Évértékelő – Giorgio Chiellini

chiellini_setal.jpgElőször úgy tűnhetett, hogy sajnos idén nyáron el kell búcsúznunk Gianluigi Buffonon kívül egy másik legendánktól is, ám szerencsére jött Massimiliano Allegri, aki rendelkezett annyi ésszel és szívvel, hogy kiharcolja, hogy a csapat utolsó igazi legendájának meghosszabbítsák a szerződését. Ugyan nagyon sokat kellett várni, ám csak rákerült az aláírás arra a szerződésre. Ennek apropóján értékeljük a Capitano hátunk mögött hagyott szezonban nyújtott teljesítményét.

2019-ben még egy csúcsformában futballozó Chiellinit csodálhattunk, aki a csapata egyik, ha nem a legjobbja volt az adott szezonban. Ezt követően a 2019/2020-as évad első mérkőzésén még ugyan még pályára léphetett, azon a Parma elleni mérkőzésen még gólt is tudott szerezni, majd az ezt követő napokban egy súlyos keresztszalag-szakadást szenvedett, ami a kettévágta a karrierjét. Míg tavaly sajnos úgy tűnt, hogy komoly esély lesz arra, hogy az élfutballra alkalmatlan lesz, rácáfolt erre a megállapításra.

screenshot_2021-06-25_at_15-59-31_giorgio_chiellini_juventus_video_atigazolasi_tortenet_es_statisztikak_sofascore.pngNagyon meglátszik rajta, hogy már nem a régi, nem vállal be komoly sprinteket, ütközéseket, szereléseket, viszont akkora rutinnal, rafináltsággal rendelkezik, hogy így is viszonylag jól meg tudja oldani a feladatát. Elképesztő, hogy mennyire jól tudja olvasni a játékot, nagyszerűen füleli le a passzokat, emberfogásban pedig továbbra is az elit tagja. Igaz, hogy például egy Lukaku-kaliberű futballista kikapcsolása már nem megy olyan könnyen, mint annak idején, ám csak ott csimpaszkodik a nyakában, gyötri egész meccsen, míg például de Ligtnek és Bonuccinak már Duván Zapata is komoly gondokat tud okozni. Igaz, hogy sokkal jobban odafigyel arra, hogy ne vállaljon be olyan dolgokat, amik sérüléshez vezetnek, ám még így is bátran repül bele lövésekbe, vagy tisztáz ollózva. A labdakihozataloknál is adott egy magabiztosságot a jelenléte, ráadásul ő maga is igen keveset hibázott a játékszer kihozásánál, egyetlen gólhoz, vagy lövéshez vezető hiba nem szerepel a neve mellett.

screenshot_2021-06-25_at_15-58-37_giorgio_chiellini_juventus_video_atigazolasi_tortenet_es_statisztikak_sofascore.pngMíg két éve arról beszélhettünk, hogy karrierje végére mennyire komplex védő lett, mára már oda jutottunk, hogy az átlagon felüli játékintelligenciája és mentalitása miatt képes ezen a színvonalon teljesíteni. Sajnos ugyan az egészen aprónak tűnő, de kemény csínyjei sem jönnek már be olyan hatékonysággal, mint korábban, és ez nem csak a videobíró miatt van így. Csak a 2020/2021-es szezonban három olyan büntetőt hozott össze, ami gólt eredményezett, az utóbbi években ez a szám csak egy volt, azt is a 2015/2016-os szezonban követte el. Rajta kívül még Nicolas N'Koulou és Adama Soumaoro hozott össze három tizenegyest, többet senki más.

Megéri vele hosszabbítani? Abszolút, kétség nem férhet hozzá. Már eleve azért, mert aki ennyit tett az Öreg Hölgyért, mint ő, annak alapból jár, hogy maga döntsön a jövőjéről. Egy okos emberről beszélünk, fel tudja mérni a képességeit, tudja, hogy a teste alkalmas-e még a játékra, és hasznos tud-e még lenni. Úgy érezte, hogy ezeknek a kritériumoknak még meg tud felelni, ezért egyszerűen maradnia kell, máskülönben ismételten egy megbocsájthatatlan lépés lett volna az ő elküldése. Az Eb-n már megmutatta, hogy valóban képes még a legmagasabb szinten játszani, akár a legkomolyabb csapatok ellen is. Ennek ellenére Allegrinek már nem szabadna vele első számú opcióként számolnia, de egyértelmű, hogy továbbra is szükség van a szolgálataira, és abban az esetben pályára lehet küldeni, amikor ez valóban indokolt, s fiatalabb poszttársai nem tudják azt a feladatot elvégezni, amit ő igen. Bízzunk benne, hogy egy jobb szezont tud majd produkálni, és ismét hasonló teljesítménnyel tud előrukkolni, mint amit megszokhattunk tőle. Minden egyes percét ki kell használnunk arra, hogy csodálhassuk, ugyanis igen közel van már a visszavonulás ideje, még egy ilyen védő-egyéniség pedig nem születik oly sűrűn.

Értékelése:

  • Eredményesség (0 gól, 1 gólpassz és 3 kapott gól nélkül mérkőzés) – kettes, természetesen leginkább a kapott gól nélküli mérkőzések száma van fókuszban, ugyanis gólt és gólpasszt várni egy védőtől nem szokás. Még a kapott gól nélküli meccsek száma sem éppen egy mértékadó adat, azonban eléggé beszédes, hogy ugyanennyi pályára lépéssel a Milan védőjének, Fikayo Tomorinak 7 darab clean sheet-je van, míg a Capitanónak csupán három.
  • Közbeavatkozások (1.6 darab meccsenként) – ötös, ahogy fentebb említettem is, ebben továbbra is klasszis.
  • Szerelések (0.7 darab találkozónként) – hármas, amióta ezt a statisztikai adatot pontosan jegyzik, sosem volt ilyen gyenge ebben. Ez sajnos a sérülésének és a korának tudható be leginkább.
  • Tisztázások (3.3 darab összecsapásonként) – ötös, e téren továbbra is verhetetlen.
  • Blokkolás (1 darab) – hármas, ez megint egy olyan dolog, hogy ha összejön, akkor az dicséret, ha nem, az sem probléma.
  • Cselek levédekezése (6 alkalommal cselezték ki) – ötös, átjutni rajta továbbra is egy bátor és nehéz feladatnak számít.
  • Párharcok a földön (1.6 darab meccsenként, 51%-os sikeresség) – hármas, hihetetlen, hogy korábban több mint négy párharcot vívott meg átlagosan egy meccsen, mára már alig-alig megy bele hasonlókban, és azokat is csak alig nyeri meg.
  • Párharcok a levegőben (1.6 darab, 56%-os sikeresség) – hármas, e téren is leromlott, de leginkább csak sikerességben.
  • Passzolás (92%-os passzpontosság, 59.9 átadás meccsenként) – ötös, a saját térfelén annyira nem jellemzőek a komoly labdaeladások, inkább az ellenfél kapuja előtt szokott megmutatkozni, hogy azért nem a technikás megmozdulásai miatt imádjuk.
  • Indítások (3.7 darab találkozónként, 61%-os pontosság) – ötös, szokás megfeledkezni róla, de egyébként hosszú indításokban rengeteget fejlődött az idő előrehaladtával.
  • Teljesítmény a BL-ben (6.60-as értékelés) – hármas, magában a Sofascore értékelése egy kettest érne, ám tudva azt, hogy a Bajnokok Ligájában olyan keveset támadó kis csapatok ellen játszott, mint a Dinamo Kyiv, vagy a Ferencváros, ezért kevesebb dolga is akadt, így megérdemel egy magasabb osztályzatot.
  • Eye-test – négyes
  • Fejlődés (tavalyelőtt 7.10, idén 6.91) – hármas, komolyabb leépülésen ment keresztül, ugyanis sérülése előtt karrierje csúcsán volt, a hátunk mögötti szezonban az utóbbi évek leggyengébb teljesítményét nyújtotta magához képest.
  • Megbízhatóság – kettes, sajnos bármelyik mérkőzés első félidejében előfordulhat, hogy a combjához kap, és cserét mutat, amit több hetes pihenőt jelent számára, a tizenhatoson belül pedig jócskán megnőtt a hibáinak száma, egy gólt is sikerült összehoznia.
  • Mentalitás – ötös, a Capitano milyen más jegyet is kaphatna? Azon kevesek egyike, akiben még mindig ott lakozik a spirito.
  • Összesítés – 3.73, azaz négyes