Pirlo: "Nem fogok lemondani" — Összefoglalóval

pirlo3.JPGA Juventus-Milan szuperrangadóval zárult a Serie A 35. fordulója. A mérkőzést megelőzően a zebrák pontegyenlőséggel álltak a tabellán a milánói piros-feketékkel, a tét pedig hatalmas volt, hiszen könnyen lehet, hogy ez a találkozó végkimenetele fog dönteni arról, hogy melyik együttes marad le a jövő évi Bajnokok Ligájáról. Ennek megfelelően óvatosan és takitikusan kezdtek a felek, azonban a rossoneri kissé aktívabbnak tűnt, mely mondhatni az ő szemszögükből nézve a legkötéletesebb pillanatban kifizetődött, hiszen az első félidő hosszabbításában Brahim Diaz szerzett vezetést, melyre nem volt lehetősége idő hiányában válaszolni Andrea Pirlo fiainak. A második félidő legelején lehetőség nyílt az egyeníltésre a Juventus számára, azonban Bentancur lövését Donnarumma védeni tudta. Ezt követően nem tudott veszélyes helyzetet kialakítani a hazai együttes, sőt Giorgio Chiellini kezezése után a vendégek jutottak büntetőhöz, melyet Wojciech Szczęsny védeni tudott, így életben tartotta a reményt az egyenlítésre, azonban ezt követően sem sikerült érdemi helyzetet kialakítani a zebráknak. A kegyelemdöfést Ante Rebić szépségdíjas találata, majd Fikayo Tomori góljai adták meg, lényegében a szakadék szélére sodorva a torinói együttest. 

A rendkívüli csalódást keltő találkozót követően Andrea Pirlo értékelte a látottakat, elmondása szerint pozitívan kezdte a csapat a mérkőzést, azonban az egyes kedvezőtlen momentumok következtében a zebrák elvesztették az egységességet: "A hét során megfelelő munkát láttam a csapattól, akik végig aktív, meggyőző játékot mutattak be az edzéseken. Jól kezdtük a mérkőzést, azonban a "momentumok" következtében szétestünk. Kevés részlet volt ami működött, elvesztettük a fonalat és ez lett az eredménye. Nehéz megmagyarázni ebben a pillanatban mi történhetett. Ha egy ilyen fontos mérkőzést elvesztesz 3-0-ra, akkor valamit rosszul csináltál, ki kell elemeznünk tiszta fejjel, mi is történt pontosan." - Kezdte a sajtókonferenciát a Juventus edzője. A meccs során a csapat alig mutatta a küzdés és az akarat jeleit, melyet Pirlo is szóvá tett, azonban tisztában van saját felelősségével is: "Egy mérkőzés során játszhatsz szenvedve, de sosem hiányozhat a büszkeséged a pályán. Az ehhez hasonló teljesítményeknek egyszerűen nem szabad megtörténniük. Ami a pályán történt teljes mértékben a mi hibánk, ezen felül is különösen engem illet a felelősség, aki ezt a csapatot vezetem.

A csalódást keltő eredményt követően megkérdezték Pirlót, hogy lemond-e, azonban a volt középpályás egyértelmű nemmel felelt: "Nem, nem fogok lemondani. Nagy lelkesedéssel vállaltam el ezt a munkát, számolva az esetleges nehézségekkel. Továbbra is a klub rendelkezésére állok, három mérkőzés még hátra van, és egészen addig végezni fogom a munkám, ameddig engedik számomra. Más projekt volt a fejemben a kinevezésemkor, melyben sok mindent meg kellett változtatnom, hogy alkalmazkodni tudjak a rendelkezésre álló játékosok karakterisztikájához." Úgy tűnik nem Pirlo az első edző, aki nem tudja végigvinni az elképzeléseit, hiszen elődje, Maurizio Sarri sem tudta meghonosítani saját játékstílusát. Valóban arról lehet szó, hogy a játékosok ellenállnak a változással szemben immár évek óta? "Ez egyáltalán nem igaz, csupán arról van szó, hogy egyes játékosokkal nem tudod megvalósítani az eredeti elképzelésed, akkor váltosztatnod kell. Ha nem tudom a játékosaimból kihozni a legjobbat, az az én hibám és nekem kell törekednem arra, hogy jobban csináljam a dolgom. Ez a csapat rendkívüli játékosokból áll, azonban most valami mégsem működött." A játékosok már sokadjára léptek a pályára a küzdés legkisebb jelét sem mutatva, mely ma is a csapat vesztét okozta. Mi lehet az ok? "Sokszor beszéltünk már erről idén, mert ez egy visszatérő probléma. Kértem a srácokat, hogy szedjék össze magukat, tiszteljék a mezt, mert egy hatalmas és dicsőséges klub játékosai, és az ehhez hasonló hozzáállás elfogadhatatlan." - ismerte el az edző.

 

A Szuperliga megalakítására tett sikertelen kísérlet óta sok a bizonytalanság a csapat körül. A riporterek arról kérdezték a Maestrót, hogy érez-e extra nyomást, vagy nehézséget ez miatt. "A klub teljeskörű szabadsággal ruházott fel, ami a pályán kívül történik, nincs hatással az általam végzett munkára. Ha nem nyújtunk a pályán megfelelő teljesítményt, az teljes mértékben a mi, vagy leginább az én hibám. Csak ismételni tudom magam, az edzéseken jó munkát végeztünk, de néha bizonyos játékosok nem érik el teljesítményük legjavát. Ha kettő-három ilyen futballistád van a pályán az ehhez hasonló fontosságú meccseken, az az egész csapat teljesítményét le tudja húzni. A srácok mindig is mögöttem álltak, jó és rossz periódusokban egyaránt, szóval nincs miért szemrehányást tennem nekik." - zárta a gondolatait a Bianconeri edzője.

Kínzásképpen alább található a mérkőzés összefoglalója: