasítanánk, mivel a diadaltól függetlenül ugyanolyan keményen kellene dolgoznunk a további sikerek érdekében, mint ahogy azt jelen pillanatban is tesszük. 

Amennyiben képesek lennénk győzedelmeskedni a Chelsea ellen, a Zenittel szemben a továbbjutás kiharcolására nyíló esély tudatában léphetnénk pályára, melynek megtételével korán eldöntenénk a lényegi kérdéseket, attól fogva pedig sokkal jobban és okosabban tartalékolhatnák energiáinkat a bajnoki versenyfutásra. Fontos, hogy holnap jó teljesítményt nyújtsunk, éppen ezért pedig feltett szándékunk, hogy lehetőség szerint egy szilárd, erős, s nagy lelkesedéssel játszó csapat képét mutassuk, nem csak a külvilág, hanem saját magunk számára is. 

Massimiliano Allegri ugyanazon követelményekkel fordul hozzánk, mint melyeket megfogalmazott velünk szemben első torinói ciklusában, azonban mesterünk meccsről-meccsre mást kér az egyes labdarúgóktól, hiszen megpróbál alkalmazkodni az ellenfelek stílusához, ami elkerülhetetlenül fontos egy olyan nehéz időszakban, melyben klubunk jelen pillanatban tudhatja magát. Nem gondolnám, hogy a tréner alapelvei változtak volna, azonban nekünk két esztendőt követően vissza kell találnunk a szakvezető stílusához, hiszen az elmúlt két idényben teljesen más alapvetések mentén játszottunk, ami egészen biztosan kijelenthető, attól függetlenül, hogy személyes tekintetben mely játékrendszer a rokonszenvesebb számomra. 

Meggyőződésem, hogy ismét meg kell lelnünk azt a közös nevezőt, mely annak idején sikeressé tette a Juventust Allegri irányítása alatt, s vissza kell nyernünk azt az önbecsülést, mely jellemzett bennünket Olaszországban és Európában. Egyértelmű, hogy ezen jellemvonások, a megfelelő mértékű szilárdsággal kiegészülve végül újra sikerre vezethetik együttesünket, s visszarepíthetnek minket arra a szintre, ahová valójában tartozunk. 

Őszintén remélem, hogy a Chelsea középpályása, Jorginho végül elhódítja majd az Aranylabdát, mivel személyes szinten igen jó barátomnak tudhatom a szóban forgó futballistát, melynek alapján az elismerést én magam is sajátomnak tudnám érezni, mind olasz futballistaként, aki szerepet vállalt nemzeti együttesünk sikereiből, mind pedig olasz emberként, aki rendkívül örült azon győzelemnek, mely könnyre fakasztott egy egész nemzetet. 

Mindig is tudtam, hogy Jorginho kiemelkedő labdarúgó, azonban mikor három esztendővel ezelőtt csapattársak lettünk az olasz válogatottban, arra is rájöttem, hogy miben rejlik igazi nagysága. Annak ellenére, hogy nem rendelkezik különösebben kimagasló testfelépítéssel, nagyszerű technikai képességei mellett gondolkodásában találhatjuk meg működésének és játékának lényegét. Rendkívül boldog voltam, mikor a középpályás, akiről sokan úgy tartották, hogy csak Maurizio Sarri kezei alatt képes igazán nagyszerű produkciót nyújtani, edzőt váltott a Chelsea csapatánál, s ennek ellenére még egy hatalmas szintlépést is sikerült kieszközölnie. Még egyszer kijelenthetem: remélem, hogy ő emelheti majd magasba az Aranylabdát. 

Hogy mit gondolok Matthijs de Ligtről? Úgy vélem, hogy annak ellenére, hogy Matthijs egy más futballrendszerben nevelkedett, s más korban született, ugyanazzal a minőséggel rendelkezik, mint én, valamint Leonardo Bonucci. Az előző idény meglehetősen megviselte a hollandot, mivel vállműtétjéből való felépülését követően koronavírus-fertőzéséből kifolyólag is ki kellett hagynia három hetet, mely események összessége meggátolta őt fejlődésének folytatásában.

Természetes, hogy de Ligtnek még rengeteget kell fejlődnie ahhoz, hogy teljes mértékben beválthassa a hozzá fűzött reményeket, azonban úgy vélem, hogy a jelenlegi szezon számos tekintetben meghatározó lesz számára, s talán ez lehet a megfelelő alkalom arra, hogy felruházza magát azzal a mentális erővel, mely az eddigiekben talán kissé hiányzott személyiségéből. Matthijs hihetetlen fizikai felépítéssel és erőnléttel bír, mellyel azonban nem minden esetben képes megfelelően élni, ugyanakkor mindennek ellenére sem képezheti vita tárgyát, hogy egy magas szinten álló, nemzetközileg is elismert védőt tudhatunk magunk mellett személyében" – összegzett a harminchét esztendős futballista.