Locatelli edzője: "A Juve az új Kroos leigazolására készül"

locatelli_de_vecchi.jpgA Juventus legfőbb nyári kiszemeltjének, Manuel Locatellinek egykori edzője, Walter De Vecchi az elmúlt napokban exkluzív interjút adott a TuttoJuve munkatársának, melyben egyebek mellett kijelentette, hogy korábbi pártfogolja egyenesen az új Toni Kroosnak tekinthető képességeiből, illetve szerepköréből kifolyólag, ezen felül pedig szót ejtett arról is, hogy meglátása szerint Massimiliano Allegri képes lesz kihozni a maximumot a nagy reményű olasz labdarúgóból. 

"Nagy örömmel olvastam a Juve Manuel iránt kifejtett érdeklődéséről, hiszen ha a Bianconeri megkereséseket juttat el egy játékoshoz, azt egyáltalán nem véletlenül teszi. Ha Locatelli boldog, én vele örülök, s őszintén remélem, hogy sikerül valóra váltania álmait" – jelentette ki Mirko Di Natale kérdésére a szakember, akinek az AC Milan ifjúsági alakulatainál volt alkalma együtt tevékenykedni a középpályással. 

Mindannyian ismerjük a jelenlegi Locatellit, mint játékost, azonban nem tudjuk, hogy milyen volt tinédzserként. Mesélne nekünk erről az időszakról? 

"Természetesen. Manuellel tizenhárom esztendős korában találkoztam első ízben, s kijelenthetem, hogy már ekkor szembetűnőek voltak azon képességei, melyek kiemelték őt korosztálya közül. Mint minden kamasz fiú, ő is folyamatosan visszaigazolásokat remélt környezetétől, miközben igyekezett a lehető legtöbbet kihozni magából, hogy megfelelő módon kamatoztathassa képességeit. Ezen jellemvonások mellett egy rendkívül udvarias és kiegyensúlyozott srácként gondolok rá, aki rendezett családi hátteret tudhatott maga mögött, s bár mindannyian tudjuk, hogy pályafutása tartogatott számára nehezebb időszakokat, végső soron sikerült meglelnie azt a bizalmat, s azt a folytonosságot, mely elengedhetetlen egy saját utat kereső játékos számára. Magától értetődő módon voltak nehézségei, azonban véleményem szerint ezek minden egyes labdarúgó karrierje során felmerültek életük egy adott szakaszában."

Van még valami, amit megosztana vele kapcsolatban? Példának okáért, hogy került a futballista jelenlegi szerepkörébe? 

"Egy edző élete során csak egyszer-egyszer találkozik olyan tehetségekkel, mint Locatelli. Ilyen labdarúgókkal tevékenykedni nem mindennapos alkalom, s éppen ebből kifolyólag arra kell törekedned, hogy a maximumot hozd ki belőlük. Mikor Manuel kezeim közé került, klasszikus játékmesterként, valamint tükörszélsőként is játszattam őt képességeiből és jellemzőiből kifolyólag, azonban egyszerűen szólva túl könnyen vette az akadályokat, ekképp pedig úgy döntöttem, hogy nagyobb megerőltetést és koncentrációt igénylő feladat elé állítom. 

A következő összecsapáson emiatt hamis kilencesként vetettem be, mely szerepkör miatt távolabb került a kaputól a megszokottnál, s nem elsősorban a gólszerzésre, hanem a támadások segítésére kellett fektetnie a hangsúlyt, miközben ő maga csak alig-alig jutott lehetőséghez a kapu előtt. Kíváncsi voltam, hogy hány mérkőzésnek kell eltelnie ahhoz, hogy komfortosan érezze magát e pozícióban, így pedig őszintén meglepődtem, mikor Manuel egyből klasszis szinten futballozott a középpálya és a csatársor között az Atalanta ellen, egyfajta összekötőként funkcionálva. Ez mindent elmond arról, hogy mekkora tehetség lakozott benne már a kezdet kezdetén is, s örömmel tapasztaltam, hogy ezt illető tulajdonságait később a Serie A-ban is megcsillogtathatta, kezdetben a Milan, majd később a Sassuolo játékosaként."

Vajon pályafutása során melyik mester gyakorolta a legnagyobb hatást Locatellire, aki alatt ki tudta bontakoztatni a benne rejlő kvalitásokat? 

"Magától értetődő módon ez a tréner Roberto De Zerbi, mivel a vele való közös munka során Manuel végre meglelte saját útját, melyen azóta is rendkívüli eltökéltséget tanúsítva, töretlenül halad előre. Roberto egyértelműen páratlan szakembernek számít egyes labdarúgók felépítésében, s véleményem szerint ha Locatelli valóban a Juventus futballistája lesz, azt nagy mértékben De Zerbinek köszönheti majd. Úgy gondolom, hogy az Öreg Hölgy kötelékében a középpályás még magasabb szintre léphet, mivel Massimiliano Allegri remekül kezeli a tehetséges labdarúgókat, e tekintetben pedig azonos képességekkel rendelkezik, mint egykori csapattársam, Fabio Capello, aki egyedülálló módon ismerte fel a talentumot játékosaiban, Max pedig az ő szellemi örököseként minden bizonnyal az elsők között értette meg, hogy Manuel lehet a hab a tortán, melyet a Bianconeri középpályája jelent, melynek folytán nagy valószínűséggel a megfelelő módon kezeli és játszatja majd első igazolását."

A Juve az utóbbi idényben kétfős középpályával futballozott az esetek nagy többségében, ám a hírek szerint Allegri háromfős csapatrészt vizionál az újjáépülő Zebrák tekintetében. Locatelli melyik szisztémában lenne eredményesebb véleménye szerint? 

"Megítélésem szerint Manuel mindkét hadrendben képes lenne kimagaslóan szerepelni, akár kétfős középpályás is, mint tette azt a Sassuolo gárdájánál. Lehet, hogy csak a büszkeség beszél belőlem, de az olasz válogatott első két összecsapásán azt láttam, hogy Roberto Mancini igyekszik némiképp Locatellihez igazítani az alakulat taktikáját, melynek eredményeképp Jorginho védekezőbb feladatokat kapott, Barella irányítóként szerepelt, míg Manuel szabadon mozoghatott a pályán, ami kiváltképp Svájc ellen volt szembetűnő számomra. Úgy tartom, hogy egykori játékosom egyre jobban hasonlít Toni Kroosra, mivel pályán való látása, illetve univerzalitása egyértelműen a németre emlékezteti őt.

Locatelli szereti, ha nála van a játékszer, s azt sem veti meg, ha szabadon élhet ebből adódó lehetőségeivel, ennek révén pedig mindenképpen egy olyan olasz alakulathoz kell szerződnie, mely a mérkőzések döntő többségében labdabirtoklási fölény mellett futballozik. Azt kívánnám neki, hogy érjen el olyan sikereket karrierje során, mint a Real Madrid labdarúgója. A képességei egészen biztosan adottak egy hasonló út bejárásához" – összegzett De Vecchi.