Iuliano: "Pirlo szerencsejáték volt, Locatellinél pedig több kell"

iuliano.jpgA Juventus egykori középhátvédje, s az Udinese jelenlegi segédedzője, a torinói alakulatot 1996 és 2005 között összesen 278 mérkőzésen segítő Mark Iuliano a tegnapi nap folyamán hosszabb nyilatkozatot adott a TuttoJuve szerkesztőségének, melyben egyebek mellett kifejtette álláspontját Max Allegrit, egykori csapattársait, illetve Rodrigo De Paul állítólagos elszalasztását illetően is, mely beszélgetés magyar fordítását az alábbiakban közüljük. 

Milyen elvárásai vannak Max Allegri új projektjével kapcsolatban? 

"Először is teljesen biztos volt, hogy a Juventusnak vissza kell térnie a győzelmek útjára, ehhez pedig mindenképpen egy olyan győztes mestert kellett a kispadra ültetni, mint amilyen Massimiliano Allegri is. Meggyőződésem, hogy a tréner az elmúlt két esztendőben, melyet a szakmán kívül töltött, a pihenés mellett leginkább az új módszerek elsajátítására, s az új elképzelések kiötlésére fektette energiáját, ugyanakkor hiba lenne azt hinni, hogy emiatt egyik napról a másikra eltér majd eddig bevett szokásaitól, s a korábbiakban felállított dogmáitól. Azt, hogy a bajnoki küzdelmek elvesztése milyen fájdalmat tud okozni, annak idején saját bőrömön tapasztalhattam meg, mikor pedig ez bekövetkezett, a teljes klubnak vissza kellett mennie a probléma gyökeréhez, s felmérnie, hogy hol követte el azt a hibát, ami a kudarchoz vezetett. A Bianconerinek meg kell felelnie azon elvárásoknak, melyeket Olaszországban állítottak fel velük szemben, emellett pedig Európában is meg kell próbálniuk minél tovább menetelni."

Vajon a jövő évi Juventus jobban teljesít majd, mint a tavaly negyedik helyre befutó alakulat, a távozóktól, s az érkezőktől függetlenül?

"Véleményem szerint a tavalyi produkciónál ennek az együttesnek csak jobb teljesítményt lehet nyújtania, ugyanis a gárda mindegyik csapatrészében találhatóak klasszisok, valamint feltörekvő tehetségek egyaránt. A Pirlo-projekt szinte semmilyen szempontból nem működött megfelelően, mivel megítélésem szerint az elmúlt idényben egyes játékosok nem voltak képesek úgy futballozni, mint ahogy arra képességeik predesztinálták őket, ugyanakkor remélem, hogy ez idén módosulni fog. Rendkívül örülök neki, hogy Cristiano Ronaldo továbbra is az Öreg Hölgy szerelésében játszhat majd, mivel ha van valami, amit nem értettem az utóbbi hónapokból, az a CR7-tel szemben megfogalmazott rengeteg kritika volt. Paulo Dybalától rengeteget várok, a középpálya tekintetében pedig elsősorban a minőségjavulás kieszközölésében bizakodhatok. A klubnak gyors, emellett kellően intelligens labdarúgókat kell szerződtetnie a gárda tengelyébe, emellett pedig egy balhátvédre is szükség lenne, aki jó alternatívát képezhet Alex Sandro helyett."

Miért gondolja, hogy Andrea Pirlo elképzelései nem voltak megfelelőek? 

"Úgy gondolom, hogy a Maestro vezetőedzőnek való megtétele valamilyen szinten hatalmas szerencsejátéknak bizonyult, hiszen egy Juventus szintű topklub irányítása még egy tapasztalt tréner számára sem jelent könnyű feladatot. A szakmai stáb tekintetében fennálló hiányosságok ellenére a Bianconeri kerete a Serie A legversenyképesebb emberanyagának számított, s az elért eredményeknél jóval többre voltak hivatottak. Pirlo a valaha volt egyik legjobb olasz középpályás volt, s biztos vagyok benne, hogy egy napon nagyszerű mester lesz belőle, ugyanakkor az Öreg Hölggyel elhódított két trófeája nem számított kielégítőnek a Zebrák számára, ami ilyen múlt mellett nem is nevezhető érthetetlennek."

Vajon Pirlo sikeresebb lett volna, ha rendelkezésére állnak olyan futballisták – elsősorban egy negyedik számú csatár, egy cserebalhátvéd, egy csúcskategóriás középpályás, vagy néhány, sérüléssel bajlódó labdarúgó – akikkel nem gazdálkodhatott az idény során?

"Természetesen elképzelhető, hogy ezen játékosokkal a Juve sokkal jobb eredményeket aratott volna, mint hiányukban, s magától értetődő módon egyes kulcsemberek kiesése felfogható enyhítő körülményként Pirlo viszonylagos sikertelenségét illetően, ám alapvetően mindezzel együtt is kitartok azt illető álláspontom mellett, hogy a szűk elit tagjainak számító kluboknál nem engedhető meg az olyan szintű hazárdjáték, vagy kísérletezgetés, melyet Andrea kinevezése jelentett. Sajnálatos módon a Maestrónak nem állt rendelkezésére elég idő ahhoz, hogy a gyakorlatban is megvalósíthassa szakdolgozatában kifejtett elképzeléseit, azonban tisztában kellett volna lennie vele, hogy a papíron oly jól mutató gondolatok nem mindig alkalmazhatóak a futball állandóan változó, s minden résztvevőjét folytonos alkalmazkodásra késztető világában. 

A Juventust leginkább zavartság jellemezte az utóbbi évad folyamán, ugyanis Federico Chiesa és Cristiano Ronaldo szerepköreik összemosása miatt gyakran nem kiegészítették, hanem akadályozták egymást a futballpályán, míg Dejan Kulusevski folyamatos pozícióváltásainak köszönhetően olykor klasszis szinten teljesített, máskor pedig a mezőny legrosszabjának bizonyult. Rodrigo Bentancur gyakran kulcsszituációkban, kritikus pillanatokban és helyeken veszítette el a játékszert, melyet jószerivel egyedül Weston McKennie volt képes visszaszerezni a középpályáról. Ez nem más, mint káosz, kár is lenne takargatni."

A múlt helyett most gondolkodjunk a jelenen: a Bianconeri prioritásának számító Manuel Locatelliért 40 millió eurót kér a Sassuolo, míg az Udinese egykori középpályása, Rodrigo De Paul 35 millió euróért tette át székhelyét Madridba. Nem lett volna okosabb befektetés, ha a Zebrák az argentint vásárolták volna meg az olasz üldözése helyett? 

"Az ilyen kérdések megítéléséhez pontosabban kellene ismernünk a klubok átigazolási stratégiáit, valamint az egyes futballisták elképzeléseit és igényeit. Rodrigót igen jól ismertem, mivel évekig az Udinese labdarúgója volt, s mondhatni, hogy karrierje egyik töréspontját követően mi térítettük vissza őt a helyes útra, s tettük a Serie A egyik legjobbjává posztján. De Paul tipikusan olyan futballista, akit bárhol, bármikor leszerződtetnék, mivel nagyszerű technikai képzettségén túl egy igazi motor a csapaton belül, aki egyaránt kiveszi részét a támadásból és a védekezésből is. Diego Simeone remek szakember, aki valószínűleg pontosan tudta, hogy az Atlético Madridnak éppen olyan labdarúgókra van szüksége, mint Rodri, míg más topklubok nagy hibát követtek el, mikor tőle eltérő célpontokat részesítettek előnyben vele szemben. Manuel Locatelli egy más típusú játékos, aki ugyan jó futballista, ám a Juventusnak nála egyszerűen többre van szüksége."

Például Miralem Pjanićra? 

"A bosnyák kiváló játékos, azonban nem hozna lényegi változást a Juve középpályájára. Egy kivételes szakemberhez kivételes labdarúgók dukálnak, ekképp a fekete-fehéreknek való világklasszisokra van szüksége, a Bianconeri szurkolójaként pedig én magam is azt szeretném, ha ilyen futballisták ölthetnék magukra a zebracsíkos mezt, ugyanis ha Olaszországban sikerre is lehet jutni olyan játékosokkal, mint amilyenek az Öreg Hölgy jelenlegi középpályásai, a nemzetközi kupaporondon minden egyes alakulat tervei kútba esnek, ha nincsenek a szűk világelit tagjainak számító futballisták a csapat tengelyében. Hat-hét idénnyel ezelőtt a Juventus olyan középpályásokat tudhatott magáénak, mint a legendás Marchiso-Vidal-Pirlo-Pogba négyes, míg az én időmben Deschamps, Sousa, Davids, és Zidane szabta meg a gárda játékának képét. Ez lényegi különbséget jelent a mostani állapothoz képest.

Ha a Juve egy az egyben magához csábítaná a Lazio két legfontosabb középpályását, Luis Albertót, Lucas Leivát, valamint Sergej Milinković-Savićot, hihetetlen magasságokba emelkednének, mivel ez a hármas a Bianconeri minden egyes jelenlegi futballistájával képes lenne eredményesen szerepelni. A Sasok labdarúgói minden olyan tulajdonságot magukénak tudhatnak, melyek naggyá tehetnek egy posztjukon szereplő futballistát, ugyanis cselezési készségeik mellett technikai képzettségük, illetve fej- és passzjátékuk is egyedülálló a ligában. Csak képzelje el, hogy ezen játékosok szolgálják ki Cristiano Ronaldót. Az Öreg Hölgy más szintre jutna velük, mint ahol most tartanak" – szögezte le Iuliano.