Di Livio: "Locatelli Tacchinardira emlékeztet"

di-livio.jpgA Juventus egykori futballistája, Angelo Di Livio hosszabb kihagyást követően a tegnapi nap folyamán ismételten az olasz média rendelkezésére állt, hogy egy, a TuttoJuve számára adott exkluzív interjú keretein belül értékelje a Bianconerivel kapcsolatos aktuális témákat, többek között szót ejtve Paulo Dybaláról, Giorgio Chielliniről, illetve Max Allegri visszatéréséről, s tegnapi sajtótájékoztatójáról is. Az alábbiakban ezen beszélgetés fordítását tesszük közzé. 

"A tegnapi sajtótájékoztatón mindannyiunk számára világossá vált, hogy Max Allegri milyen alaposan ismeri a Juventust, ami egyben otthona is. A mester szavait alapul véve biztos vagyok benne, hogy Massimiliano tisztában van vele, hogy milyen módon kell visszajuttatni az Öreg Hölgyet a siker útjára, s hogy miként kell olyan csapatot építeni, mely ismételten harcba szállhat a jelentősebb trófeák elhódításáért. Meggyőződésem, hogy a Bianconeri történetének egyik legsikeresebb mestere nem is térhetett volna vissza ennél kedvezőbb időpontban" – fogalmazott a Kis Katona becenévre hallgató korábbi labdarúgó a kérdések feltételét megelőzően. 

Ennek alapján úgy véli, hogy a Juve világos célokkal rendelkezik? 

"Teljes mértékben. A Juventus legfőbb célkitűzését mindig is a Bajnokok Ligája elhódítása jelentette, attól függetlenül, hogy a klub éppen milyen státuszt tudhatott magáénak, ennek révén pedig véleményem szerint Allegri egyik legjelentősebb feladata az lesz, hogy megpróbáljon minél messzebb jutni az Öreg Hölggyel a legrangosabb európai kupasorozatban, valamint az, hogy azonnal megpróbálja visszaszerezni a Scudettót. A Bianconeri kerete rendkívül erős, mivel a klub olyan játékosokat tudhat magáénak, mint Paulo Dybala és Dejan Kulusevski, akik biztosan visszanyerik majd jó formájukat, ebből kifolyólag pedig olyanok lesznek együttesük számára a következő szezonban, mint két friss, s új lehetőségeket hozó igazolás."

Vajon segíti, vagy hátráltatja-e majd Allegrit az öt cserelehetőség bevezetése? 

"Allegri mindig is híres volt arról, hogy nagyszerűen keveri a kártyalapokat az összecsapások ideje alatt, s hogy szinte mindig képes meglepni az ellenfél mesterét egy-egy kulcsfontosságú változtatás kieszközölésével. Nagyon fontos szempont, hogy a Juventus kerete készen álljon majd az újonnan pályára lépő társak fogadására, ezalatt pedig nem csak fizikai, hanem mentális feltételeket is értek."

Vajon a középpálya az egyetlen csapatrész, ahol a Zebráknak erősödniük kellene? 

"Manuel Locatelli mindenképpen hatalmas igazolás lenne, s ha a Juve valóban végrehajtja ezt az üzletet, a nyár egyik legfontosabb transzferét fogja megkötni. Biztos vagyok benne, hogy a Sassuolo futballistája azonnal képes lesz kimagaslóan futballozni Torinóban, mivel minden tekintetben késznek mutatkozik erre a feladatra, még akkor is, ha Miralem Pjanić változatlanul jó alternatívát jelentene helyette. Ennek ellenére úgy gondolom, hogy a Bianconerinek nem csupán e tekintetben kellene erősödnie, mivel egy csatár, továbbá egy balhátvéd leigazolása ugyancsak kulcsfontosságúnak számítana.

Előbbi futballista tekintetében elsősorban egy olyan labdarúgóra gondolok, akinek van jelenléte a büntetőterületen belül, ekképp a legtökéletesebb választás egyértelműen Mauro Icardi, vagy Edin Džeko volna. Vitán felül áll, hogy a Juve csak úgy maradhat versenyképes, ha Ronaldo, Dybala, Chiesa, illetve Morata mellett egy hozzájuk hasonló játékost is keretében tudhat. Hogy Kaio Jorge jó opciót képezhet-e? Sajnálatos módon nem ismerem a brazilt, így nem is tudok róla véleményt alkotni."

Mi az a jellemvonás, ami olyannyira rendkívülivé teszi Locatellit? 

"Mindenekelőtt az, hogy teljes mértékben kompatibilis a Juventushoz, úgy játékstílusát, mint személyiségjegyeit tekintve. Manuel elsősorban Alessio Tacchinardira emlékeztet, mivel egykori csapattársam szintén igen fiatalon öltötte magára a zebracsíkos szerelést, s mégis képes volt őrületesen nagy hatást gyakorolni alakulatunkra. Locatelli meglehetősen nagy fejlődésen ment keresztül az elmúlt esztendőkben, ennek alapján bátran állíthatom, hogy aki leigazolja majd őt, az év egyik legnagyobb üzletét fogja megkötni."

Vajon Allegri jogosan szavazott ekkora bizalmat Paulo Dybalának? 

"Magától értetődő módon igen. Allegri jól gondolja, hogy projektjének középpontjába La Joyát kell helyeznie, mivel az argentin egy balszerencsés módon alakuló, számtalan sérüléssel tarkított idényt követően megérdemli az esélyt az ismételt bizonyításra, s egy nehezebb szezonból fakadóan senkinek sem tiszte leírnia őt. Paulo tulajdonságai az elmúlt hónapokban megtapasztalt korlátozó tényezők ellenére is ugyanazok maradtak, ekképp pedig teljes mértékben helyénvaló, ha Max rá kívánja építeni a jövő Öreg Hölgyét."

Dybala képes lehet rá, hogy elérje Alessandro Del Piero szintjét? 

"Azt a szintet valószínűleg soha, senki sem fogja elérni, ugyanakkor vitán felül áll, hogy Paulo hasonló szerepet tölthet be a jelenlegi Juventusban, mint Alex a múlt alakulataiban. Nincsenek kétségeim Dybalával kapcsolatban, fentebb pedig bővebben is kifejtettem, hogy miért gondolom mindezt. Egyedül pontos szerepkörét illetően merülnek fel bennem bizonyos kételyek, mivel bár egyetlen perc erejéig sem játszatnám őt a szélek valamelyikén, hamis kilencesként sem látnám szívesen. Talán leginkább támadó középpályásként futballozva lenne képes kamatoztatni képességeit, mivel tökéletesen teljesít az üres terek meglelése során, kiválóan passzol, emellett pedig lövőereje is átlagon felülinek mondható."

Ki az a futballista, akit sosem engedne el a Juve jelenlegi labdarúgói közül? 

"E játékos keresztneve Giorgio, vezetékneve pedig Chiellini, aki egy páratlan jelenség, s talán az egyedüli a jelenlegi keretből, aki pontosan ismeri a Juve szellemiségét, s képes felmérni, hogy mit jelent az Öreg Hölgy színeiben futballozni. Ha nagyon muszáj lenne, Leo Bonuccit és Juan Cuadradót is ide sorolnám, ugyanakkor a Bianconeri kapitánya egyedülálló, utánozhatatlan személyiség, aki további két esztendeig képes lehet jelenlegi szintjén teljesíteni."

Ugyan Chiellini nagy valószínűséggel hosszabbítani fog a Juventusszal, egészségügyi állapota miatt nem lesz képes évi harminc-negyven összecsapást vállalni. Kit látna szívesen a Capitano helyén a kezdőcsapatban? 

"Véleményem szerint Giorgio bizonyos tekintetben pótolhatatlan egyén, ugyanakkor Matthijs de Ligt és Merih Demiral egyaránt méltó örökösei lehetnek a védelem tengelyében, amennyiben nem hagyják el Torinót az elkövetkezendő években. A holland egy rendkívül fiatal, óriási potenciállal bíró labdarúgó, aki kimagasló játékintelligenciájából kifolyólag megfelelő utódja lehet Chiellininek, míg Demiral sérülékenysége miatt az átigazolási piacon is jó lehetőségeket tartogathat a klub számára, akár Locatelli, akár egy másik labdarúgó megszerzéséhez. Rajtuk kívül természetesen nem feledkezhetünk meg Danilóról sem, aki megítélésem szerint középső védőként tud igazán kibontakozni, ahogy tette azt Andrea Pirlo alatt is" – összegzett Di Livio.