Moratti: "Conte Juve-ellenes lett"

moratti-2-scaled-e1591979477113.jpgA Scudettót frissen elhódító Internazionale egykori elnöke, Massimo Moratti egy friss nyilatkozatában kijelentette, hogy rendkívül örül a Nerazzurri bajnoki címének, mivel aranyérmük révén Antonio Conte alakulatának végre sikerült megtörnie a Juventus évtizedes uralmát, ezen felül pedig a milánóiak győzelemhez vezető útjának elemzésén kívül azt is leszögezte, hogy a fekete-kékek mestere immár nem számít a Bianconeri szurkolójának, mivel minden tekintetben Interistává vált. 

A korábbi sportvezető elsőként azon személyeket nevezte meg, akiknek ajánlja volt együttese diadalát, emellett pedig kinyilvánította azt illető meggyőződését, hogy az Inter a most megszerzett olasz bajnoki címmel egy nagy korszak alapjait fektette le, mely hasonlóan sikeres lehet, mint az Öreg Hölgy által uralt kilenc esztendő. 

"Hogy kinek ajánlom a Scudettót? Mindenekelőtt édesapámnak, mellette pedig Fachettinek és Priscónak, ám nem feledkezhetem meg Bellugiról és Corsóról sem, akik mindannyian őrült ünneplésbe kezdtek volna, ha megérik az elmúlt napokat. Ezen felül természetesen meg kell említenem az Inter összes szurkolóját is, akiknek a mostani siker hatalmas megkönnyebbülést jelent, hiszen végre megszabadultak azon negatív hangok képviselőitől, akik tízéves nyeretlenségi szériájuk miatt kritizálták őket. Az utóbbi órák rendkívül meghatóak voltak, a bajnoki cím bebiztosításának napján pedig én magam is rengeteg üzenetet váltottam Steven Zhanggal" – kezdte mondanivalóját a La Gazzetta dello Sportnak adott interjújában. 

"Az én elnökségem alatt a klub egy minden tekintetben páratlan, öt bajnoki aranyérmet hozó győzelmi szériát épített fel a semmiből, melynek végén még a Real Madrid vezetősége is csak isteníteni tudott bennünket. A jelenlegi Internek mindene megvan ahhoz, hogy még ezen sikereket is túlszárnyalja, s ahhoz is, hogy a Bajnokok Ligája topcsapatai közé verekedje be magát. Hogy meglepnek-e az együttes anyagi problémái? Igen, mert a Suningra mindig is úgy tekintettem, mint egy korlátlan hatalommal rendelkező vállalatra, ugyanakkor a koronavírus gazdasági hatásait, illetve Európa és Kína egymás közötti, állandóan változó viszonyát minden bizonnyal még ők sem képesek kisebb-nagyobb döccenők nélkül áthidalni, ám ennek ellenére is úgy vélem, hogy Milánóba tíz esztendőnyi zaklatottságot követően végre visszatért a nyugalom."

Mint ismert, a milánóiak mestere, Antonio Conte annak idején a Juventus diadalútjának elindítója volt, a sors keze által most pedig éppen ő vet véget a Zebrák olaszországi egyeduralmának. 

"Conte érdemei megkérdőjelezhetetlenek. Minden tekintetben rányomta sajátos bélyegét együttesünkre, s nagy tiszteletet váltott ki belőlem, hogy rendkívül egyedinek mondható helyzete, valamint az Inter ősi riválisához való szoros kötődése ellenére képes is volt kizárólag feladatára összepontosítani, mindemellett pedig egységes alakulatot kovácsolni egy ezer irányba húzó gárdából. Hogy akkora jelentőséggel bírna, mint José Mourinho? Az ehhez hasonló összehasonlításokat mindig igen nehéz elvégezni, ám jelen felvetés még engem is nagy kihívás elé állít. Annyi bizonyos, hogy Antonio, a portugálhoz hasonlóan igazi zseninek számít szakterületén, s kétségkívül mindkettejükben óriási, legbelső ösztönökből fakadó szenvedély uralkodik a labdarúgás iránt.

Úgy vélem, hogy a Coppa Italia elődöntőjének torinói visszavágóján, az Andrea Agnellivel folytatott durva szópárbaj idején megszületett a Juve-ellenes Conte, aki innentől kezdve nem a Bianconeri elkötelezettje, hanem sokkal inkább a fekete-fehérek ellenfele lett. Mondanom sem kell, hogy ez mekkora elégedettséggel tölt el. Conte zsenialitása leginkább a gárda játékában mérhető fel. Mikor Lukaku elindul a félpályáról a kapu felé, az az esetek 90%-ban gólt eredményez a Nerazzurrinak, míg Barella immár gyakorlatilag második bőrként viseli a csapat mezét, a pályán pedig egyértelműen ő számít az Inter szívének és lelkének.

Természetesen nem mehetünk el szó nélkül a türelemmel váró, kiegészítőembernek számító, ugyanakkor pályára lépésükkor rendkívüli teljesítményt nyújtó futballisták mellett sem, mint amilyen Darmian, vagy Ranocchia, ezen felül pedig mindenképpen meg kell említenünk Christian Eriksent is, aki magától értetődő egyszerűséggel alakítja ki az alakulat helyzeteinek jelentős hányadát. Nagy szerencse, hogy Conte időben felfedezte a benne rejlő, igen széles skálán mozgó lehetőségeket, mely által végső soron Scudettót nyert az Internek. Ennek alapján meggyőződésem, hogy Antonio a világ egyik, ha nem a legnagyobb mestere. Mindent köszönök neki" – zárta szavai Moratti.