Cobolli Gigli: "Nedvěd igen érdekes ember"

slide_cobolli-gigli_02.jpgA Bianconeri egykori elnöke, Giovanni Cobolli Gigli a minap ismételten hosszabb interjút adott az olasz médiának az itáliai futball jelenlegi legfontosabb kérdéseivel, valamint magától értetődő módon a Juventusszal kapcsolatban, melynek keretein belül a válogatott Eb-győzelmének jelentőségén túl szót ejtett Manuel Locatelli, valamint Cristiano Ronaldo helyzetéről is. 

A korábbi sportvezető elsőként természetesen a közel egy hete elnyert Európa-bajnoki trófeáról beszélt, kijelentve, hogy az Azzurri sikere mindenkiben erős érzelmeket keltett, ugyanakkor felhívta a figyelmet a tömegrendezvények által jelentett hatalmas kockázatra is. 

"A válogatott hatalmas sikere minden egyes olaszban csodálatos érzelmeket keltett, mivel ismét felhelyezte nemzetünket a világ futballtérképére, s boldogsággal töltött el bennünket egy rendkívül nehéz időszakot követően. A római utcákon látható jelenetek ennél jóval kevésbé nyerték el tetszésemet, mivel egy ilyen méretű népünnepély jelentős kockázatot tartogat magában egy világjárványt követően, ugyanakkor remélem, hogy semmi érdemi következménye nem lesz annak, hogy országunk vezetői ilyen gyorsan oldották fel a korlátozásokat a jó idő beköszöntével, s az esetszámok csökkenésével" – vélekedett az Il Sogno Nel Cuore nevezetű rádiós műsorban. 

"Bizonyára azon labdarúgók, akik fontos gólokat szereztek, vagy fontos védéseket mutattak be az Európa-bajnokságon, nagyobb összeggel növelték piaci értéküket az elmúlt időszakban, emellett pedig valószínű, hogy a nemzetközi szaksajtó is jobban megismerte nevüket. A legnagyobb hatást ezen futballisták közül egyértelműen a brazil-olasz Jorginho gyakorolta rám, aki minden tekintetben nagyszerű idényt tudhat maga mögött, melynek nyomán megítélésem szerint neki kellene elnyernie a futball legrangosabb egyéni elismerésének számító Aranylabdát, még annak ellenére is, hogy érzésem szerint ismételten Lionel Messi zsebeli majd be a díjat. 

Teljesen egyértelmű, hogy a Chelsea támadásainak motorja minden tőle telhetőt megtett az elmúlt évadban, ezt pedig élesen megmutatja a londoni Kékek által elhódított Bajnokok Ligája-cím, illetve az olasz válogatott sikere is. Minden kétséget kizáróan jelenthetem ki, hogy Jorginho a modern labdarúgás páratlan klasszisának számít, akit azonban sajnálatos módon nem igazán ismertem az idei nyarat megelőzően, csupán a Napoli színeiben volt alkalmam megtekintetni játékát néhány alkalommal."

Cobolli Gigli ezt követően a Serie A nemrég kihirdetett versenynaptáráról is megfogalmazta véleményét, kifejtve, hogy a sorsolás igazságosnak tekinthető, a legfontosabb kérdést pedig nem a meccsek eloszlása, hanem az jelenti, hogy a Juventus képes lesz-e ismét megnyerni a Scudettót Max Allegrivel, melyből fakadóan visszatérhetett kedvenc témáihoz, a Zebrák vezetőségéhez, továbbá Cristiano Ronaldóhoz is. 

"Hogy igazságos-e a Serie A versenynaptára? Véleményem szerint igen, mivel végső soron minden egyes alakulatnak össze kell csapnia a bajnokság többi együttesével, ennek nyomán pedig mindegyik idényben akadnak nehezebb, valamint könnyebb periódusok, melyek közül az első most a szezon elején áll majd fenn a Bianconeri szempontjából. Az igazi kérdést véleményem szerint nem is ez, hanem az jelenti majd, hogy a Juve képes lesz-e ismételten megnyerni a Scudettót Massimiliano Allegrivel, akit sok drukker és szakértő a hazai és nemzetközi sikerek legfőbb letéteményeseként kezelt az elmúlt esztendőkben. 

Ugyan az elmúlt napokban a klub alelnöke, Pavel Nedvěd megerősítette, hogy Cristiano Ronaldo az Öreg Hölgy futballistája marad, ezzel nem oldódott meg minden probléma, ugyanis Allegrinek első feladataként rögtön azzal kell majd foglalkoznia, hogy miként tegye hasznossá a portugált a csapat számára, s őszintén remélem, hogy ez sikerülni is fog neki. Nedvěd egyébként is meglehetősen érdekes ember, mivel úgy vélem, hogy megnyilvánulásai és nyilatkozatai teljességgel értelmetlenek, mivel az ezekben elmondottak része minden tekintetben időszerűtlennek mondható. 

Figyelemre méltó, hogy a Juventusnál milyen óriási hiányosságok vannak a klub kommunikációjának terén, mivel annak ellenére, hogy Andrea Agnelli gyakorlatilag jobbkezének, s a Juve alelnökének tette meg Nedvědet, Pavel igen magas pozíciójának ellenére is ugyanazt a hozzáállást képviseli, melyet a korábbiakban, vagyis azt, melynek köszönhetően rengeteg ellenlábast szerzett magának. Úgy gondolom, hogy a szakember mentalitása egyáltalán nem egyeztethető össze a Bianconeri hagyományos értékeivel, ezt pedig élesen megmutatja, hogy annak idején rendkívül fontos szerepet játszott a kispadra nemrég visszakönyörgött Max Allegri elzavarásában, mely lépésnek sohasem kellett volna bekövetkeznie. 

Nedvěd ezt követően egyik fő szószólója volt Maurizio Sarri kinevezésének, majd a nápolyi mester bukása után Andrea Pirlo vezetőedzővé való megtételének, mely utóbbi döntés egyértelműen egy korán meghozott, ebből kifolyólag pedig elhibázott határozatnak bizonyult. Bevallom, korábban én magam is panaszkodtam Allegrire azért, mert az általa megvalósítani kívánt futball eredménytelen volt az európai kupaporondon, később mégis kénytelen voltam belátni, hogy Max képességei két ízben is BL-döntőbe juttatták a Bianconerit, míg két utódja csupán a csoportkörből tudta kivezetni az alakulatot."

A sportvezető mondanivalójának végéhez közeledve az Európa-bajnokság két olasz futballistájáról, a Juventus által kiszemelt Manuel Locatelliről, valamint a nemrég az Öreg Hölggyel is szóba hozott, végül azonban a Paris Saint-Germain alakulatához szerződő Gianluigi Donnarummáról is beszélt, elmondása szerint pedig mindkét labdarúgó kompatibilis lenne ahhoz, hogy a Zebráknál szerepeljenek. 

"Igen boldog lettem volna, ha Gigio a Juventushoz szerződik, mivel az ember egész életében az irreálisnak, vagy egyenesen lehetetlennek tűnő dolgok véghezviteléről ábrándozik. A Donnarumma fekete-fehér mezben való szereplésével kapcsolatos gondolataim leginkább a Monica Bellucci eljegyzéséről szőtt álmaimmal rokoníthatóak, ugyanis annak ellenére, hogy szerettem volna látni, hogy ezen események megvalósulnak, sajnálatos módon mindkettő elképzelhetetlennek bizonyult. 

Manuel Locatellire szerencsére még van esélye az Öreg Hölgynek, s úgy vélem, hogy Massimiliano Allegri sem véletlenül szeretné együttesének kötelékébe hozni a középpályást, hiszen a mester minden bizonnyal pontosan tisztában van vele, hogy a futballista milyen minőségváltozást idézne elő a kérdéses csapatrész tekintetében. Örömmel olvastam, hogy a Juve elsősorban Locatellit, nem pedig Miralem Pjanićot tartja célpontjának, mivel bár a bosnyák csodás éveket töltött Torinóban, a Zebrákkal közös története jó időpontban zárult le, s azt hiszem, hogy nem lenne helyénvaló újramelegíteni egy ehhez hasonló, véglegesen kihűlt levest" – összegzett Cobolli Gigli.