Gravina: "Az ESL egy esetlen projektnek bizonyult"

gabriele-gravina-federcalcio-1200x1200.jpgUgyan a koronavírus-járvány minden tekintetben hatalmas csapást mért a nemzetközi, s ennek révén az olasz futballra is, Itália felső szerveinek irányítói a helyzet ellenére is azon tevékenykednek, hogy a csizma labdarúgását kivezényeljék a rendkívül nehéz állapotuk közül, észrevételeiket pedig a tegnap nap folyamán egy nagyobb szabású konferencia keretein belül is közzétették, mely beszélgetésen több befolyásos mellett az Olasz Labdarúgó Szövetség elnöke, Gabriele Gravina is felszólalt. 

A FIGC első embere mindenekelőtt kijelentette, hogy a futballban fennálló válságot nem az Európai Szuperligához hasonló esetlen projektek oldják majd meg, ugyanis a jövő sokkal inkább a klubok kiadásainak csökkentésében és ennek egységes szabályozásában keresendő, melynek kivitelezéséért a a vonatkozó szervezeteknél döntési pozícióban lévő személyek minden tőlük telhetőt meg fognak tenni. 

"Mindenekelőtt leszögezném, hogy igen nagy bizalommal fordulok az Olasz Olimpiai Bizottsággal folytatandó tárgyalássorozathoz, mivel a két szervezet eddigi vitáiból egyértelműen kiderült, hogy alapvető elképzeléseink megegyeznek, s konszenzus van közöttünk a jelenlegi állapotok megoldásának fontosságát illetően" – fogalmazott a Formiche.net és a Standard Football közös rendezésében megtartott kongresszuson. 

"A labdarúgásnak nagyobb egyetértésre és szolidaritásra, emellett jóval kevesebb kerettel operáló, ésszerű költségvetésre van szüksége, ennek megvalósítása pedig a számunkra elképzelhető legnagyobb kihívás elé állít bennünket. Nem titkolhatjuk, hogy szükségünk van bevételeink jelentős összeggel történő növelésére, ugyanakkor e folyamat során nem önös érdekek mentén kell munkálkodnunk, hanem a teljes futballpiramis számára kedvező és elfogadható irányelvek mentén kell lefektetnünk az új struktúra kereteit.

Az elmúlt hetek folyamán alapvető változások történtek sportágunk viszonyaiban, a mindenki által ismert negyvennyolc óra leforgása alatt pedig korábban sosem tapasztalt támadásokkal és hazugságokkal voltunk kénytelenek szembesülni, melyeknek mindenképpen gátat kellett szabnunk, úgy a kontinentális, mint a nemzeti keretek között, hiszen Olaszország egyike volt azon államoknak, melynek klubjai csatlakoztak a szóban forgó kezdeményezéshez. 

A történtek, minden negatívumok ellenére lehetőséget biztosítanak számunkra a futball jelenlegi helyzetének átértékelését illetően, ugyanis mindenképpen fel kell tennünk magunknak a kérdést, hogy mit tehetünk a labdarúgás jövőjének biztosításáért, melyet a kétségkívül a fent említett nyomvonalon haladva kell kieszközölnünk. Azzal, hogy a futballisták béreit csökkentjük, önmagában nem fogunk eredményeket elérni. Ennél sokkal alapvetőbb változásokra van szükségünk, melynek révén egy olyan rendszert kell kidolgoznunk, mely a nemzeti szövetségeken és versenysorozatokon alapulva a mostaninál jóval igazságosabb erőforrás-elosztást valósít majd meg. 

Az Európai Szuperliga minden tekintetben esetlen projektnek bizonyult, azonban nekünk a parttalan vita folytatása, s az üres kritikák megfogalmazása helyett meg kell mutatnunk, hogy az ESL-t megalapító alakulatoknál világosabb elképzelésekkel rendelkezünk az elkövetkezendőkkel kapcsolatban, ugyanis a tény, hogy a labdarúgás iránti érdeklődés csökken, a kérdéses versenysorozat által hangoztatott demagóg jelszavak ellenére elvitathatatlan. Példának okáért, a koronavírus-járvány kirobbanása óta mintegy kétszázezerrel kevesebb regisztrált sportoló szerepel a FIGC adatbázisában, mint 2020 tavasza előtt, ami azt jelenti, hogy jelentősen kevesebb olasz fiatal futballozik, mint egy esztendővel korábban, ebből kifolyólag pedig mindent meg kell tennünk az érdeklődés fenntartásának érdekében, melyhez természetesen a realitás talaján mozgó változások foganatosítására is szükségünk lesz" – összegzett Gravina.