Torricelli: "Allegri tudja, hogy mit kell tennie"

torricelli.jpegA Bianconeri történetének egyik korszakos labdarúgója, Moreno Torricelli a minap hosszabb nyilatkozatot adott a torinói székhelyű Tuttosportnak, melyben a fekete-fehéreket hat idényen át, 1992 és 1998 között mindösszesen 230 találkozón segítő, ezen megmérettetéseket pedig 3 találatot szerző és 5 gólpasszt kiosztó egykori jobbhátvéd szót ejtett Cristiano Ronaldóról, Federico Chiesáról, illetve Max Allegriről is. Az alábbiakban ezen interjú fordítását olvashatjátok. 

Üdvözöljük, Moreno Torricelli! Mint ismert, az elmúlt időszakban több alkalommal is meglátogatta a Zebrák edzőközpontját, mikor egyebek mellett Fabrizio Ravanelli oldalán találkozhatott Max Allegrivel, valamint megtekinthette a Cesena elleni barátságos összecsapást is. Mit gondol Massimiliano új projektjéről? 

"Max maga a lelkesedés, aki mindenképpen meg szeretné mutatni, hogy nem véletlenül ülhet ismét a torinóiak kispadján. Véleményem szerint a vezetőség döntése, melynek alapján Allegri visszatérhetett a Juventushoz, messzemenően helyesnek bizonyult, mivel ő az egyetlen ember, aki képes lehet visszaadni az emberek Bianconeribe fektetett, az utóbbi években némiképp elvesző bizalmát. Ha az ember ismét munkát vállalhat egy korábbi állomáshelyén, minden alkalommal nagy felelősséget érez vállain, emellett pedig hatalmas optimizmus, s nagy tudatosság van benne, melyek segítségével minden létező trófeát magasba szeretne emelni."

Milyen Juventust fogunk látni a következő idényben? 

"Rendkívül szeretem Max Allegrit, mivel kortársamként szinte pontosan ugyanúgy tekint a futballra, mint ahogy én magam is, ekképp elképzelései meglehetősen közel állnak saját ötleteimhez. Massimiliano igen kedveli, ha a dolgoknak mélyebb értelmük van, mint ahogy az elsőre tűnhet, emellett pedig kivételes győzelem iránti vágy dolgozik benne, ami alapvető feltétele a sikereknek. Úgy vélem, hogy a következő idényben a Juve játéka alapvető mértékű változáson megy keresztül, ebből kifolyólag szinte teljesen el fognak tűnni a vízszintes passzok az alakulat futballjából.

Ha az elmúlt két esztendőre tekintünk, észrevehetjük, hogy a Juve magas szinten álló labdabirtoklása ellenére nem volt képes igazán hozzá illő, gólra törő módon szerepelni, holott a győzelmekhez elengedhetetlen, hogy egy gárda folyamatosan támadjon, s további találatok szerzésére összpontosítson. Természetesen minden egyes találkozónak megvannak a maga sajátos momentumai, melyekhez jellemvonásaink ellenére is alkalmazkodnunk kell, ennek folytán pedig előfordulhat, hogy alkalmanként más módon, akár vízszintes passzok révén kell magunkhoz ragadni a kezdeményezést."

Vajon Allegri úgy érzi, hogy bizonyítania kell? 

"Magától értetődő módon igen, azonban a sport már csak erről szól: a benne szereplő egyének évről-évre megpróbálnak valami újat mutatni, valamint egy, az eddigiektől eltérő dologgal előrukkolni. Allegri múltban elért eredményei, a Bianconerinél töltött előző öt esztendejében aratott diadalai örökké a történelem részei maradnak, s sosem fognak eltűnni az emberek emlékezetéből, ugyanakkor Max pontosan tudja, hogy a Juventusnál a győzelem nem fontos, hanem az egyetlen dolog, ami számít, ekképp pedig megpróbál majd újabb trófeákat szerezni az Öreg Hölggyel. Valószínűleg éppen ezért tért vissza az alakulathoz, hiszen tisztában van vele, hogy annak ellenére, hogy minden bizonnyal már így is ő a valaha volt legsikeresebb olasz szakember, ismételten győzelmeket kell elérnie a Juventusszal."

Mit gondol Giorgio Chielliniről? 

"Mamma mia, micsoda labdarúgó! Bizonyos szempontból saját magamat vélem felfedezni benne, ugyanis Giorgio rendkívüli hatást gyakorol együttesére, úgy a pályán, mint azon kívül. Minden tekintetben tökéletesen hajtja végre a neki kiszabott feladatokat, s változatlanul elképesztő, már-már ijesztőnek mondható eltökéltséggel futballozik. A Gorilla becenév rendkívül találó rá, mivel egy igazi kapitány, aki bármit megtesz csapatáért, adott esetben akár készen áll vérét is hullajtani a győzelem érdekében. Chiellini óriási hozzáadott értéket jelent a Juve számára, mivel képességein túl mentális tekintetben is elengedhetetlen alkotóeleme a gárdának. Egy olyan játékos, akire minden egyes csapattársa felnézhet, s akitől a fekete-fehérek fiatalabb játékosai is rengeteget tanulhatnak. Giorgio egy élő enciklopédia, mely minden szükséges tudásanyagot tartalmaz arról, hogy mi kell ahhoz, hogy valaki a legnagyobb bajnokok sorába tartozhasson. A Zebrák ifjú futballistáinak állandóan ezt a kötetet kellene forgatniuk."

Hogy látja Federico Chiesa jövőjét? 

"Teljesen egyértelmű számomra, hogy Chiesa a jövő egyik legjelentősebb labdarúgója, s a Juve, valamint az olasz válogatott egyik kulcsfontosságú alkotóeleme lehet. Fede alapvetően is rendkívül erős futballista volt, azonban az elmúlt esztendőben minden tekintetben hatalmas fejlődésen ment keresztül, s véleményem szerint keményen dolgozva még ennél is sokkal magasabb szintre juthat az elkövetkezendő idényekben. Gyermekkora óta igen jól ismerem őt, mivel Firenzében egy iskolába járt kisfiammal, ekképp pedig szinte közvetlen közelről követhettem fejlődését, s láthattam, ahogy édesapja örökébe lép."

Mit gondol: Cristiano Ronaldónak maradnia kellene Torinóban, vagy el kellene hagynia a Juventust? 

"Nos, ez rendkívül nehéz kérdés, ugyanakkor meglátásom szerint most, hogy Cristiano visszatért a Juve edzőközpontjába, s megkezdte a felkészülést a következő szezonra, immár közelebb áll a közös folytatáshoz, mint a távozáshoz. A továbbiakban természetesen meg kell látnunk, hogy miként alakul majd az átigazolási piac, ugyanis a jelenlegi gazdasági helyzetben meglehetősen nehéz lenne olyan horderejű játékosmozgásokat kieszközölni, mint amilyennek Ronaldo esetleges klubváltása számítana, nem kis részben a portugál értéke, valamint az általa keresett pénzösszeg miatt. Ennek ellenére egy kapu mindig nyitva áll, hiszen ha a nagyobb nevű, európai topcsapatokban szereplő labdarúgók új együttest találnak maguknak, bármi elképzelhető..." – összegzett Torricelli.