Bozzo: "Icardi jövő nyáron jelenthet reális célpontot"

mauro-icardi-psg-v-augsbourg-friendly-2021-1020x680.jpgAz ismert olasz ügyvéd, a múltban számos átigazolási ügylet megkötésében is kulcsszerepet játszó Giuseppe Bozzo a minap hosszabb nyilatkozatot adott az olasz sportsajtónak, melyben a bajnoki esélyes mérlegelésén túl számos, a néhány napja lezáruló mercatót érintő témáról is szót ejtett, egyebek mellett kifejtve álláspontját a Juventus által kiszemelt Mauro Icardi jövőjével, valamint Cristiano Ronaldo távozásával kapcsolatban is. 

A szakember elsőként a Serie A élcsapatainak nyári tevékenységéről beszélt, leszögezve, hogy a Juventus legfőbb riválisai szinte kivétel nélkül nagyszerűen munkálkodtak az átigazolási piacon, ennek eredménye pedig minden bizonnyal a tabellán is meg fog majd látszani. 

"Az Inter mercatója mindenképpen pozitívnak nevezhető, mivel két fontos távozójukat minden tekintetben sikerült pótolniuk, emellett pedig igen meghatározó labdarúgókat szerződtettek az elmúlt hónapokban. Hozzájuk hasonlóan az AC Milan is igen okosan tevékenykedett, ugyanis Tonali, Brahim Díaz, valamint Tomori végleges leigazolása mellett több alapemberüket is sikerült megtartaniuk. Az AS Roma véleményem szerint eddig is nagyszerű alakulat volt, s bár futballistáinak minősége némiképp elmarad a három-négy legerősebb olasz együttes által képviselt szinttől, egy olyan mesterrel a kispadon, mint José Mourinho, igazán nagy eredményeket érhetnek majd el. A hagyományosan vett nagy csapatok mellett kíváncsi leszek a Fiorentina idényére is, mivel a Violáknak, néhány új szerzemény bezsebelése mellett Dušan Vlahovićot is sikerült megtartaniuk, ez pedig önmagában is a transzferpiac egyik legfőbb fegyvertényének számít" – kezdte mondanivalóját a Tuttosport munkatársának. 

Bozzo ezt követően áttért a Juventust illető kérdések megítélése is, kifejtve, hogy ugyan az Öreg Hölgy mercatója sokak szemében elmaradt a várakozásoktól, tíz esztendőt kitevő sikereket követően teljesen normális, hogy újjá kell építeni az együttest, mely magától értetődő módon nem megy egyik napról a másikra. 

"Bár a Juve által kifejtett tevékenység sokak szemében elmaradt a várakozásoktól, megítélésem szerint semmi különös nincs abban, hogy tíz esztendő folytonos sikereit követően egy alakulatnak nehézségekkel kell szembesülnie, s szinte minden tekintetben új alapokra kell helyeznie magát. Most, hogy a koronavírus-járvány eddigi hullámainak közvetlen gazdasági hatásai elmúlni látszanak, lehetőségünkben áll mérlegelni a Bianconeri elmúlt esztendőit, ezen időszakot górcső alá véve pedig nem mehetünk el a Cristiano Ronaldo-kérdés mellett sem, melyről mindenképpen le kell szögeznünk, hogy a portugál Öreg Hölgynél töltött három idényéből másfél év egy krízishelyzet közepette telt el. 

Bár az ötszörös aranylabdás támadó sportszakmai hatása, valamint a torinói tartózkodásából származó marketingprofit összességében talán pozitívvá teszi a Juve és CR7 közös történetének mérlegét, a Zebrák hatalmas árat fizetettek Ronaldo szerződtetéséért, ugyanis a Cristiano által szerzett 101 találaton túl nem voltak képesek kiaknázni a szóban forgó labdarúgóban rejlő lehetőségeket, s nem érték el legfőbb céljukat, azaz a Bajnokok Ligája-győzelmet sem, mely sorozattal kapcsolatban azonban alapvetően is elhibázott elképzelésekkel rendelkeztek, mikor azt gondolták, hogy egyetlen játékos érkezése a kiírás legnagyobb esélyeivé teszi őket. 

Való igaz, hogy a Juve megszabadult Ronaldo hatalmas bérétől, azonban a korábbi, valamint a jelenlegi sportigazgatók tevékenységének köszönhetően egy esztendővel később számos futballistáért kell majd kifizetniük az e pillanatban még nem törlesztett átigazolási összegeket, mely transzferdíjak mellett még a futballisták tetemes fizetését is állniuk kell. Mindennek ellenére úgy tartom, hogy a Bianconeri, a klub helyzetét figyelembe véve igen okosan mozgott a mercato során, mivel a rendkívül nagy erősítést jelentő Manuel Locatelli mellett Moise Keant, valamint a brazil barátaim által igen nagyra tartott Kaio Jorgét is leigazolták, akik mind nagyszerű szerződtetéseknek bizonyulnak, még akkor is, ha némely labdarúgóknak sok időre lesz szükségük a teljes körű beilleszkedéshez. 

Általánosságban véve a Juventusnak egészen biztosan szüksége lesz egy újabb átmeneti évre ahhoz, hogy kiheverje az utóbbi két évadban elszenvedett sportszakmai és gazdasági csapásokat, ugyanis okos és lassú építkezés nélkül a klub semmiképpen sem juthat vissza arra a szintre, melyen a járvány előtt állt Európában és Olaszországban. Ebben meggyőződésem szerint hatalmas segítséget fog jelenteni számukra egyik legjelentősebb játékosuk, Federico Chiesa is, aki az elmúlt hónapokban szinte minden szempontból beilleszkedett az együttesbe, s egyre nagyobb szerepet vállal a csapat szellemiségének megőrzésében is. Ő az a bajnokalkat, aki köré Max Allegrinek, valamint a gárda későbbi mestereinek építenie kellene a Bianconerit."

Mint ismert, CR7 távozását követően az olasz rekordbajnok Moise Kean megszerzése mellett Mauro Icardi szerződtetését is igyekezett kieszközölni, ugyanakkor a Paris Saint-Germain ellenállása miatt az argentin végül nem ölthette magára a fekete-fehér szerelést, ám Bozzo szerint ez közel sem azt jelenti, hogy a támadó a jövőben sem tesz majd így. 

"Icardi és a Juve esetleges nászáról rendkívül sok szó esett az elmúlt hónapokban, azonban személyes tekintetben nem gondolnám, hogy a kérdéses transzfer már januárban megvalósulna, mivel e lépéssel a Bianconeri teljes mértékben ellehetetlenítené Moise Kean, vagy Álvaro Morata helyzetét a hátralévő hat hónapra. Sokkal inkább elképzelhetőnek tartom, hogy az Öreg Hölgy júniusban tesz majd lépéseket Icardiért, mivel könnyen lehet, hogy Morata nyáron elhagyja az alakulatot, ez esetben pedig megnyílna az út az argentin, vagy egy másik támadó előtt. 

Hogy ez a csatár Dušan Vlahović lenne-e? Őszintén szólva nem hinném, mivel az olasz futballklubok, s ezen belül a Juventus még jövő nyáron sem lesznek olyan pénzügyi helyzetben, hogy megengedhessenek maguknak egy 70-80 millió eurós befektetést, s egyébként is azt gondolom, hogy ha a szerb egy napon elhagyja a Fiorentinát, akkor Olaszországon kívül talál majd magának új állomáshelyet. Rocco Comisso bölcs ember, s nem szeretné még egy alkalommal elkövetni azt a hibát, melyet megtett Federico Chiesa elengedésekor. Amennyiben a Violák jól szerepelnek a jelenlegi idényben, az elnök akár a maradásról is meggyőzheti Vlahovićot, aki azonban minden más esetben búcsút fog inteni Itáliának" – összegzett Bozzo.