Danilo: "Az UEFA sem különb, mint az ESL"

damilo.jpgA Juventus brazil válogatott futballistája, Danilo az elmúlt órákban meglehetősen érdekes interjút adott az olasz sportsajtónak, melynek keretein belül kijelentette, hogy ugyan előzetesen nem tudott a Szuperliga tervéről, álláspontja szerint az UEFA, illetve a FIFA sem különb az ESL-nél, ennek révén a szövetség utóbbi napokban tanúsított magatartása meglehetősen képmutatónak mondható.

Mint ismert, az Öreg Hölgy labdarúgói közül eddig mindössze Alex Sandro adott nyilatkozatot a témában, ám a balhátvéd sem foglalt állást egyértelműen a versenysorozattal kapcsolatos kérdéseket illetően, csapattársa pedig ezúttal pontosan ezt tette, igyekezvén olyan, javarészt múltbeli példákat felhozni az Európai Labdarúgó Szövetség ellen, melyek mint arra következtetnek, hogy az Aleksander Čeferin által vetetett szervezet sem különösebben törődik a szurkolók, vagy játékosok érdekeivel. 

"Nem tudom pontosan, hogy mi állt a Szuperliga megalakításának hátterében, azonban személy szerint úgy vélem, hogy a szóban forgó tizenkét klub azért próbált létrehozni egy új versenysorozatot, mert pontosan látta, hogy a jelenleg fennálló rendszeren mindenképpen változtatni kell. Nem vagyok benne biztos, hogy ezen reformot éppen az ESL hozta volna magával, ám meggyőződésem, hogy a labdarúgásnak meg kell újulnia, ennek érdekében pedig mindannyiunknak össze kell fognia, s kieszközölni néhány módosítást, hiszen kizárólag ennek megtételekor menthetjük meg sportágunkat a jelenlegi helyzet igen széles skálán mozgó következményeitől, melyeket javarészt a koronavírus-járvány által jelentett gazdasági nehézségek idéztek elő" – jelentette ki a Sky Sport Italia munkatársának. 

"Meglátásom szerint az UEFA kommunikációja meglehetősen képmutató. Ha a szervezetet annyira a szívén viselné a szurkolók, illetve a játékosok érdekeit, mint ahogy azt a napokban több ízben kinyilvánította, akkor képesek lettek volna egy sokkal pontosabb szabályrendszeren alapuló protokollt készíteni a járványhelyzetet illető kérdésekről, valamint segítettek volna meggátolni, hogy ennyi utazásnak és mérkőzésnek legyünk kitéve a jelenlegi szezonban. A fent említett okokból rendkívüli ellenszenvet váltott ki belőlem az UEFA és a FIFA utóbbi napokban tanúsított fenyegetőzése. Mielőtt valaki másokat támad, a saját háza táján kell söprögetnie, e két szervezet esetében pedig lenne mit feltakarítani."

A huszonkilenc esztendős futballista ezt követően a Bianconeri idei szezonjáról ejtett szót, mindenekelőtt leszögezve, hogy a fekete-fehérek bizonyos célok elkövetkezendő hetekben való elérésének esetén egyáltalán nem futnak majd kudarcos évadot. 

"A jelenlegi olasz bajnokság igen kiegyensúlyozott, ebből kifolyólag úgy gondolom, hogy nincs olyan csapat, mely erősebb, vagy félelmetesebb lenne, mint a többi együttes. A liga versenyképességére éppen az mutat rá leginkább, hogy a tabella szinte egyetlen helyén sem áll fenn jelentős pontkülönbség az egyes alakulatok között, azonban nekünk elsősorban továbbra sem másokkal, hanem kizárólag csak magunkkal kell foglalkoznunk. 

A továbbiakban arra kell törekednünk, hogy az összes hátralévő találkozónkon begyűjtsük a három pontot, mivel szinte csak ebben az esetben kvalifikálhatjuk magunkat a Bajnokok Ligája jövő évi kiírásába. Nehézségeink ellenére véleményem szerint igen jó időszakon megyünk keresztül, hasonlóan eredményes idényen, mint amilyen a tavalyi esztendő volt, hiszen ilyen jelentőséggel bíró változtatások végrehajtása sosem, s egyetlen gárdánál sem menne zökkenőmentesen. Meggyőződésem, hogy ha az elkövetkezendő mérkőzések mindegyikén sikerül győzedelmeskednünk, ezzel pedig odaérnünk a tabella második helyére, a Supercoppa Italiana megszerzése, valamint a Coppa Italia esetleges elhódítása mellett nem beszélhetünk csalódást keltő szezonról."

A torinói alakulat a Serie A vasárnapi megmérettetésén a Fiorentina otthonába látogat, mely csapat ellen Andrea Pirlo gárdája talán első nagy pofonját szenvedte el decemberben, ráadásul mindezt hazai pályán, mikor a Violák 0-3-as diadalt arattak az Allianz Stadium gyepén. 

"Legutóbb a karácsonyi szünetet megelőzően mértük össze erőnket a Fiorentina együttesével, a szóban forgó bajnokit megelőzően pedig számos találkozón nyújtottunk kiemelkedő teljesítményt, mely hellyel-közzel a firenzeiektől elszenvedett fiaskó után is elmondható volt. Az akkori vereség természetesen mind a mai napig rendkívül fájó emlékként él bennünk, csakúgy, mint az idény összes többi kudarca, ám tisztában vagyunk vele, hogy nem szabad sokáig töprengenünk a múlton, hiszen vasárnap lehetőségünk lesz visszavágni a Liláknak. A hétvégi megmérettetés tekintetében elsősorban rendkívül kemény taktikai csatára számítok, hiszen a Fiorentina nagyszerű labdarúgókat tudhat magáénak, az Öreg Hölgy elleni összecsapások pedig minden egyes csapatot még nagyobb motivációval ruháznak fel, ez örök érvényű igazságnak mondható."  

Az idén számos alkalommal jobbhátvédből középhátvéddé váló Danilo végezetül az olasz rekordbajnok legnagyobb sztárjáról, Cristiano Ronaldóról is szót ejtett, leszögezve, hogy a portugál klasszis szinte semmit sem változott az elmúlt tizenöt esztendőben, mivel ugyanaz az elhivatottság jellemzi, mind pályafutásának kezdeti időszakában, vagy a Real Madridnál töltött éveiben. 

"Hogy Cristiano megváltozott-e az idők során? Egyáltalán nem, ő éppen az a futballista, akinek karrierjének legelején is számított. Pontosan ilyen személyiséggel rendelkezett Madridban, s változatlan tulajdonságokkal bír Torinóban is, hiszen továbbra is mérhetetlen boldogság önti el, mikor beveszi az ellenfelek kapuját, s változatlanul nagy csalódottság lesz úrra rajta, ha nem szerez gólt. Hihetetlen, hogy ennyi idősen is képes rendre újabb motivációkat lelni, s hogy annak ellenére is egyre többet akar, hogy pályafutása ideje alatt a világtörténelem egyik legsikeresebb futballistájává nőtte ki magát. Meglátásom szerint ennek ellenére Ronaldo pontosan tudja, hogy a csapat céljai előbbre valóak, mint a személyes sikerek, így egy-egy találkozó után máris a soron következő mérkőzés megnyerésére fókuszál, hogy ott is legjobb tudása szerint segíthesse a Juventust" – összegzett a brazil játékos.