ESL: BREAKING – Az UEFA nem hozott döntést a Szuperliga ügyében – FRISSÍTVE 14:02-kor

uefa-logo-034798dc50-seeklogo_com.pngFONTOS: AZ UEFA ELHALASZTOTTA A SZANKCIÓKRÓL VALÓ DÖNTÉST (részletek a cikk alján!)

A  csökkenő hírek ellenére az elkövetkezendő napokban, hetekben, ismételten rendkívül fontos hírek várhatóan az Európai Szuperliga utórezgéseivel kapcsolatban, a tervezett versenysorozat tekintetében pedig az egyik legfontosabb kérdést a projektben eredetileg részvevő együttesek eseteges felelősségre vonása jelenti, mely félelem különösen reális alapokon nyugodhat a Juventus szerelmeseiben, nem kis részben a csapat elnökének, Andrea Agnellinek sok tekintetben kétes megítélésű szerepéből, s az európai futball árulójaként való kezeléséből kifolyólag. 

Az Olasz Labdarúgó Szövetség egykori elnöke, Carlo Tavecchio éppen ezért állt hosszú idő után ismételten a kamerák elé, nyilatkozatában pedig egyebek mellett elmondta, hogy sem a nemzeti bajnokságok, sem pedig az UEFA nem rendelkezik a szükséges jogalappal ahhoz, hogy szankciókat szabjon ki az érintett alakulatokra, bármit is állít ezzel kapcsolatban a szervezet elnöke, Aleksander Čeferin. 

"Véleményem szerint a Szuperligának mindenekelőtt a benne szerepet vállaló klubok súlyos gazdasági nehézségei szabtak gátat, ekképp amennyiben a bennmaradó alakulatok továbbra is komolyan gondolják a projekt megvalósítását, mindenekelőtt meg kell teremteniük az ehhez feltétlenül szükséges anyagi hátteret, illetve gazdasági egyensúlyt is. A terv bedőlésének ellenére nagy hiba lenne azt hinni, hogy az ESL nyomtalanul eltűnik a labdarúgás történelemkönyvéből, hiszen a létrehozásában résztvevő együttesek fellépése kiválthatja azt a forradalmat, melyre immár elengedhetetlen szüksége van a futballnak" – szögezte le a Radio Bianconerának adott interjújában. 

"Természetesen a tervezett versenysorozatot illetően számos egyéb aggály is felmerülhet, a fent említett tényező azonban gyakorlatilag mindegyik Szuperliga ellen szóló indoknál fontosabb. Emellett nyilvánvalóan a közvélemény is a projekt ellen van, mivel egy ehhez hasonló elit liga sok tekintetben kitörne a sportág jelenlegi kereteiből, visszavonhatatlanul átszabva azokat, ami magától értetődően nem tetszik a labdarúgás felsőbb szervezeteinek, valamint a hagyományos értelemben vett politikának sem. Mikor az egyes államok vezetői felszólaltak az ESL ellen, sejteni lehetett, hogy a terv nem fog megvalósulni, hiszen ilyen befolyással bíró döntőbizottságok ellen még a világ legjelentősebb futballklubjai sem képesek felvenni a küzdelmet. 

Hogy kinek kellene vállalnia a felelősséget a Szuperligáért? Ezt nem merném egyértelműen kijelenteni, még annak ellenére sem, hogy magától értetődő az elképzelések kiötlőinek személye. Őszintén szólva Florentino Pérez nyilatkozatainak nyíltsága és egyenes kommunikációja nagyon meglepett, kiváltképp, mikor leszögezte, hogy a sorozat a futball megmentéséért alakult meg. Ezek nagyon komoly szavak, s nem különben határozott Andrea Agnelli kérdésben képviselt álláspontja sem. A Juventus elnöke egyszerűen megkerülhetetlen alaknak számít a labdarúgás világában, ami igaz a Real Madrid első emberére is, ennek révén nem gondolnám, hogy vissza fognak lépni pozícióikból, még a rájuk nehezedő hatalmas nyomás ellenére sem."

Az utóbbi napokban számtalanszor felmerült a Szuperliga alapító együtteseinek, így az Öreg Hölgy esetleges szankcionálásának lehetősége, ugyanakkora korábbi sportvezető szerint ezen intézkedéseknek nincs realitása, még az uralkodó közhangulat megléte mellett sem. 

"Ha egy vitában az egyik fél teljes győzelemre áll, nyilvánvalóan rengetegen fognak csatlakozni hozzá, ez pedig jelen esetben sincs másképp, mikor Európa futballklubjai a sorozat felfüggesztését követően egyre többen és hangosabban követelik az alapítók elmarasztalását. Személy szerint ugyanakkor nem gondolnám, hogy a hivatalos kommunikáció által szakadároknak nevezett együtteseknek különösebb retorziókkal kellene számolniuk, ez pedig így van az olasz csapatokkal is. Ha a Lega úgy határozna, hogy a Juve-Inter-Milan hármast eltávolítja a Serie A-ból, a szurkolók fele soha többé nem követné a bajnokság küzdelmeit, ezt pedig még egy eltökélt vezetés sem merné meglépni, hiszen nekik is legalább ugyanannyira fontosak az anyagiak, mint azoknak, akiket emiatt kritizálnak. 

Az elmúlt napokban én magam is felvettem a kapcsolatot Aleksander Čeferinnel, az általa elmondottak alapján pedig nem úgy tűnt, mintha komoly szankciókkal akarná sújtani az érintetteket, vagy bosszút akarna állni a vasárnap óta lezajlott eseményekért. Véleményem szerint az UEFA elnöke sokkal inkább egyfajta mentőövet dobott a szövetséget korábban elhagyóknak, mikor kijelentette, hogy lehetőség nyílik az utóbbi időszak hibáinak kijavítására. Ez idővel így lesz a Legával is: jelentősége miatt nem fogják megbüntetni a Juventust, ezzel egyszerűen túlzottan sokat tennének kockára, ha pedig terveznek is bármi lépést a torinóiak ellen, azt mindenképpen csak a szezon végét követően fogják életbe léptetni, hiszen a játékosok érdekeit minden felsőbb szervezet tiszteletben fogja tartani. 

Ezzel együtt meglátásom szerint mindenképpen szükség van egy nagyobb szabású reformprojektre, mivel mostanra bebizonyosodott, hogy fenntarthatatlan állapotot jelent, hogy az öt topligában közel száz alakulat szerepel, hiszen ez olyan mértékű előnyt jelent a kontinens legerősebb bajnokságainak, melyet a kisebb versenysorozatok sosem lesznek képesek ledolgozni. Emellett elengedhetetlennek számít a fizetési sapka bevezetése is, mivel egyszerűen nem normális, hogy egyes klubok 30 millió eurós bért adnak egy-egy labdarúgónak, vagy 20 millió eurót kitevő összeget egy trénernek. Az UEFA-nak mindemellett felül kellene vizsgálnia a pénzügyi fair play-t is, melynek működésében és rendszabályozásában szintén súlyos hiányosságok állnak fenn. Ha mindezen lépéseket sikerülne megtenni, úgy vélem, igen közel kerülnénk egy mindannyiunk számára előnyös rendszer megteremtéséhez" – zárta szavait Tavecchio. 

ESL-hírfolyam: 

13:56 – BREAKING –  Az UEFA Végrehajtó Bizottsága ma délelőtti ülésén hivatalosan is elhalasztotta a Szuperligát megalapító tizenkét klubbal szembeni esetleges szankciókról szóló döntést. A Sky Sport Italia hírei szerint a szövetség egyelőre nem tervez rövid távú határozatot hozni az ügyet illetően, ennek révén a hivatalos döntésre még várni kell, ám Fabrizio Romano értesülései szerint a Bajnokok Ligája az eddigi módon érhet majd véget, s egy alakulatot sem zárnak ki a versenysorozatból, ennek ellenére, hogy az elődöntő résztvevői közül három együttes is érintett volt az ESL létrehozatalában. 

14:02 – Az ülésen maga Čeferin, illetve Nasser Al-Khelaifi is részt vettek, s ennek keretein belül a szervezet elnöke mély háláját fejezte ki a PSG vezetőjének, illetve az Olasz Labdarúgó Szövetség első emberének, Gabriele Gravinának is.