Fior-Juve – Az edzők értékelése

pirlo_fior.jpgA Juventus a Serie A mai játéknapján az ősi ellenfélnek számító Fiorentina otthonába látogatott, tudván, hogy a Bajnokok Ligája-indulást érő pozíciók eléréséért folyó versenyfutásban lehetőleg minden hátralévő összecsapásán három pontot kell szereznie a kvalifikáció bebiztosításához. Az Artemio Franchi gyepén megrendezett találkozó a szokásokhoz híven rendkívül küzdelmes megmérettetést hozott, melynek keretein belül a Violák előbb Dušan Vlahović büntetőjével szereztek vezetést, melyet a Bianconeri részéről Álvaro Morata nagyszerű találata egalizált, s egyben állította be az 1-1-es végeredményt a második félidő elején. 

Az összecsapást követően természetesen a két fél mesterei is értékelték a látottakat, s míg a fekete-fehérek vezetőedzője, Andrea Pirlo mindenekelőtt az első félidőben elkövetett mellényúlásokra fektette a hangsúlyt, addig a Lilák trénere, Giuseppe Iachini együttese győzelemre való esélyét emelte ki. 

"Az első félidőben meglehetősen borzalmas futballt mutattunk be, ugyanakkor a második játékrészben sokkal jobban szerepeltünk. Danilo balszerencsés kidőlése miatt megpróbáltunk három belső védőt alkalmazni a hátsó alakzat tekintetében, azonban elképzeléseink ezúttal sajnálatos módon nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket. A támadósorban meglehetősen nagy zavar uralkodott, ennek révén a szünetben Paulo Dybala helyett Álvaro Moratát küldtük pályára, ami igen jó döntésnek bizonyul. Ennek ellenére senkit sem vonnék kérdőre a mai eredményért, ekképp Cristianót sem hibáztatnám. Mindannyian rosszul teljesítettünk, így kollektív felelősség terhel bennünket"  – szögezte le a Maestro a Sky Sport Italia kérdésére. 

"A találkozó első szakaszában alapvetően is teljesen más felfogásban kellett volna futballoznunk, mivel elképzeléseink minden tekintetben hibásnak bizonyultak, melyek egyértelműen korrigálásra szorulnak a későbbiekben. Rossz megközelítést alkalmaztunk, ez pedig legfőképp azért jelent igen sajnálatos körülményt, mert a szezon hajrájában minden egyes összecsapás létfontosságú egy olyan csapat számára, melynek még nem sikerült eldöntenie a lényegi kérdéseket. Ma délután nem képviseltünk elegendő agresszivitást, s rendkívül rosszak voltunk a mélységi akciók során is, ez pedig a teljes megmérettetésre rányomta a bélyegét" – tette hozzá. 

Az egykori középpályás ezt követően a csapat egyes labdarúgóiról is szót ejtett, kijelentve, hogy Cristiano Ronaldo és Paulo Dybala továbbra sem képesek a megfelelő összhangban tevékenykedni, ugyanakkor kiemelte, hogy a születésnapos Dejan Kulusevski meglehetősen jól szállt be a találkozóba. 

"Aaron Ramsey-nek és Paulo Dybalának változó szerepkörben kellett volna helytállnia, hogy betölthessék a Danilo kiesésével hátramaradó űrt, így összezavarva az ellenfél védvonalait, később azonban rá kellett döbbennünk, hogy ezen elképzelésessel csak akadályokat gördítünk magunk elé, ennek következtében az argentin helyett Moratát vetettük be, aki rögtön csodálatos gólt ért el a Violák ellen. Rossz érzéssel tölt el, hogy a siker érdekében el kellett térnünk eredeti ötleteinktől, ám kizárólag ez az út vezethetett bennünket a kívánt játékkép eléréséhez, ebből kifolyólag végső soron örülnöm kellene, hiszen a jelentős változtatás ellenére sikerült megfelelően alkalmazkodnunk egy, az alapvető elképzelésektől szinte minden tekintetben eltérő szisztémához. 

Nem hinném, hogy Ronaldo rosszul futballozott volna. Annak ellenére, hogy elpuskázott néhány lehetőséget, eredményesen segítette együttesünket, ez pedig meglátásom szerint jóval nagyobb fontossággal bír az egyéni célok elérésénél. A Fiorentina rendkívül magas védvonallal állt ki ellenünk, az ebből adódó lehetőségeinket pedig sokkal jobban is kihasználhattuk volna, ám nem gondolnám, hogy egyetlen másodperc erejéig sem volt esélyünk a győzelemre. Dybala és Morata két nagyon különböző támadó, mivel Paulo szeret visszalépni a labdákért, s a csapatrészek összekötőjeként mélységből ostromolni az ellenfelek hátsó alakzatát, míg Álvaro egy vérbeli center, akinek legnagyobb erénye az üres területekre való hatékony befutásban rejlik. 

Juan Cuadrado ma is kiválóan futballozott, miután pedig Ramsey-t a szélre húztuk, jóval nagyobb nyomást fejthetett ki a Violákra, s beadásaival állandó kockázatot jelentett számukra, míg Kulusevski bevetésével elsősorban a támadások hatékonyabb kibontakoztatását kívántuk elérni, amit Dejan végre is tudott hajtani. Arthur sajnálatos módon ma sem állt rendelkezésünkre, hiszen a lábával való állandó problémái miatt egyszerűen nem tud minden edzésen és összecsapáson segíteni bennünket. Az egyik lábában egy apró, korábbiakból származó törés található, ami meggátolja őt a folyamatos játékban, nekünk pedig éppen ezért erős figyelem alatt kell tartanunk, vigyázva, hogy ne erőltesse meg magát túlzott mértékben. Ha a kispadra szorul, az pusztán fizikai állapotának köszönhető, s nem kötődik sportszakmai döntésekhez."

Pirlót végezetül ezúttal nem jövőjéről, hanem fejlődéséről kérdezték, azt tudakolva, hogy edzői karrierjének kezdetétől számítva milyen utat járt be az Öreg Hölgy mestereként. 

"Ezt igen nehéz lenne egyértelműen meghatározni, elsősorban azért, mert jelen pillanatban egészen más célokért küzdünk, mint a szezon kezdeti szakaszában. Az idény elején mind én, mind pedig a csapat más elvárásokkal vágott neki az évadnak, ám különböző körülmények befolyásoló hatása miatt sajnálatos módon nem tudtuk az eredetileg eltervezett nyomvonalon munkálkodni és haladni az utóbbi hónapokban. 

Természetesen minden egyes összecsapáson újabb és újabb tapasztalatokkal gazdagodom, azonban ha a kezdeti célokra, illetve ezek szétfoszlására gondolok, egyáltalán nem lehetek boldog a fennálló helyzet miatt, s úgy vélem, hogy a klubvezetés sem számít elégedettnek" – zárta mondanivalóját Pirlo. 

beppe_iachini.jpgA Fiorentinát irányító Beppe Iachini a Maestróhoz hasonlóan keserűen állt a sportsajtó kamerái elé, hiszen elmondása szerint ha fiai nem követtek volna el néhány buta hibát a megmérettetés során, akár a három pont otthon tartására is meglehettek volna lehetőségeik. 

"Csalódott vagyok a végeredmény miatt, hiszen a találkozó előtt szerettünk volna nagyon erős benyomást gyakorolni a külvilágra, melyet leginkább ennek a nagyszerű Juventusnak legyőzésével érhettünk volna el. Az alapvető hiba a második félidő rossz megközelítésében, egészen pontosan abban rejlett, hogy egy kiváló első játékrészt követően nem voltunk képesek megtartani előnyünket, holott erre, sőt találataink számának növelésére is igen sok alkalom kínálkozott"  – fogalmazott a Sky Sport Italia munkatársának. 

"Tisztában vagyunk a ténnyel, hogy az Öreg Hölgy számos olyan futballistával rendelkezik, akik bármelyik percben képesek változtatni az adott találkozó állásán egy-egy klasszis megmozdulás révén, ennek tudatában pedig rendkívül boldog vagyok, hogy egyetlen perc erejéig sem hagytuk, hogy letérítsenek bennünket utunkról, hanem mindvégig töretlenül meneteltünk előre céljaink elérése felé. Az összecsapás végére természetesen nagy fokú fáradtság lett úrrá rajtunk, azonban úgy vélem, hogy játékstílusunknak köszönhetően sikerült ellensúlyoznunk energiatartalékaink megfogyatkozását, ami mindenképpen tanúsítványt ad csapatunk tartásáról és elhivatottságáról. Meggyőződésem, hogy ha a Bianconerinek nem sikerül rögtön a szünet után kiegyenlítenie, megszerezhettük volna a győzelmet.

Öt hónappal a még Cesare Prandelli által vezetett gárda fölényes torinói diadala után úgy vélem, hogy játékosainkban több kétség uralkodik, mint a szezon kezdeti szakaszában, mivel mintha némiképp elbizonytalanodtunk volna az utóbbi hetekben. Éppen ezért legfőbb feladatunkat mentalitásunk feljavítása jelenti, ugyanis mindenképpen dolgoznunk kell azon tényezők meglelésén, melyek az igazán kritikus szituációkban is képesek lehetnek magabiztossággal felruházni bennünket. Ha feszültséggel és szorongással futunk ki a gyepre, természetszerűleg nem is lehetünk eredményesek, a játékszert pedig nem előre, hanem állandóan csak hátra tudjuk továbbítani, egészen addig, amíg be nem találunk a saját kapunkba. Az elkövetkezendő hetekben ennek folytán mindenképpen folytatnunk kell a megkezdett munkát, miközben arra kell törekednünk, hogy a lehető legtöbb pontot begyűjtve minél magasabb pozícióban álljunk majd az idény lezárultát követően. 

Nem tudnám megmondani, hogy Franck Ribéry marad-e Firenzében, mivel ezek a döntések elsősorban nem rajtam, hanem a klub vezetőségén múlnak. A magam részéről továbbra is saját munkámra, vagyis a csapat felkészítésére szeretnék koncentrálni, s ezt illetően csak annyit mondhatok, hogy Ribéry mindig is egy nagyszerű ember, illetve egy kiváló labdarúgó volt, ezért pedig hagynunk kell neki, hogy kizárólag a futballra koncentrálhasson. Mindent meg kell adnunk számára, amit csak kíván, hogy a szezon végén számunkra is kedvező határozatot hozhasson jövőjével kapcsolatban" – összegzett Iachini. 

A mérkőzés összefoglalója: