Thuram: "Korai lenne leírni a Juventust"

lilian_thuram_2021.jpgA Juventus és a Parma egykori ikonikus védője, Lilian Thuram a minap hosszabb interjút adott az olasz sportsajtónak, melyben egyebek mellett szót ejtett a Bianconeri idei szezonjáról, valamint a csapat alapvető megítéléséről is, nem feledkezve meg egykori csapattársáról, Gianluigi Buffonról, valamint az általa legjobbnak vélt olasz és nemzetközi futballisták megnevezéséről sem. 

A korábbi világbajnok francia labdarúgó mindenekelőtt egyik állandó témájáról, a rasszizmus elleni harcról értekezett, elmondása szerint pedig a fehér játékosoknak nagyobb szerepet kellene vállalniuk a kirekesztés és a diszkrimináció elleni küzdelemben a jelenlegi szintnél. 

"Nagyon szerencsés embernek mondhatom magam, mivel labdarúgóként boldog életem, s nagyszerű pályafutásom volt, visszavonulásomat követően pedig megadatott számomra, hogy egyes szervezetek nagyköveteként olyan témákban emelhessek szót, mint a rasszizmus elleni küzdelem, vagy annak emberekkel való megértetése, hogy mindenkinek joga van ahhoz, hogy egy igazságosabb társadalomban élhesse mindennapjait" – fogalmazott a La Gazzetta dello Sportnak. 

"Egészen kilenc esztendős koromtól fogva kerestem életem valódi értelmét, ezt pedig meg is leltem, mikor visszavonulásom után világ körüli utakra indultam alapítványommal annak érdekében, hogy megvédjem az igazságot, s kiálljak annak biztosításáért. Úgy gondolom, hogy aki sportolói pályafutása során ismertségre tett szert, annak kötelessége véleményt alkotnia bizonyos kérdésekben, s tanítania az emberiséget, mivel hírnevéből kifolyólag sokkal nagyobb hatást érhet el, mondanivalója pedig sokkal szélesebb rétegekhez juthat el, mintha egy átlagember vállalkozna minderre. 

A rasszizmus elleni küzdelemben természetesen a fehér futballistáknak is igen nagy szerepük van, akiknek hallatnia kellene hangjukat, s szót kellene emelniük azzal szemben, hogy egy nem fehér bőrű labdarúgónak jóval nagyobb utat kell bejárnia, s sokkal nagyobb mértékű szenvedéseken kell átesnie ahhoz, hogy sikeres lehessen a futballban. A labdarúgás világa mára szinte minden tekintetben alárendelődött a gazdasági, politikai, illetve összességében véve a kapitalista érdekeknek, emiatt pedig annak ellenére, hogy szeretek focit nézni, valamint egyes játékosokat szemlélni, erkölcsi okokból nem támogatok egyetlen konkrét alakulatot sem."

A most negyvenkilenc esztendős Thuram ezt követően arra kereste a választ, hogy ki minden idők, valamint napjaink labdarúgásának legkiemelkedőbb játékosa, emellett pedig megnevezte az általa legjobbnak vélt olasz futballistákat is. 

"Minden idők legnagyobb minőséget képviselő futballistája alighanem a brazil Ronaldo, a jelenlegi játékosok közül pedig Romelu Lukakut tartom a legjobbnak, akit e versenyben igen szorosan követ Kylian Mbappé, továbbá Marquinhos is. Ha olasz labdarúgókat kellene megneveznem, Juventushoz való kötődésem miatt elsősorban Federico Chiesát, valamint Moise Keant emelném ki, ám mellettük számos más itáliai játékost is nagyra tartok, közülük pedig mindenekelőtt Nicolò Barellát, valamint az ugyancsak nagyszerű  Nicolò Zaniolót figyelem előszeretettel. 

A felsorolásból természetesen nem hagyhatom ki saját gyermekeimet, Marcust, illetve Khephrent sem, kik közül előbbi 1997-ben született, s a Borussia Mönchengladbach támadója, utóbbi pedig 2001-ben látta meg a napvilágot, jelen pillanatban pedig az OGC Nice szerelésében játszik középpályásként. Marcus igen jól beszéli az olasz nyelvet, s mivel alapvető célja az, hogy egy napon a legnagyobb klubok valamelyikében futballozzon, minden bizonnyal közel fog kerülni egyes olasz együttesekhez is, mindazonáltal személy szerint egyáltalán nem szeretnék nyomást gyakorolni egyik fiamra sem, akik a saját útjukat járják, én pedig csak az apjukként tekinthetek rájuk."

A francia labdarúgó ezt követően természetesen szót ejtett a Juventus és a Milan ma esti összecsapásáról is, elmondva, hogy egyértelműen nagyszerű találkozóra számít a Bianconeri és a Rossoneri között, emellett pedig kijelentette, hogy a rossz szezonkezdet ellenére igen korai lenne leírni a Zebrákat, mely alakulatot ő maga öt esztendőn keresztül erősítette. 

"A Milan és a Juve összecsapása mindig izgalmakkal teli mérkőzéseket hozott magával, a Rossoneri feltámadása miatt pedig ma este sem számítok másra. A Diavoli számára hatalmas erősítést jelent Olivier Giroud leigazolása, aki nagyszerűségének köszönhetően minden egyes állomáshelyén kiválóan teljesített karrierje során, mellett pedig igen jól ismerem, s rendkívül nagyra tartom Theo Hernándezt is, aki fiammal együtt szerepelt a francia válogatottban. 

Hogy ki fogja nyerni a Scudettót? Mikor egy együttes sok évnyi egyeduralmat követően elveszíti a serleget, természetes, hogy magára kell találnia az emiatt érzett pofont követően, mely jellemző megfigyelhető a jelenlegi Juventus esetében is. Ennek ellenére úgy vélem, hogy a Serie A továbbra is rendkívül hosszú, a Bianconerit pedig igen korai lenne leírni, ugyanis Max Allegri fiainak minden lehetőségük megvan arra, hogy trónjukat visszahódítva ismét nyakukba akasszák az aranyérmet."

Thuram, mondanivalójának végén röviden értékelte Gigi Buffon Parmához való visszatérését is, akire kijelentése szerint Fabio Cannavaróval egyetemben testvéreként tekint közös múltjuk miatt. 

"Nem lepett meg, hogy Gigi visszatért a Parma kötelékébe, ugyanis Buffon imádja a futballt, illetve az ezzel járó versenyhelyzetet, mentalitásából fakadóan pedig amíg egészségi állapota engedi, egészen biztosan a pályán fog maradni. Személyes tekintetben valósággal testvéremként tekintek rá, valamint Fabio Cannavaróra, akikkel mindent összevetve nagyjából tíz esztendőn keresztül szerepeltem azonos együttesek öltözékében" – zárta szavait az egykori védő.