Helyzetjelentés – a Primavera és a női csapat

montemurro_new_women_coach.jpgHajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy imádott klubunk nem csak egy felnőtt férfiegyüttesből áll, hanem van egy tartalék, egy ifjúsági és egy hölgyek által alkotott gárda is, akikről általában igencsak keveset hallhatunk. Ezt a hiányt szeretnénk pótolni nemrég indult sorozatunkkal, ami mindig az aktuális hét eseményeit fogja bemutatni.

Bár a női együttes, valamint az U23-as gárda már befejezte küzdelmeit, a Juventus Primavera továbbra is versenyben van a maga sorozatában, a harmadik pozícióban tanyázó zebramezes csapat pedig június 13-án vasárnap a tizennegyedik helyen tanyázó városi rivális Torinóhoz látogatott, tudva, hogy csak győzelem esetén marad halvány reménye a bajnoki címre.

Ehhez mérten az első félidő 40. percéig, egykapuzott is a következő kezdőcsapattal felálló vendéggárda, de nem akart megszületni a vezető gól, a helyzetek elpuskázásában a 10-es számú Angel Chibozo járt az élen. Aztán az utolsó öt percben a Granata is eljutott egy pár apróbb lehetőségig, de gól nem született. Nem úgy, mint a második félidő első percében, amikor Daniel Leo jobboldali átívelését, az ötös túlsó sarkától a felugró Samuel Iling fejelte át a hosszú sarokba. A találat rendesen átrendezte a játék képét, hiszen a hazaiak innentől végig nyomás alatt tartották a fekete-fehéreket, de a hetek óta ihletett formában védő Giovanni Garofani megőrizte a törékeny előnyt.

A csapat trénere így értékelte a látottakat: "Úgy gondolom, hogy az elmúlt hónapokban megszerzett érettség tette lehetővé, hogy ma így szerepeljünk, és győzni tudjunk. A csapat hozzáállása kiváló volt. Az első félidőben több nagy helyzetet teremtettünk, csak a célt, azaz a gólt nem tudtuk elérni. Elszántan jöttünk ki az öltözőből és sikerült egy nagyon nehéz meccsen előnyt szereznünk. A Torino egy nagyon kemény ellenfél hazai környezetben, nem véletlen, hogy legyőzték az Intert, és csak az utolsó percekben kaptak ki a Roma és az Atalanta ellen. Nagyon elégedett vagyok a mai teljesítménnyel, és a rendkívül értékes három pont megszerzése miatt is határtalan örömöt érzek."

Az Öreg Hölgy ifjai június 16-án a Cagliari alakulatához látogattak, s mivel a tabella első három helyezettje, azaz a Sampdoria, az Inter, valamint a Juve alakulatai egyaránt 57 ponttal állnak a táblázat élén, az alábbi kezdővel a gyepre kifutó fiúk a bajnoki aranyérem sorsának eldöntésére szolgáló rájátszásba való bejutásért küzdhettek meg a szárdok ellen. Az összecsapás ennek megfelelően rendkívüli intenzitással vette kezdetét, ugyanakkor a felek néhány kisebb lehetőséget leszámítva nem jutottak jelentősebb gólszerzési lehetőségekig, mely csak a 45+5. minutumban változott meg, mikor Matías Soulé vette be  Rossoblu kapuját. 

A második játékrész elején a Juventus gyorsan eldöntötte a lényegi kérdéseket, ugyanis a középső középpályás Fabio Miretti az 52. percben a Cagliari gólvonala mögé kotorta a játékszert, melyet követően egyik alakulat sem volt képes találatot szerezni, mely összességében a Bianconeri győzelmét, illetve Final Fourba való bejutását jelentette a csapat számára, ahol június 23-án kezdik majd meg a küzdelmet az Empoli gárdája ellen. 

Bonatti mester a következőképpen szólt a továbbjutást jelentő diadalról: "A mai nap folyamán rendkívül megérdemelt, s meglátásom szerint csodálatos sikert arattunk, ekképp pedig csak gratulálni tudok a fiúknak egész éves bajnoki teljesítményükhöz. Az alapszakaszt ugyanannyi ponttal fejeztük be, mint a Samp, valamint az Inter, s csak gólkülönbségünk miatt vagyunk harmadikok a tabellán, ennek révén pedig az elkövetkezendő időszakban rájátszásban mérhetjük össze erőnket a fent említett két együttessel. A mai második félidő igen nagy kihívást tartogatott számunkra, hiszen a Cagliari nagy nyomás alá helyezett bennünket, ugyanakkor sikerrel vettük az előttünk tornyosuló feladatot, ebből kifolyólag pedig továbbra is harcban állunk a Scudetto elhódításáért. 

Június 23-án új utat kezdünk majd, azonban ezúttal is nagyszerű mentalitással, illetve nagy eltökéltséggel nézünk majd szembe legközvetlenebb, s egyúttal legnagyobb játékerőt képviselő ellenfeleinkkel. Kivételes idényen vagyunk túl, s mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy még szebbé varázsoljuk a szezont, megédesítve a magunk mögött hagyott, minden tekintetben rendkívüli időszakot."

cagliari_juve.jpg

Bár a hölgyek számára már befejeződött a bajnoki versenyfutás, az alakulat életében igen komoly változások történtek, ugyanis a Juve vezetősége a napokban hivatalosan is kinevezte a sorozatban négy Scudettót szerző csapat új trénerét, aki a kispadról felálló, pályafutását pedig az Inter trénereként folytató Rita Guarino örökébe léphet a későbbiekben. A csapat új mesterének Andrea Agnelliék Joe Montemurrót választották, akit június 8-án az alábbi szavakkal mutattak be a Bianconeri szurkolóinak: 

"Immár hivatalos: Joe Montemurro a csapat új vezetőedzőjeként csatlakozott a Juventus női együtteséhez, mellyel egy új, s minden bizonnyal érdekes, valamint rendkívül izgalmas út veheti kezdetét az elkövetkezendő időszakban. Az ötvenegy esztendős mester, aki július 1-jétől veszi át a gárda irányítását, közel két évtizedes edzői karrierrel a háta mögött érkezik Torinóba. A tréner először hazájában, Ausztráliában tevékenykedett ifjúsági csapatok kispadján, ezt követően pedig olyan sikeres kluboknál vállalt munkát, mint a Melbourne Victory, valamint a Melbourne City. 

2017 novemberében vállalta el az Arsenal női csapatának irányítását, ahol mindössze öt hónapot kitevő eredményes munkát követően el is hódította első trófeáját az angol női labdarúgókupa magasba emelésével, melyet követően számos örömteli percet, valamint nagyszerű sikert élhetett át a londoni együttes kispadján. A klubnál töltött második idényében, vagyis a 2018/2019-es szezon során az Arsenal 2012 óta először aratott diadalt a Premier League-ben, melyet ráadásul rekordot jelentő pontszám begyűjtése mellett eszközölt ki a piros-fehér színekben futballozó alakulat. A szóban forgó dátum, valamint a 2020/2021-es évad vége között Montemurro mester 57 találkozó során 45 alkalommal vezette győzelemre együttesét az angol női bajnokságban, melyhez csak hozzáad, hogy ezen időszak alatt az Ágyúsok szerezték a legtöbb, szám szerint 173 gólt a ligában. 

Egy másik figyelemre méltó eredmény, hogy a tréner a 2019/2020-as szezonban a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjébe kalauzolta alakulatát, mely az előző hét szezonban egyetlen alkalommal sem sikerült a gárdának, ennek elismeréseként pedig a mestert a FIFA az legjobb női csapatot irányító edzőjének járó díjra is jelölte. Ezen eredmények alapján kijelenthető, hogy Montemurro hatalmas sikeréhséggel, s példa nélküli győzelmi vággyal rendelkezik, ez pedig alapvető tulajdonságot jelent a Juventusnál is, melynek nyomán a mester minden bizonnyal alkalmas személy lesz az Öreg Hölgy irányítására. 

A Bianconeri utóbbi négy esztendejében aratott sikereit követően Montemurro nagy valószínűséggel arra törekszik majd, hogy ezen felül is további sikereket és aranyérmeket zsebeljen be a Juventus női alakulatával, ehhez pedig csak minden jót tudunk kívánni neki, valamint a hölgyeknek is. Sok sikert, és üdvözlünk Torinóban, mester!"

nedved_montemurro.jpg