A Bobo TV véleményvezérei a Szuperligáról

vieri-2-scaled-e1592221817425-1280x720.jpgAz Európai Szuperliga egyelőre kérészéletűnek tűnő története ellenére a versenysorozattal kapcsolatos kérdések továbbra is rendkívül nagy port kavarnak a labdarúgás világában, ebből kifolyólag Olaszországban is, ahol a többi bajnoksághoz hasonlóan számos szakértő és laikus igyekszik kifejteni véleményét az elmúlt napok meglehetősen eseménydús történéseiről. Ezen kör alól magától értetődő módon Christian Vieri igen nagy színvonallal bíró műsora, a Twitch-en közvetített Bobo TV sem képezhetett kivételt, melynek keretin belül a házigazda mellett ezúttal is a show állandó vendégei, azaz Antonio Cassano és Daniele (Lele) Adani tették közzé álláspontjukat. 

A többek között a Lazio, az Atlético Madrid, valamint az Inter alakulataiban is megforduló Vieri társai elsősorban az ESL alapítóinak helyzetét igyekezett tisztázni, leszögezve, hogy ő maga is egyetért a Szuperliga és a Real Madrid elnökének, Florentino Péreznek napokban elmondott szavaival, miszerint a projekt továbbra is életben van, csupán ideiglenesen felfüggesztésre került. 

"Meglátásom szerint a Szuperliga továbbra is csupán előkészületi fázisában jár, azonban semmiképpen sem szűnt meg véglegesen. Pérez elnök úr a napokban leszögezte, hogy a tizenkét alapító távozó tagjai jogilag jelen pillanatban is a versenysorozatban szerepelnek, mivel a klubok előzetes megállapodása gátat szab a kilépésnek, ha pedig ez mégis bekövetkezne, a feleknek tetemes pénzbüntetéssel kell számolniuk" – kezdett bele mondanivalójába Vieri. 

"Florentino világossá tette a továbbra is bennmaradók álláspontját, ezt pedig teljesen komoly kinyilatkoztatásnak kell venni. A Szuperliga egészen biztosan nem halott. Gondoljunk csak bele: a sorozat előkészítésén a világ legnagyobb futballegyütteseinek befolyásos vezetői munkálkodtak, s annak ellenére, hogy az ESL létrehozásának bejelentésekor elkövettek egy kisebb kommunikációs bakit, minden bizonnyal pontosan tisztában vannak tetteik súlyával. A Real Madrid és a Juventus egészen egyszerűen nem kívánják a továbbiakban is a híresen korrupt UEFA-ra bízni pénzügyeiket, mivel saját maguk szeretnének rendelkezni anyagi javaik elosztása fölött, ami teljes mértékben elfogadható. 

Ugyan jelen pillanatban igen kevés esély mutatkozik az ESL tényleges megalapítására, a közeljövőben véleményem szerint mindenképpen be fog következni egy ehhez hasonló lépés, mivel a klubok hosszabb távon is garantálni szeretnék maguknak a közvetítésekből, valamint a jegyárakból befolyó pénzösszegeket, emellett pedig igen magas adósságaikat is törleszteniük kellene. Idő kérdése, és a Szuperliga nem csupán egy terv, hanem a színtiszta valóság lesz" – összegzett a korábbi támadó. 

daniele-adani-e1522887546380.jpgAz egykori hírhedt védő, Lele Adani társánál jóval élesebb kritikával illette a kezdeményezést, melyről Vierivel ellentétben csupán egyfajta háromnapos csodaként vélekedik, hozzátéve, hogy az ESL megszűnésével nem tűnnek el a nyilvánosság elől a labdarúgás alapvető problémái sem. 

"Úgy vélem, hogy a Szuperliga csupán egy hurrikánszerű jelenség, egyfajta háromnapos csoda volt, mely olyan sebességgel tűnt el az életünkből, mint amilyen gyorsasággal érkezett. Annak ellenére, hogy a kezdeményezést alapvetően rosszul mutatták be a nyilvánosság előtt, a futball legjelentősebb problémáit sikerült felszínre hozniuk e gondok kihangsúlyozásával, melynek folytán teljesen egyértelművé vált, hogy a labdarúgás struktúráján mindenképpen változtatni kell. 

Az UEFA/FIFA által szabályozott versenynaptárak teljesen kimerítik a topcsapatok játékosait, s nem csak a jelenlegi, minden szempontból páratlan idényben, hanem normális viszonyok között is. A válogatott szünetek irracionális időpontjai szintén hatalmas problémát jelentenek, mivel nem egyszer előfordult, hogy egyes klubcsapatok legfontosabb alapembereiket voltak kénytelenek nélkülözni a nemzeti csapatoknál összeszedett sérülések következtében, mint történt az például nemrég Robert Lewandowskival, akinek Andorra, ismétlem, Andorra ellen kellet kifutnia a gyepre lengyel színekben, hóhérjai hathatós munkája miatt pedig négy hétre kidőlt, mely a Bayern PSG elleni Bajnokok Ligája-kiesését eredményezte. 

A labdarúgásban jelen pillanatban nincs meg az a nyomvonal, melyet az egyes csapatok bátran követhetnének, s melynek alapján tevékenykedhetnének. Az UEFA semmiféle koncepciót nem ajánlott fel a versenysorozataiban szereplő együtteseknek, miközben bőszen hangsúlyozzák, hogy mindig a klubok és a szurkolók érdekeit tartották szem előtt. Az egységes, előremutató elképzelések helyett olyan lényegtelen szabályok megteremtésével töltötték az időt, mint az FFP, ami nem, hogy javít, hanem egyenesen ront a sportág színvonalán, miközben az igazán fontos kérdéseket elhanyagolták, holott a követendő példa előttünk áll, mégpedig az Atalanta személyében. A bergamóiak annak idején éppen a Juventus projektjét vették alapul annak idején, ehhez képest nemrég agyonverték a Bianconerit, s a bajnoki tabellán is megelőzték őket, a Szuperliga pedig mégis a torinóiakat indította volna a kontinens krémje között. Az ESL hibás elképzelés volt, ugyanakkor az UEFA sem szolgáltat több előnyt a kisebb alakulatoknak, s ugyanúgy a nagyok maximális kiszolgálására törekszik."

 

cassano-2.jpgA pályafutásának kezdeti szakaszában a legnagyobb olasz tehetségek között emlegetett Antonio Cassano az egész napos fáradhatatlan szakértői tevékenység miatt érzett mérhetetlen kimerültségében az előtte szólókhoz képest jóval velősebben közölte álláspontját, leszögezve, hogy az UEFA semmilyen tekintetben nem hibázott a történet során.

"Az UEFA nem hibás, ezt a történetet az alapítók b****** el, főképp elképzelhetetlenül amatőr kommunikációjuknak köszönhetően. Alapvető mellényúlás volt, hogy Pérez és a többi klubvezető a futball megmentőjének szerepében kívánt tetszelegni, miközben nem erre, hanem kizárólag anyagi érdekeikre fókuszáltak. A Szuperliga létrehozóira felmérhetetlenül nagy adóssághalmaz nehezedik, ezért kénytelenek voltak valami újjal próbálkozni, mely előzetes terveik szerint akár be is válhatott volna. Hát, nem jött össze szegény milliárdosoknak... A realitás, illetve a szurkolók több alkalommal képelték fel már-már horrorisztikus módon a pazarló életstílust az elmúlt napokban, megmutatva, hogy hosszabb távon nem lehet csillagászati összegeket adni a játékosaidnak, valamint folyamatosan leigazolni az évszázad legnagyobb flopjait. Hogy az UEFA csúnyán bánt el a klubokkal? Nem a szövetség tehet arról, hogy egyesek ennyire ostobák" – zárta gondolatkörét Cassano.