Allegri: "Augusztus 22-re kell készen állnunk"

20210809_080616.jpgA Juventus tegnap este a Barcelona elleni, s a Joan Gamper-kupa elnyeréséért folyó felkészülési meccsen lépett pályára előszezonbeli harmadik összecsapásán, melyen a Cesena és a Monza elleni sikereket követően sima, 3-0-ás vereséget szenvedett az immár Lionel Messi nélkül felálló katalán alakulattól. A találkozót követően a torinóiak mestere, Massimiliano Allegri megtette ilyenkor szokásos sajtótájékoztatóját az olasz médiának, melyben röviden értékelte az összecsapást, az egyes labdarúgók ezen mutatott teljesítményét, valamint a végeredmény kialakulásának okait is.

"Természetesen sajnálom a végeredményt, azonban meg kell állapítanunk, hogy együttesünk igen jó meccset játszott a ma este folyamán, kivéltképp az első félidőben. A teljes keret az eddigiekben mindössze hat napot töltött együtt, ennek nyomán pedig magától értetődő, hogy némi idő szükségeltetik ahhoz, hogy megtaláljuk a kellő összhangot, s a sikerességünkhöz elengedhetetlen lelki tényezőket. A cserék változást hoztak játékunkba, azonban a barátságos mérkőzéseken megszokhattuk, hogy a tétmeccseken látottaknál jobban élünk ezen eszközzel, ami könnyűszerrel felforgathatja addig tapasztalt futballunkat" – fogalmazott a Sky Sport Italia kamerái előtt. 

"Egy nálunk sokkal jobb állapotban lévő, s a szezonra való felkészülésben is jóval előrébb tartó Barcelonával kellett összemérnünk erőnket, mivel a katalánok az eddigiekben már számos barátságos mérkőzést játszhattak, ebből kifolyólag pedig kudarcunk ellenére elégedett vagyok a csapat által mutatott játékkal. Sokszor próbálkoztunk kapura lövésekkel, melyekből számos helyzetet voltunk képesek kialakítani, ám a mérleg másik oldalán ott szerepelnek az általunk elkövetett technikai és taktikai hibák, melyből az első játékrészben két elkerülhető gólt kaptunk. Bár le kell vonnunk a mai találkozó tanulságait, nem most, hanem augusztus 22-én kell majd véglegesen készen állnunk az elkövetkezendő évadra, mikor Udinébe látogatunk annak érdekében, hogy megnyerjük a szezonnyitó összecsapást, s bezsebeljük első három pontunkat a bajnoki versenyfutásban."

A mester ezt követően a futballisták értékelésére, valamint az állapotukkal kapcsolatos kérdésekre tért ki, szót ejtve Cristiano Ronaldo helyzetéről, Paulo Dybala fizikai kondíciójáról, valamint Kaio Jorge megszerzésének jelentőségéről is. 

"Cristiano igen jól futballozott ma este, ám a legutóbb látottakon felül is rendkívül eredményes edzésmunkát végez, s összességében is megfelelő állapotban érzi magát. Ronaldo mindenképpen a csapat rendelkezésére szeretett volna állni a Barcelona ellen, ez pedig a továbbiakban sem fog érdemben változni, míg az orvosi stáb szerint kedden végre Paulo Dybala is visszatérhet a közös tréningekre, a szombati, Atalanta elleni megmérettetésen pedig minden bizonnyal már ő is bevethető lesz. Úgy vélem, hogy lassan elkezdhetjük valódi felkészülésünket az augusztus 22-vel kezdődő szezonra, s megítélésem szerint mindezt jó állapotban, illetve a sikerhez szükséges körülmények és feltételek megléte mellett tehetik majd labdarúgóink.

Kaio Jorge egy rendkívül fiatal, jó tulajdonságokkal bíró srác, mindazonáltal ezzel együtt is korai lenne túlságosan nagy felelősséget helyezni vállaira, mivel ha ezt tesszük, téves ítéletet alkotunk róla, mely hibába a szakma igen gyakran esik bele, ha az ifjú játékosok megítéléséről van szó. Véleményem szerint nyilvánvaló, hogy a fiatal labdarúgóknak el kell követniük bizonyos mellényúlásokat ahhoz, hogy a szükséges mértékben fejlődhessenek, ilyenkor azonban nem ledorgálni, hanem biztatni és teljes mellszélességgel támogatni kell őket, emellett pedig a lehető legjobb feltételeket kell biztosítani számukra annak érdekében, hogy elérhessék a profi futballhoz kellő szintet."

A szakmai kérdések megítélésén túl természetesen az átigazolási időszak is szóba került, ennek keretein belül pedig az újságírók Lionel Messi napokban bekövetkező távozásáról, valamint a mercato tekintetében fennálló célpontokról is kérdezték az olasz szakembert. 

"Meglátásom szerint Lionel Messi távozásának híre a teljes futballvilágot megdöbbentette, többek között az argentin klasszis Barcelonával fennálló, hosszú ideje tartó és bensőséges kapcsolatából kifolyólag, melynek alapján megállapíthatjuk, hogy a búcsú egyik fél számára sem lehetett könnyű. 

Nem mondanám, hogy az átigazolási piacot illetően kifejezetten várnánk egy-egy futballista szerződtetésére. A mercatóval kapcsolatos kérdések szinte teljes egészében a klub hatáskörébe tartoznak, azonban ettől függetlenül természetesen állandóan egyeztetek a vezetőség tagjaival, melynek során kiértékelünk egyes labdarúgókat, valamint mérlegeljük mások megszerzésének lehetőségét, ezt követően pedig meglátjuk, hogy történik-e bármilyen téren érdemi előrelépés a későbbiekben. 

Mint fentebb leszögeztem, a legfontosabb továbbra is az, hogy alakulatunk tagjai a tőlük telhető legeredményesebb módon tevékenykedjenek az előszezon ideje alatt, hogy minden szempontból készen állhassunk a Serie A augusztus 22-i kezdetére. Jelen pillanatban nem tudom, hogy a hátralévő időszakban érkezik-e egy-két középpályás, vagy adott esetben három védő, ám a lényegnek nem is ez, hanem az számít, hogy a fent említett dátumra kész együttessel rendelkezzünk. 

Alapvetően úgy gondolom, hogy nagyszerű csapattal munkálkodhatok, melyen ennek ellenére még sokat kell dolgoznom, s ennek érdekében állandóan arra törekszem, hogy egyes futballisták mér szerepkörökben való kipróbálásával a rendelkezésünkre álló opciók minél szélesebb tárházát fedezzem fel. Ilyen megoldás például Aaron Ramsey védelem előtt való szerepeltetése, aki attól függetlenül, hogy még csak második találkozóján futballozott ebben a pozícióban, igencsak megbízhatóan teljesített, ezzel együtt viszont egyértelmű, hogy még sokat kell javulnia a szigorúan vett védekezési fázis során, elsősorban a labdakezelés tekintetében. Federico Bernardeschi szintén remek hozzáállással lépett pályára ma este, ennek alapján pedig úgy vélem, hogy minden lehetőség adott számára ahhoz, hogy ismételten remek szezonja legyen, ahogy a kollektív együttesnek is számos esélye van ennek megteremtésére."

Az interjú végéhez közeledve természetesen a Serie A esélyeiről is szó esett, a szakember pedig sportszerűen a Scudettót az előző évben magasba emelő, s ennek révén címvédőnek számító Intert jelölte meg a bajnoki aranyérem legnagyobb favoritjaként, mely alakulattól azonban Antonio Conte és Achraf Hakimi elmenetelét követően minden bizonnyal Romelu Lukaku is távozni fog a napokban. 

"Az Inter az előző idényben megnyerte a bajnokságot, a következő kiírás legfőbb esélyének pedig általában mindig az számít, aki ezt kivitelezte az elmúlt szezon során. A bajnokság számunkra augusztus 22-én, az Internek pedig egy nappal korábban veszi kezdetét. Az első napon mindannyian nulla ponttal fogunk rendelkezni, a Scudetto elhódításához pedig 90 pontegységet kell bezsebelnünk, s ez is számít legnagyobb feladatunknak" – zárta mondanivalóját Max Allegri.