Tacchinardi: "Chiesa négy éven belül Aranylabdát nyerhet"

chiesa_aranylabda.jpgA Bianconeri egykori középpályása, Alessio Tacchinardi a mai nap folyamán kisebb szünetet követően ismét hosszabb nyilatkozatot adott az olasz sportsajtónak, melyben több egyéb téma értékelése mellett meglehetősen érdekes és erős megállapításokat tett a Juventusszal kapcsolatban, kijelentve, hogy a torinói alakulat olasz válogatott szélsője, Federico Chiesa négy esztendőn belül akár az Aranylabdát is megnyerheti majd. 

A fekete-fehérek ikonja elsőként a Zebrák Barcelona elleni, 3-0-ás vereséggel végződő találkozójának tanulságait vette górcső alá, leszögezve, hogy a mérkőzés alapvetően megmutatta, hogy milyen elképzeléseket várhatnak a drukkerek Max Allegritől a pontosan tíz nap múlva megkezdődő új szezonban. 

"Biztos vagyok benne, hogy Massimiliano Allegri nem véletlenül eszközölte ki a formációváltást, azaz a 4-3-3-ról 4-4-2-re való átállást mindössze húsz perc elteltével a szóban forgó találkozó során, mivel a következő idényben ezen hadrendekkel találkozhatunk majd a leggyakrabban" – fogalmazott a Tuttosport kérdésére. 

"Úgy gondolom, hogy Cristiano Ronaldo harminchat esztendős korában már nem jelent akkora fegyvert együttesének, mint pályafutása csúcsán a Real Madridnak, ez pedig élesen megmutatkozik a portugál távolról eleresztett lövéseinek hatékonyságát vizsgálva. Számomra egyértelmű, hogy CR7-tel a kapu előterében, centerként kellene számolni, ahogy Maurizio Sarri, majd később több-kevésbé Andrea Pirlo is tette, nem kis részben amiatt, hogy a csapat egésze mellett Paulo Dybala számára is ez lenne a legelőnyösebb megoldás. 

A Barcelonától elszenvedett vereség korántsem végzetes, s nem kell intő jelként szolgálnia az Öreg Hölgy számára, mivel biztos vagyok benne, hogy Allegri maga is tisztában van alakulatának legfőbb hibáival és hiányosságaival, s azon fog dolgozni, hogy lehetőség szerint a legtöbbet kijavítsa ezek közül. Max van annyira jó szakember, hogy kihozza a legjobbat futballistáiból, ezt pedig megmutatta a Monza elleni felkészülési meccsen is, mikor a Juve nem átallott kilencven percen át alacsonyan tartott vonalakkal védekezni, majd gyors, szinte labdaérintések nélküli támadásokat vezetni.

Meggyőződésem, hogy a Juventusnak nem lesznek túlzottan nagy gondjai, mivel Ronaldo, Dybala, Chiesa Kulusevski, valamint a többi labdarúgó képes lehet száz találatot szerezni az elkövetkezendő hónapokban, amennyiben a játékrendszer adott lesz ennek eléréséhez, ugyanakkor figyelnie kell azon futballistákra is, akik nem érzik jól magukat szerepkörükben, gondolok itt elsősorban Aaron Ramsey-re, aki az előszezon folyamán látványosan szenvedett feladatainak elvégzésekor, ellentétben az elmúlt idény meghatározó szakaszaiban végig kimagaslót nyújtó Adrien Rabiot-val. Minden tisztelettel mondom, hogy a walesi már nem tudhatja magáénak azt a dinamikusságot, mely az Arsenalban jellemezte őt, ennek következtében pedig a legjobb döntés valószínűleg értékesítése lenne."

Az egykori futballista ezt követően saját posztján végrehajtandó igazolásokról beszélt, leszögezve, hogy személy szerint mind Manuel Locatellit, mind pedig Miralem Pjanićot megszerezné a mercato hátralévő napjaiban, mivel míg a bosnyák már ismeri a környezetet, addig az olasz messzemenően alkalmas arra, hogy zebracsíkos szerelésben futballozzon. 

"Ha a Juventus mind Locatellit, mind pedig Pjanićot leigazolná nem pusztán jó, hanem egyenesen fantasztikus mercatót zárna. Manuel tökéletesen illeszkedne a 4-4-2-es felálláshoz, mely nem igazán mondható el a Juve többi középpályásáról, ugyanis az olasz kimagaslóan teljesít a csapattársak kiszolgálásakor, melynek során könnyűszerrel segíthetné a támadásokhoz szorosabban fellépő négy futballistát, idomulva ezzel az Allegri által favorizált, szélek kihasználásán alapuló játékmódhoz. Locatelli egy igazi játékmester, aki az együttes futballjának megszabásában jeleskedik igazán, ezen felül pedig érzi, hogy mit kell tennie az adott helyzetekben, mely egyértelműen taktikai érettségének köszönhető. 

Ha szabad így fogalmaznom, stílusát tekintve Manuel félúton helyezkedik el közöttem, valamint Conte között, mivel nem védekezik olyan nagy intenzitással, mint én, ám nem is képes olyan hatékonyan beadni a játékszert, mint Antonio, ekképp pedig a 4-4-2-es hadrendben egyértelműen középen, s nem a szélek valamelyikén van a helye. A Sassuolóban, valamint az olasz válogatottban éppen azért volt képes ilyen nagyszerű produkcióra, mert ezen együttesek több csellel, több technikai kvalitást kamatoztatva játszanak, így e tekintetben minden bizonnyal szüksége lenne némi időre ahhoz, hogy beilleszkedjen a Juventusba. Érettsége és személyiségének jellemzői mindazonáltal egyértelműen alkalmassá teszik az Öreg Hölgyben való szereplésre, ennek folytán pedig nem is gondolnám, hogy különösebb problémái lennének a torinóiakhoz való csatlakozást követően."

Tacchinardi a középpálya széleire vándorolva megvizsgálta Federico Chiesa helyzetét is, állítása szerint pedig a Fiorentina egykori labdarúgójának az jelenti majd a legnagyobb kihívást az előttünk álló időszakban, hogy előző idényben mutatott jó formáját megőrizze, ám összességében úgy véli, hogy az olasz ezen akadályt is sikerrel veszi majd. 

"Egy kitűnő szezont követően mindig az jelenti a legnehezebb feladatot, hogy a korábban mutatott jó teljesítményt folytonossá tegyük, s átültessük a következő idényre is, ebből kifolyólag pedig Chiesa számára is ez számít a legnagyobb kihívásnak. Tiszta sor, hogy Federicónak meg kell ismételnie az előző évadban látottakat, s lehetőség szerint még magasabb szinte kell tornásznia magát, a megnövekedett elvárásoknak való megfelelés pedig magától értetődő módon igen küzdelmes harccal fog járni, ugyanakkor ennek ellenére is meggyőződésem, hogy sikerülni fog neki. 

Hallottam, mikor Chiesa egy ízben azt mondta, hogy három-négy éven belül reális esélye lehet az Aranylabda megszerzésére, s nem titkolom, magam is így vélekedek róla. Ugyanazt a dühöt, ugyanazt az elhivatottságot látom lobogni szemeiben, mint annak idején Pavel Nedvěd tekintetében, ám Fede nem csak ebből a szempontból hasonlítható össze a cseh legendával, ugyanis a jobb-, illetve a bal oldalon egyaránt bevethető, mindkét lábával jól cselez, s képes halálos pontossággal, elképesztő hidegvérrel befejezni az akciókat is, akár egy egészen kis területről elvégzett lövéssel is. Federico tavaly mutatott teljesítményével a legjobb játékosok szintjének határait súrolta, s biztos vagyok benne, hogy idén valóban topkategóriás labdarúgóvá válik, ennek során pedig hatalmas segítségére lesz Massimiliano Allegri is, aki mindig nagyszerű érzékkel kezelte a hozzá hasonló bajnokokat."

 A negyvenhat esztendős korábbi futballista végezetül a Serie A esélyeiről is szót ejtett, leszögezve, hogy bár a Juventus egyértelműen esélyese a következő kiírásnak, ugyanakkor nem temetné az Intert és a Napolit sem, míg a Bajnokok Ligájában a PSG-re fogadna a legnagyobb összegben, ha lennének ilyen ambíciói. 

"A Juve egyértelműen a Scudetto legfőbb várományosa, azonban a nehézségek ellenére nem temetném az Intert sem, ugyanis jól ismerem Beppe Marottát, s tisztán látszik, hogy a szakember nem hagyja veszni mindazt, melyet az utóbbi idényekben felépítettek: erről Edin Džeko megszerzése mellett Simone Inzaghi vezetőedzővé való kinevezése is tanúskodik, aki tökéletes örököse lesz Antonio Conténak. A Nerazzurri továbbra is erős és sikeréhes együttes, míg a Milan, a Roma, a Napoli, az Atalanta, illetve a Lazio véleményem szerint egy lépéssel a Juve-Inter kettős mögött járnak, mindazonáltal az Égszínkékek adott esetben beleszólhatnak majd a bajnoki versenyfutásba, ehhez ugyanis mindössze egy klasszis középpályásra lenne szükségük. 

Ami a Bajnokok Ligáját illeti, a Paris Saint-Germaint nyugodt szívvel nevezhetjük legfőbb esélyesnek, a franciák erősségéből kifolyólag pedig a Juventusnak nem is velük, hanem a többi alakulattal kell majd felvennie a versenyt. A keret erejét tekintve úgy vélem, hogy a Bianconeri egészen biztosan eljut majd a negyeddöntőig, de ismerve a klub szerencsétlenségét, ott egyből a PSG-vel fog összefutni... Ennek ellenére ezt a párharcot se írnám le előre, ugyanis emlékezzünk, hogy 2003-ban a velem, illetve Alessandro Birindellivel, vagy éppen Gianluca Pesottóval felálló Zebrák képesek voltak kiejteni a Ronaldót, Zinédine Zidane-t, Luís Figót, és más világsztárokat felvonultató Real Madridot. Ez a PSG erősebb, mint a Galaktikus Real volt, azonban az Öreg Hölgy felveheti a versenyt, a párizsiakkal, még ha jóval esélytelenebbnek is tűnik elsőre, s szeretném is, ha a sors keze ezúttal nekünk kedvezne, mivel ez igencsak kijárna az Öreg Hölgynek ennyi balszerencsés sorsolást és párharcot követően" – zárta mondanivalóját Tacchinardi.