Capello: "A következő idény az edzők bajnoksága lesz"

capello_2021.jpgAz egykori olasz mester, Fabio Capello a minap hosszabb interjút adott az olasz sportsajtónak, melyben a Serie A előttünk álló idényével kapcsolatban igyekezett megfogalmazni legfontosabb megállapításait, értékelve az egyes alakulatok előtt álló lehetőségeket, valamint bizonyos trénerek visszatérésének, illetve munkavállalásának várható hatásait. 

A pályafutása alatt többek között az AS Roma, a Real Madrid, valamint az AC Milan együtteseinél is tevékenykedő Capello legfőbb elmélete szerint az olasz bajnoki versenyfutás következő évada az edzők viadala lesz, ugyanakkor alapvetően úgy gondolja, hogy a Juventus pole-pozícióban van a Scudetto elnyerésére. 

"Szilárd meggyőződésem, hogy a következő idény leginkább az edzők bajnoksága lesz, hiszen minden szükséges feltétel rendelkezésre áll ahhoz, hogy végre igazán kiélezett párharc bontakozhasson ki az egyes gárdák trénerei között. A Serie A élcsapatainál olyan szakemberek foglalnak helyet, mint Mourinho, Allegri, Spalletti, vagy Sarri, ez pedig önmagában is érdekessé teszi a versenyfutást, rajtuk kívül pedig számos olyan szakember van, akiknek eddigi eredményeik ellenére még többet kell majd nyújtaniuk. Az átigazolási piac alakulása természetesen sok mindent meghatároz majd, mivel együtteseknek jó lépéseket kell tenniük a mercato során, s ki kell használniuk az előttük kínálkozó lehetőségeket" – szögezte le a La Gazzetta dello Sport munkatársának. 

"Úgy vélem, hogy az Inter mindenki számára ismert mercatóját követően egyértelműen a Juve várhatja pole-pozícióból a bajnoki rajtot. A felelősség súlya most egyedül Massimiliano Allegri vállain van, s minden elfogultság nélkül kijelenteném, hogy meglátásom alapján a mesternek nem lesz könnyű megismételnie előző torinói ciklusának eredményeit. Maxnak erőt és határozottságot kell képviselnie, hogy játékosai az elmúlt években látott alibifutball helyett céltudatosan játsszanak, s visszanyerjék azt ez eltökéltséget, ami mindig is jellemezte a Bianconerit.

Az Öreg Hölgy keretét illetően leginkább Matthijs de Ligttől és Paulo Dybalától várok különösen jó teljesítményt az elkövetkezendő hónapokra tekintve, ám elsősorban az argentin labdarúgóra leszek kíváncsi, aki annak ellenére, hogy mindig is rendelkezett egy első osztályú futballistára jellemző potenciállal, sosem tudhatott magáénak egy olyan, számomra egyelőre ismeretlen tényezőt, mely azzá is tette volna."

A szakvezető ezt követően a két fővárosi alakulatra terelte a szót, kifejtve, hogy véleménye szerint Edin Džeko távozása nagy érvágás lehet a Farkasoknak, ám ezt részben kompenzálja majd a José Mourinho által jelentett, csapatra gyakorolt hatás. 

"José egyértelműen megfelelő tulajdonságokkal és személyiséggel bír ahhoz, hogy alkalmas legyen a Roma irányítására, ugyanakkor már rögtön első hónapjaiban számos problémával kellett szembesülnie a Giallorossinál. Őszintén szólva igencsak meglepett, hogy Edin Džeko faképnél hagyta a gárdát, mivel a bosnyákkal nem pusztán egy klasszis center, hanem egy olyan futballista is elhagyta a Farkasokat, aki egymagában irányította a támadásokat, s minden tekintetben középpontja volt az együttes offenzíváinak. 

A Roma ennek ellenére is jól mozgott a transzferpiacon, mivel Rui Patrício megszerzésével végre sikerült egy klasszis hálóőrt igazolniuk, Tammy Abraham pedig borsos ára ellenére ugyancsak beválhat a támadósorban. A legnagyobb előnyt mindazonáltal egyértelműen Nicolò Zaniolo felépülése jelenti, akit továbbra is a legnagyobb olasz tehetségként kell számon tartani. Hogy mit gondolok a Lazióról? Úgy vélem, hogy Maurizio Sarri futballjához elengedhetetlenül fontosak az olyan játékosok, akiket be lehet integrálni az adott stílusba, Simone Inzaghi egykori labdarúgó-állománya pedig kétségkívül kellően kompetens és minőségi ahhoz, hogy a mester irányítása alatt szerepeljen."

A Zebrák legnagyobb riválisai között mindenképpen helyet követel magának a két ősi ellenfél, azaz az Inter és a Milan, róluk szót ejtve pedig Capello elmondta, hogy korántsem igaz, hogy a Nerazzurri aranyérmes alakulata szétesett volna, míg az igen fontos távozók ellenére e megállapítás a Rossonerit illetően sem lenne helytálló, ugyanis a Diavoli töretlenül halad tovább az előre eltervezett útvonalon. 

"Nem értek egyet azon elmélettel, hogy az Inter Scudetto-győztes alakulata mindössze két hónap leforgása alatt szétesett volna, mivel annak ellenére, hogy egy klasszis mester, s két meghatározó bajnok távozott az együttestől, a gépezet változatlanul megfelelően és eredményesen funkcionál. Džeko minden bizonnyal tökéletesen pótolja majd Romelu Lukakut a csatársorban, mellett pedig az ingyen szerződtetett Hakan Çalhanoğlu is igen nagy hatással lehet a fekete-kékek támadójátékára. Ezen felül már csak Simone Inzaghin múlik, hogy mit hoz ki a kezei alatt munkálkodó futballistákból, s véleményem szerint a mesternek éppen az lesz a legfőbb feladata, hogy bebizonyítsa: az Intert nem csupán Lukaku és Hakimi alkották. 

Városi riválisa mellett a Milan is egy elképesztően szilárd lábakon álló projekt alapján tevékenykedik, ez pedig minden tekintetben szembetűnő lehetett az utóbbi hónapokban. Olivier Giroud egy igazi világszínvonalú csatár, akinek megszerzése igen jelentős lépésnek bizonyult, a veterán francia mellett pedig nagy valószínűséggel egy fiatal sztár is berobban majd a következő szezonban. Ennek lehetőségét leginkább Rafael Leãóban vélem felfedezni, azonban biztos vagyok benne, hogy Sandro Tonali is a fejlődés útjára fog lépni. Mindennek ellenére kénytelen vagyok szót ejteni Gigio Donnarumma távozásáról, aki egy világszerte hatalmas érdeklődésre szert tevő, bombaerős együttes futballistája lett, amivel alapvetően semmi gond nem lenne, azonban véleményem szerint a kapusnak több hálával kellett volna viseltetnie a Milan iránt, mely gárda tinédzserkorától fogva megadta számára az esélyt ahhoz, hogy egy napon talán a világ legjobbjává válhasson."

Capello végezetül kitért a Napoli, valamint az Atalanta helyzetére is, meglátása szerint pedig az Égszínkékek Luciano Spalletti vezénylete mellett jóval szilárdabb alapokkal rendelkeznek, mint korábban, míg a bergamói együttesnek minden szempontból modellként és követendő példaként kell szolgálnia az olasz futball számára. 

"Luciano kétségkívül készen áll a Napoli keretének átvételére, azonban ahhoz, hogy eredményes lehessen, el kell kerülnie kulcsjátékosainak elvesztését, ennek nyomán minden erejével meg kell akadályoznia Kalidou Koulibaly esetleges értékesítését. A déliek sok szempontból szilárdabb alapokat tudhatnak magáénak, mint közvetlen ellenfeleik, ez pedig magától értetődő módon kizárólag javukat szolgálhatja majd az előttünk álló időszakban. 

Az Atalantát leginkább egy követendő példaként tudnám jellemezni, mivel a bergamóiak egy jól bevált modell szerint tevékenykednek, melynek alapját egy igen magas szintet képviselő szakember, valamint egy, a labdarúgás dinamikáit meglehetősen jól ismerő elnök áll, aki egykor maga is futballistaként kereste kenyerét. A bergamóiak által kiépített szerkezet tökéletes hatékonysággal szűri ki a legnagyobb tehetségeket megannyi olasz és külföldi fiatal közül, akiket aztán eredményesen épít be keretébe, vagy értékesít nagy haszonnal. Mindez azonban a legkevésbé sem megy az eredményesség rovására, mivel a trófeanélküliség ellenére az Atalanta egy igen masszív, s szemre is tetszetős futballt játszó alakulat, melyet a játékstílus alapján leginkább Jürgen Klopp Liverpooljához tudnék hasonlítani" – összegzett az utóbbi időben szakértőként tevékenykedő Capello.