Benatia: "A Juventusnak szüksége van Pjanićra"

benatia_pjanic.jpgA Juventus egykori futballistája, a jelen pillanatban a török élvonalban szereplő  Fatih Karagümrük alakulatában kötelékébe tartozó Medhi Benatia a minap exkluzív telefonos interjút adott a TuttoJuve szerkesztőségének, melyben kifejtette álláspontját Paulo Dybala helyzetével, Manuel Locatelli szerződtetésével, valamint saját jelenével és jövőjével kapcsolatban is. Az alábbiakban e beszélgetés fordítását olvashatjátok. 

Üdvözlünk, Medhi! A török első osztályban való debütálásod meglehetősen jól sikerült, ugyanis együttesed 3-2-es győzelmet aratott a Gaziantep Futbol Kulübü ellen. Hogy érzed magad új állomáshelyeden? 

"Bemutatkozásom számos pozitív érzést keltett bennem, mivel fontos volt, hogy jól kezdjük az idényt, s szerencsére sikerült is diadalt aratnunk egy igen nehéz ellenféllel szemben. Csapatunk trénere érkezésemet követően szinte azonnal jelezte nekem, hogy kezdőként számolna velem, melynek eredményeképp első bajnoki találkozómon csaknem végig a pályán tartózkodhattam, miközben igen jól éreztem magam. Annak ellenére, hogy az eddigiekben mindössze egy hét erejéig edzhettem újdonsült csapattársaimmal, jó formában vagyok, s élvezem a klub, valamint a mester bizalmát is."

Mi késztetett arra, hogy Törökországba igazolj? 

"A fő tényező az volt, hogy ennek révén lehetőségem van Isztambulban élni, mely várost rendkívül szeretem, s már a korábbiakban is meglátogattam néhány alkalommal. Mikor a Fatih Karagümrük ajánlatot tett nekem, rögtön úgy véltem, hogy Törökország nagyszerű kaland lesz számomra, valamint kellemes környezetet biztosít majd családomnak is, mely az eddigi tapasztalatok alapján így is van, ugyanis nagyon jól érezzük magunkat a városban és az országban. A klub szintén rendkívül kedvező benyomást tett rám, kiváltképp mesteremnek, Francesco Fariolinak köszönhetően, aki egykor Roberto De Zerbi stábjában tevékenykedett, s fiatal kora ellenére máris hatalmas technikai és taktikai tudással rendelkezik. Biztos vagyok benne, hogy néhány esztendőn belül a legnagyobb edzőígéretek között fogják számon tartani nevét."

Milyen célokat tűztetek ki maga elé az új idényben? Projektetek alapján szembetűnő, hogy a Karagümrük egy igen ambiciózus csapatnak tekinthető.

"Ez így igaz, mivel a teljes vezetőség, valamint a szakmai stáb is igen nagyra törő célokat fogalmazott meg az idény kezdete előtt. Elsősorban jobban szeretnénk teljesíteni, s előnyösebb pozícióban kívánunk végezni, mint az előző szezonban, s bár klubunk méretéből adódóan legfőbb feladatunk a kiesés elkerülése lesz, nem zárjuk ki annak lehetőségét sem, hogy ennél magasabb célokért és helyezésekért is harcba szállatunk majd. Bár nem rendelkezünk olyan jelentős tradíciókkal, mint Törökország legnagyobb alakulatai, számos tapasztalt futballista erősíti sorainkat, többen közülük pedig annak idején a Serie A-ban is alapembereknek számítottak, mint például Lucas Biglia, Ervin Zukanović, Emiliano Viviano, Fabio Borini, vagy éppen Andrea Bertolacci."

Mik a személyes célkitűzéseid? 

"Őszintén remélem, hogy jól fogok teljesíteni, segítve ezáltal csapattársaimat, valamint magát a klubot is. Be szeretném bizonyítani, hogy azok, akik úgy vélik, hogy kiöregedtem, csak azért, mert ezt megelőzően két idényen keresztül Katarban játszottam, minden tekintetben tévedtek. Rendkívül motiváltnak érzem magam, s hála Istennek, ez így is fog maradni. Továbbra is ég bennem a sikerek, valamint a megfelelő produkció iránti vágy, mely tényezők eddigi pályafutásom során megannyi trófea elnyeréséhez segítettek hozzá."

Kaptál-e más megkereséseket is a nyáron, példának okáért kapcsolatba léptél-e olaszországi együttesekkel? 

"Igen, történt némi kapcsolatfelvétel köztem, valamint egyes olasz klubok között, azonban ezen gárdák általában türelmi időt kértek tőlem, mivel leigazolásomhoz el kellett volna adniuk egyes labdarúgókat, én pedig úgy gondoltam, hogy eleget vártam már eddigi karrierem során, emellett pedig, mint fentebb említettem, mindenképpen meg szerettem volna ragadni a lehetőséget, melyet az élet kínált nekem azáltal, hogy alkalmam nyílt letelepedni Isztambulban."

A Serie A elkövetkezendő idénye néhány nap múlva elrajtol, a Juve pedig augusztus 22-én az Udinese ellen fut majd ki először a gyepre. Mit vársz a Zebrette elleni találkozótól?

"Minden bizonnyal nehéz kezdés lesz a Bianconeri számára, azonban Max Allegri csapata mindenképpen be szeretné majd zsebelni a három pontot, ennek érdekében pedig nagy valószínűséggel igen jelentős erőket állít majd csatasorba. Esélyeket egyelőre nem latolgatnék, mivel múltamból fakadóan mind az Udineséhez, mind pedig a Juventushoz rendkívül közel állok, s szeretném tiszteletben tartani mindkettejüket. Remélem, hogy a Zebrette eredményesen fog teljesíteni az előttünk álló évadban, mivel mindig is szervezett gárdának számítottak, akik megérdemlik, hogy újra magasabb célokért küzdhessenek."

Az Öreg Hölgy középpályája továbbra sem számít túlzottan acélosnak. Elképzelhetőnek tartod, hogy Locatelli leigazolását követően Miralem Pjanić is fekete-fehérbe öltözik idén nyáron?

"Manuel Locatelli szerződtetése egyértelműen a jövőnek szól, mivel egy fiatal és tehetséges olasz futballistáról beszélünk, akinek megszerzése a játékos életkorát, valamint az érte kifizetett összeget figyelembe véve hatalmas üzletnek számít. Kétségtelen, hogy a labdarúgó jól fog majd teljesíteni a Juventusnál, azonban a Bianconerinek a jelent is szem előtt kellene tartania, Mire visszatérése pedig egyértelműen ezt a célt szolgálná, ha pedig Pjanić ismételten a Zebrák kötelékében szerepelhetne, azonnal képes lenne hozzáadott értéket jelenteni a középpályán, újra erőssé téve a szóban forgó csapatrészt. Véleményem szerint a fiatalítás mellett egyértelműen szükség van olyan tapasztalt futballistákra, akik a világ legnagyobb klubjaiban, például a Bayern München, a Barcelona, vagy a Real Madrid szerelésében bizonyították értéküket, mivel ha az Öreg Hölgy a Bajnokok Ligája elhódítását tűzi ki céljául, nem csupán ifjú reménységeket, hanem kész játékosokat is magáénak kell tudnia."

Mit gondolsz, a Chiellini-Bonucci kettős e pillanatban is a világ legjobb belsővédő-párosának tekinthető? 

"Úgy vélem, hogy amit e páros az Európa-bajnokságon letett az asztalra, mindent elmond arról, hogy milyen magas színvonalat is képviselnek ők ketten. Chiellini és Bonucci két nagyszerű futballista, akik egymás oldalán szerepelve sokkal erősebbnek számítanak, mint külön-külön, s megítélésem szerint a Juventusnak hálásnak kell lennie azért, hogy két hozzájuk hasonló labdarúgót is kötelékében tudhat. A fiatalabb generációk nem voltak képesek olyan kettőst felmutatni, mint amilyennek a két olasz számít, mivel Giorgio és Leo immár több mint egy évtizede tevékenykednek tökéletes összhangban a másik mellett.

Chiellónak tisztában kell lennie vele, hogy fizikai állapotából és életkorából kifolyólag már nem lesz képes a szezon minden egyes mérkőzésén kifutni a gyepre, így mikor nemrég beszéltem vele, én magam is azt tanácsoltam neki, hogy próbálja meg az idény legfontosabb összecsapásaira felkészíteni magát, mikor a legnagyobb szükség lehet jelenlétére. Természetes, hogy Giorgio legszívesebben minden találkozón a pályán lenne, mivel túlságosan is szereti a Zebrákat, azonban meg kell értenie, hogy a csapat érdekét leginkább az szolgálná, ha a kisebb meccseket kihagyná, a nagy téttel bíró mérkőzéseken pedig mindig számolhatnának vele."

Meglepett, hogy a Juve egy esztendő leforgása alatt értékesítette Cristian Romerót, majd Merih Demiralt is, akiket a klub annak idején a jövő alapembereinek szánt? 

"Némiképp igen, azonban megértem a szóban forgó labdarúgók motivációit, ugyanis mindketten több játéklehetőséghez szerettek volna jutni, mint amennyi megadatott nekik. Véleményem szerint mind Demiral, mind pedig Romero kimagasló teljesítményt fognak nyújtani új együtteseiknél."

Mit gondolsz a Juventus új támadósorának tagjairól, azaz Cristiano Ronaldóról, Paulo Dybaláról, és Federico Chiesáról? 

"Juve-drukkerként nagyon remélem, hogy Cristiano maradni fog az alakulatnál, mivel harminchat esztendős kora ellenére továbbra is egy valóságos hadigépezet, mely képes megdönteni minden egyes rekordot, melyet valaha felállítottak a labdarúgás történelmében. A Bianconerinek meg kell tartania őt, ameddig csak ez lehetséges, mivel a klub nem követheti el ugyanazt a hibát, mint amit a Real Madrid tett 2018 nyarán. 

Rendkívül boldog vagyok, hogy az »én« kis Dybalámat ismét a Juve projektjének középpontjában láthatom, aki annak ellenére, hogy továbbra is a lehető legjobb korban vár, rengeteg tapasztalattal rendelkezik labdarúgóként, melyeket minden bizonnyal kamatoztatni is fog majd az elkövetkezendőkben. Az, hogy Paulo topjátékos-e, véleményem szerint nem képezheti vita tárgyát, mivel La Joya Olaszország egyik legkiemelkedőbb futballistája, a klubnak pedig szerencséje van azzal, hogy magáénak tudhatja őt.

A hármas legkevésbé ismert tagja, azaz Federico Chiesa első torinói idényében tökéletesen alkalmazkodott a Juventus világához és mindennapjaihoz, s egy remek, igazi európai színvonalat képviselő futballista vált belőle, akit nagyon kedvelek elszántságáért és kitartásáért. Véleményem szerint Fede egy igazi harcos, aki az előttünk álló tíz esztendőben a Bianconeri egyik legnagyobb értékének fog számítani" – zárta szavait Benatia.