Birindelli: "Dybalának fel kell nőnie a feladathoz"

alessandro_birindelli.jpgA Juventus egykori jobbhátvédje, a torinói alakulatot 1997 és 2008 mindösszesen 305 találkozón szolgáló Alessandro Birindelli a minap hosszabb, exkluzív interjút adott a TuttoJuve szerkesztőségének, melyben számos téma érintése mellett egyebeken felül szót ejtett a Bianconeri eddigi mercatójáról, a csapat általa favorizált felállásáról, illetve valamint a Zebrák fiatal futballistaígéreteiről is. Az alábbiakban ezen beszélgetés fordítását tesszük közzé. 

Július közepén járunk, s a Juve vezetősége továbbra is a klub első nyári igazolásának megszerzésén dolgozik. Milyen elvárásokkal rendelkezik az átigazolási időszak további heteire nézve? 

"Az elvárások természetesen mindig rendkívül magasak, különösen akkor, ha egy olyan győztes mester tér vissza egy gárdához, mint amilyennek Max Allegri is tekinthető. Pár évvel ezelőtt a tréner és a csapat útjai elváltak egymástól, azonban a felek rádöbbentek, hogy sokkal kifizetődőbb egymás oldalán tervezni a jövőt, ez pedig meglátásom szerint igen jó előjelnek bizonyul a következő idényre nézve. A Bianconeri vissza akarja szerezni elvesztett státuszát Olaszországban, s Európában is jól akar teljesíteni, ez egészen egyértelmű számomra."

Mit gondol Manuel Locatelliről? 

"Úgy vélem, hogy a Juventus nem szeretne különösebb kompromisszumokat kötni Locatelli tekintetében, ennek nyomán pedig abban az esetben, ha a klub lemaradna a futballistáról, további alternatívák is a vezetőség rendelkezésére állnának. Egy együttesnek minden egyes mercato során különös figyelmet kell fektetnie az átigazolási mérleg kiegyenlítésére, s mivel az idei piacot a lehetőségek kihasználásának, valamint a fantázia szabadon való szárnyalásának kell jellemeznie, egyedül az jöhet ki győztesen az elkövetkezendő hetekből, aki a leggyorsabban ismeri majd fel az egyes opciókat."

Locatelli legfőbb alternatívájának jelen pillanatban Miralem Pjanić számít. Mit gondol az ő esetleges visszatéréséről?

"Pjanić minden bizonnyal nagyszerű igazolás lenne, mivel tökéletesen illeszkedne Allegri Juventusának futballstílusához, hiszen szinte fejből ismeri a mester taktikai elképzeléseit. Ezzel együtt Max is pontosan tisztában van vele, hogy mire számíthat a bosnyáktól, emellett pedig meglátásom szerint egykori csapattársai is nagy örömmel látnák Mira visszatérését, aki szintén örülne, ha egykori sikereinek helyszínén futballozhatna."

Véleménye szerint nem áll fenn annak kockázata, hogy Allegri alakulata ugyanolyan módon fog futballozni, mint a mester első ciklusának utolsó szezonjában? 

"Nem hinném, hogy ez bekövetkezne, mivel a Juventus keretét jelen pillanatban teljesen más játékosok alkotják, mint annak idején, ezen felül pedig meglátásom szerint Allegri garanciákat kért a vezetőségtől a csapat középpályájának megerősítésére, hiszen az itt szereplő futballisták egyértelműen az együttes futballjának meghatározó szereplői lehetnek, így pedig nem lehet kérdés, hogy elsősorban itt kellene jelentős szerződtetéseket végrehajtania a klubnak."

Miként látja Paulo Dybala helyzetét? Ön szerint az argentin képes lesz betölteni azt a szerepet, melyet a sajtóhírek alapján trénere szánna neki? 

"Éppen ideje, hogy Dybala levesse a kisfiús álarcot, melyet az elmúlt esztendőkben viselt, s még ennél is időszerűbb lenne, hogy vállaira vegye a felelősséget, mellyel a Juventus vezetősége megbízná őt alapvető esetben. Ha a klub valóban meghosszabbítja az argentin szerződését, Dybalának abszolút vezéregyéniséggé kell válnia, ugyanakkor személyes tekintetben nem vagyok biztos benne, hogy mindez sikerülni is fog neki. Ha La Joya azt szeretné, hogy megemeljék fizetését, muszáj lesz felnőnie a feladathoz, melyre hivatott, azonban az eddigiek folyamán Paulo nem mutatta meg valódi karakterét, s sérüléseiből kifolyólag az elmúlt idény folyamán, mikor talán a legnagyobb szükség lett volna rá, nem tudta megfelelően szolgálni az Öreg Hölgyet. Úgy vélem, hogy Dybala sosem mutatta meg azt a potenciált, mely benne lakozik, s nem volt képes folytonosságot vinni formájába és játékába, ez pedig igen érdekes kérdéseket vethet fel a jövőre nézve."

Vajon Cristiano Ronaldo marad a csapatnál, vagy elhagyja az együttest idén nyáron? 

"Nem nagyon van más lehetősége, mint a maradás, mivel tudomásom szerint senki sem mutat érte különösebb érdeklődést. A Juve alig várja, hogy folytathassa közös történetét Ronaldóval, s Cristiano számára sincs más út az idei mercato során. Alig képezheti vita tárgyát, hogy CR7 változatlanul emberfeletti számokat produkál egy-egy évadban, azonban mindez semmit sem ér, ha csapattársai valamilyen okból kifolyólag nem képesek megfelelő módon kiszolgálni őt. Ez a körülmény részben magyarázatot adhat arra, hogy a portugál miért nem érezte otthonosan magát Maurizio Sarri csapatjátékon alapuló rendszerében, azonban bízom benne, hogy Max Allegri képes lesz változtatni a helyzeten, melyet az ő képességeivel könnyedén ki is eszközölhet majd."

A legújabb értesülések szerint Allegri elsősorban a 4-3-3-as, vagy a 4-2-3-1-es formációt alkalmazná a csapatnál. Ön milyen hadrendben küldené pályára a Zebrákat? 

"Egy harmadik felállásban, a 3-4-1-2-es hadrendben állítanám fel az alakulatot, mivel meglátásom szerint egyedül három belső védő képes megfelelő stabilitást adni egy gárdának. Allegri rendkívül okos és rugalmas szakember, ennek nyomán minden bizonnyal felismerte, hogy a Juve játékát a csapat jelenlegi állapotában elsősorban az ellenfelek, valamint az egyes mérkőzések stílusához kell igazítani. Úgy gondolom, hogy a Bianconerinek az alábbi kezdővel kellene felállnia a következő idényben: Szczęsny – de Ligt, Bonucci, Chiellini – Cuadrado/Danilo/Kulusevski – Locatelli, Bentancur/Rabiot/McKennie – Bernardeschi/Alex Sandro – Dybala – Ronaldo, Morata."

Vajon ez a felállás közelebb hozná az Öreg Hölgyet a Scudetto visszaszerzéséhez? 

"Egy ilyen horderejű győzelem eléréséhez hatalmas csapategység szükségeltetik, ekképp megítélésem alapján Allegri egyik legfőbb feladatának a Juventus hagyományos szellemiségének, illetve az összetartozás érzésének visszahozása számít. Az elmúlt évek Bianconerijétől nem láttam a küzdeni akarást a futballpályán, holott ez minden tekintetben a trófeák alappillérének tekinthető. A Juve kerete alapvetően alkalmas jelentősebb címek megszerzésére, csupán olyan mentalitással kellene futballozniuk, mint Mancini olasz válogatottja, vagy Lippi Öreg Hölgye a század elején."

Ki lenne az álomigazolás a Juventus számára? 

"Véleményem szerint a Bianconerinek nem nagy neveket kellene kergetnie az idei mercato során, hanem saját fiataljainak felépítésére kellene fektetni a hangsúlyt. E szavak kimondásakor elsősorban Fagiolira, valamint Pellegrinire célzok, ugyanakkor rajtuk kívül is számos olyan, 23 év alatti labdarúgó van, akik hatalmas értéket jelenthetnek a csapat számára, ha megfelelően menedzselik karrierjüket" – összegzett Birindelli.