Buffon: "Történetem a Juventusnál végleg véget ér"

gigi_ne_menj_el.jpgA mai nap folyamán az Öreg Hölgy szerelmesei a jelenlegi szezon eseményeinek megfelelően újabb rossz hírrel voltak kénytelenek szembesülni, ugyanis az elmúlt percekben a csapat történetének egyik legnagyobb legendája, a világtörténelem egyik legkiemelkedőbb hálóőre, a veterán Gianluigi Buffon bejelentette, hogy az idény végen ismételten, s ezúttal véglegesen távozik a Juventustól. 

A negyvenhárom esztendős hálóőr hivatalos nyilatkozatában mindenekelőtt leszögezte, hogy érzése szerint 2001 óta egyetlen megszakítással íródó ciklusa véget ért a Bianconerinél, mely döntésében mindenképpen közrejátszhat, hogy a folyamatban lévő évadban mindössze tizenkét összecsapáson segíthette alakulatát a különböző versenysorozatokban, ugyanakkor a szép búcsúra továbbra is megvan a lehetősége, ugyanis a Zebrák az Atalanta elleni, május 19-i Coppa Italia-döntőben valószínűleg utoljára még Buffonnal a kezdőcsapatban futnak majd ki a gyepre. 

"A jelenlegi idényben minden tekintetben hiányzott belőlünk a folytonosság, ennek révén pedig nem is voltunk képesek konstans jó teljesítményt nyújtani. Ugyan a tabella első öt-hat helyezettje elleni összecsapásainkon aránylag jól vettük az akadályokat, mivel néhány döntetlen és pár vereség mellett ezen találkozók legtöbbjén sikerült diadalmaskodnunk,  a kisebb együttesekkel szemben gyakran hullajtottunk el létfontosságú pontokat, általában igen ostoba szituációknak köszönhetően, mely arra enged következtetni, hogy együttesünk eddig a pillanatig még nem volt képes meglelni karakterét, s önmagát másoktól megkülönböztető jellemvonásait" – jelentette ki a beIN Sport újságírójának.

Az ikon ezt követően arról beszélt, hogy a csapat egyik legnagyobb sztárja, Cristiano Ronaldo a fennálló körülmények mellett egészen egyszerűen képtelen a megfelelő módon segíteni gárdáját, ugyanakkor több szakértőhöz hasonlóan ő maga is úgy véli, hogy kiforrott együttes nélkül a legkiemelkedőbb klasszisok sem mennek sokra. 

"Mindig is kitűnő kapcsolatom volt Ronaldóval, aki nagyszerű futballista, s hatalmas jellemmel rendelkező ember, melyet az is bizonyít, hogy ellenfelemként, majd később csapattársamként is nagyon kedves módon viselkedett velem. Cristiano pályafutása teljes időtartama alatt rengeteg gólt szerzett, ezt pedig az elmúlt esztendőkben is folytatta, ugyanakkor kénytelen vagyok megállapítani, hogy ha egy csapat semmit sem fejlődik, a kötelékében szereplő futballisták sem lesznek képesek jó teljesítményt nyújtani. 

Az egyén egyedül akkor képes újabb szintre lépni, ha a csapat megfelelő hátteret biztosít számára ennek kieszközöléséhez, ha pedig ezen tényezők nem adottak egy alakulatnál, még a legnagyobb klasszisok is csak szenvedni fognak az egyes megmérettetéseken. Ezért nem szabad senkit sem okolni, ugyanis a felelősség egyedül kollektív lehet egy futballhoz hasonló sportág esetében."

Buffon mondanivalójának végéhez közeledve leszögezte, hogy kontraktusa június 30-i lejártával ezúttal véglegesen is elhagyja a Juventust, mivel úgy véli, hogy a csapattal való, közel két évtizedes kapcsolata során már minden tőle telhetőt mindent megtett az Öreg Hölgyért, ahogy a klub is rengeteget adott számára. 

"A jövőm teljes mértékben világos, a továbbiak pedig eldöntött kérdésnek számítanak. A Juventusnál töltött gyönyörű, egyszeri, megismételhetetlen, s nem utolsó sorban rendkívül hosszú kalandom a jelenlegi idény utolsó játéknapjain véglegesen véget ér, ugyanakkor ennél részletesebben egyelőre nem tudok nyilatkozni a folytatásról. 

Mint azt mindenki tudja, alapvetően két opció áll előttem, melynek értelmében szögre akaszthatom kesztyűimet, s abbahagyhatom a futballt, ám amennyiben sikerül találnom egy olyan kihívást, mely egy új kalandba való belevágásra ösztönöz, elképzelhető, hogy még találkozni lehet velem a futballpályán a későbbiekben is. Ha azonban más korszak köszönt be életemben, ahol a labdarúgás világától eltérő területeken szerzett tapasztalataimra lesz szükség, szintén nagy kedvvel vetem bele magam az előttem álló eseményekbe. 

Úgy érzem, hogy az elmúlt húsz esztendő során minden tőlem telhetőt megtettem a Juventusért, ahogy a klub is mindent megadott nekem, melyre szükségem volt. Véleményem szerint kapcsolatunkból egyszerűen lehetetlen küldetés lenne ennél többet kihozni, mivel elértük közös utunk és ciklusunk végét, e helyzetben pedig természetes, ha egyikünk a különválás mellett határoz" – zárta szavait a legenda. 

Mint ismert, Buffon 2001 nyarán szerződött a Juventushoz, mely együttest első ízben 2018-ig, majd 2019-től 2021-ig szolgált, ezen időszak alatt pedig magasba emelhetett tíz Scudettót, négy Coppa Italiát, valamint hat Supercoppa Italianát, s pályára léphetett három Bajnokok Ligája-döntőben is, miközben a Caciopolit követően a másodosztályba is követte együttesét, melynek 2012 és 2018 között csapatkapitánya is lehetett.